Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1216
Title: Електрохімічне очищення ґрунтів від вуглеводневих забруднень
Other Titles: Электрохимическое очищение почв от углеводородных загрязений
Electrochemical purification of soils from hydrocarbon contaminations
Authors: Ляшенко, Г. А.
Черепньов, І. А.
Полянова, Н. В.
Keywords: нафтозабруднений ґрунт;концентрація нафтопродуктів;електричний заряд;електрохімічне очищення;відновлення ґрунтів;нефтезагрязненная почва;концентрация нефтепродуктов;электрический заряд;электрохимическая очистка;восстановление почв;oil-contaminated soil;concentration of oil products;electric charge;electrochemical cleaning;soil restora-tion
Issue Date: 2021
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Ляшенко Г. А., Черепньов І. А., Полянова Н. В. Електрохімічне очищення ґрунтів від вуглеводневих забруднень. Інженерія природокористування. 2021. № 4 (22). С. 123-127.
Series/Report no.: Інженерія природокористування;№ 4 (22)
Abstract: Найважливішим науково-практичним завданням у галузі екологічної безпеки є розробка та вдосконалення методів очищення та відновлення забруднених ґрунтів. У вітчизняних джерелах в основному аналізується вміст у ґрунті потенційно токсичних мікроелементів (Cd, Hg, As), контроль за накопиченням важких металів у ґрунті та рослинах, способи детоксикації важких металів, технічно накопичених у ґрунті. Одним з ефективних та економічно доцільних методів є електрохімічне очищення, яке не потребує використання дорогих хімічних реагентів та екскавації ґрунту. Методи електрохімічного очищення ґрунтів від забруднюючих речовин достатньо широко досліджуються та впроваджуються в багатьох країнах. Подібні технології використовуються у Сполучених Штатах Америки, західноєвропейських країнах, Японії та Китаї. В Україні діють лише окремі організації, що проводять відновлення ґрунтів за допомогою електричної обробки. Широкомасштабні випробування технології електрохімічної очистки ґрунтів під назвою Lasagna проводились фірмами «Montana», «Dupon», «General Electric». У ґрунті паралельно очищуваній зоні розміщувались ряди електродів. Однак при цьому потрібно враховувати нерівномірність забруднення різних ділянок ґрунту. У статті розглядаються особливості організації та технічного оснащення електрохімічного очищення нерівномірно забруднених ґрунтів під час використання джерела електричної енергії постійного струму, розглянутий метод розрахунку конструктивних параметрів відповідної установки, розглянута конструкція електродної пари для очищування нерівномірно забруднених ґрунтів. Ефективне очищення нерівномірно забрудненого ґрунту при використанні заданої напруги можливе за рахунок застосування різнорозмірних електродів. Для кожного виду ґрунту необхідна для очищення величина електричного заряду визначається концентрацією забруднювача. Розміщення катодів та анодів паралельними батареями та з'єднання їх індивідуальними шинами є дієвим та енергозберігаючим рішенням, оскільки в міжелектродному просторі створюється електричне поле, близьке до однорідного, що дозволяє знижувати міжелектродний опір середовища.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1216
ISSN: 2311-1828
Appears in Collections:№ 4 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20.pdf305.57 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.