Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/1158
Назва: | Концепція розвитку конкурентного виробництва аграрних підприємств на засадах сталого розвитку |
Інші назви: | Concept of competitive production development of agricultural enterprises on the basis of sustainable development |
Автори: | Слюсарева, Людмила Валеріївна |
Ключові слова: | конкуренція;сталий розвиток;концепція розвитку;аграрні підприємства;competition;sustainable development;development concept;agricultural enterprises |
Дата публікації: | 2020 |
Видавництво: | ТОВ «Стильна типографія» |
Бібліографічний опис: | Слюсарева Л. В. Концепція розвитку конкурентного виробництва аграрних підприємств на засадах сталого розвитку. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2020. № 4. С. 82-86. |
Серія/номер: | Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 4 |
Короткий огляд (реферат): | Вступ. Участь України в глобалізаційних процесах зумовлює необхідність застосування норм і правил, які визнаються і використовуються провідними країнами. Таким чином, аграрні підприємства, які орієнтуються на участь у міжнародному товарорусі, змушені переглядати власну політику прийняття управлінських рішень на користь складових сталого розвитку. Відповідно, в агропромисловому секторі з’являється нове явище – стале сільське господарство, орієнтоване на органічне виробництво, біотехнології, захист довкілля, збереження і відновлення родючості ґрунтів тощо. Відповідно, мають формуватися нові управлінські механізми забезпечення конкурентоспроможності в умовах сталого розвитку аграрних підприємств, що потребує розробки відповідної концепції розвитку. Метою статті є розробка концептуальних засад розвитку конкурентного виробництва аграрних підприємств України на засадах сталого розвитку. Результати. Встановлено, що формування механізмів управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств на засадах сталого розвитку має відбуватися з врахуванням двох суттєвих принципів: по -перше, це формування збалансованого зв’язку в тріаді економіка, екологія та соціальна сфера, що означає оптимальне використання в інтересах людини і природи тих ресурсів, які дає економічний розвиток; по-друге, розв’язання завдань виробництва, на основі впровадження відповідальних інновацій, пов’язаних з розвитком не лише на сучасному етапі, а і з врахуванням інтересів прийдешніх поколінь. Обґрунтовано, що в рамках концепції розвитку конкурентного виробництва аграрних підприємств на засадах сталого розвитку ключовими напрямами розвитку суб’єктів господарювання повинно стати: виробництво екологічно чистої продукції, фінансування з різних джерел вітчизняної селекційної роботи і наукових установ, створення агропарків, агробізнес-інкубаторів, венчурних фірм та банків з кредитування розробок нових ідей та впровадження у виробництво високоефективних нововведень, які забезпечують високий вихід продукції у розрахунку на одиницю затраченої енергії. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1158 |
ISSN: | 2524-0455 |
Розташовується у зібраннях: | Випуск 4 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
apie_2020_r04_a14.pdf | 220.47 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.