Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1164
Title: Продуктивність і стеблостій льону-довгунця з урахуванням густоти стояння рослин перед збиранням
Other Titles: Продуктивность и стеблестой льна-долгунца с учетом густоты стояния растений перед уборкой
The yielding capacity and plant stand of fiber flax with respect to the plant stand density before harvest-ing
Authors: Лімонт, А. С.
Лімонт, З. А.
Keywords: льон-довгунець;урожайність;якість;стеблостій;густота;коробочність;стебло;мінливість розмірів;маса;лен-долгунец;урожайность;качество;стеблестой;густота;коробочность;стебель;изменчивость размеров;масса;fiber flax;yielding capacity;quality;plant stand;density;flax box formation capacity;stalk;variability of di-mensions;mass
Issue Date: 2021
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Лімонт А. С., Лімонт З. А. Продуктивність і стеблостій льону-довгунця з урахуванням густоти стояння рослин перед збиранням. Інженерія природокористування. 2021. № 4 (22). С. 27-41.
Series/Report no.: Інженерія природокористування;№ 4 (22)
Abstract: Продуктивність і стеблостій льону-довгунця є факторами вибору режимів роботи льонозбиральних комбайнів, а мінливість і варіабільність морфологічних ознак стебел ускладнює їх технологічне налагодження та інколи і унеможливлює застосування засобів механізації на готуванні і збиранні рошенцевої льонотрести. Продуктивність льону-довгунця охарактеризована урожайністю насіння і соломи культури та номером довгого волокна, а стеблостій перед збиранням – його вирівняністю, коробочністю та часткою непродуктивних стебел в ньому. Розмірні характеристики стебел оцінені середнім квадратичним відхиленням і коефіцієнтами варіації відповідних морфологічних ознак. Наведена зміна урожайності насіння і соломи льону-довгунця, номера довгого волокна і вирівняності стеблостою залежно від густоти стояння рослин перед збиранням. Ця зміна подана відповідними графіками і кореляційно-регресійними рівняннями. Залежно від густоти стеблостою зміна урожайності насіння і соломи льону-довгунця та номера довгого волокна описана випуклими параболами другого порядку, а вирівняність стеблостою за висотою рослин – сповільнено зростаючою гіперболою. Визначена оптимальна густота стеблостою, що максимізує урожайність льонопродукції і якість волокнистої складової урожаю льону-довгунця. Висвітлено вплив густоти стояння рослин перед збиранням на зміну коробочності стеблостою, частки непродуктивних стебел в ньому, середнього квадратичного відхилення коробочності, коефіцієнтів варіації висоти і діаметра стебел. Досліджена зміна маси рослин з розгалуженням суцвіття, насіннєвими коробочками з насінням та маси власне очісаного стебла і насіння на стеблі залежно від густоти стояння рослин. Залежно від густоти стеблостою зміна частки непродуктивних стебел в ньому описується сповільнено зростаючою гіперболою, а решти досліджуваних ознак і їх статистичних показників – рівняннями сповільнено спадаючих гіпербол з визначеними параметрами цих гіпербол. Показники мінливості розмірних характеристик стебел і стеблостою можуть бути використані при визначенні і обґрунтуванні регулювань очісувального апарата комбайна.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1164
ISSN: 2311-1828
Appears in Collections:№ 4 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6.pdf558.42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.