Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1125
Title: | Система мотивації праці на підприємствах ресторанного бізнесу з позиції персоналу Labor motivation system in restaurant business enterprises from the perspective of ersonnel |
Authors: | Ткаченко, Ольга Петрівна Ткачова, Світлана Сергіївна Тімченко, Ольга Дмитрівна Ольшанський, Олександр Васильович |
Keywords: | мотивація;мотивация;система мотивації;персонал;фактори впливу;ефективність;ресторанний бізнес;система мотивации;персонал;факторы влияния;эффективность;ресторанный бизнес;motivation;labor motivation system;influence factors;efficiency;restaurant business |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Ткаченко О.П., Ткачова С.С., Тімченко О.Д., Ольшанський О.В.Система мотивації праці на підприємствах ресторанного бізнесу з позиції персоналу. Економічна стратегія і перспективи розвитку сфери торгівлі та послуг. 2015. Вип. 2(22). С. 213-226. |
Abstract: | Досліджено ефективність системи мотивації праці підприємств
ресторанного бізнесу, визначено найбільш вагомі фактори мотивації праці для
всіх категорій персоналу, що є основою для прийняття управлінських рішень щодо
вдосконалення системи мотивації праці персоналу, орієнтованої на розвиток
трудового потенціалу та досягнення високої соціально-економічної ефективності
розвитку підприємств ресторанного бізнесу в сучасних умовах. The article is dedicated to the research of peculiarities and efficiency of labor motivation system of personnel of restaurant business enterprise taking into account the specific peculiarities of enterprises of the branch.3 The necessity of fulfilment of complex researches of the existing motivation system efficiency, value orientation, satisfaction of staff work and efficiency of personnel activities is a basis for decision making on development of improvement ways of personnel motivation system, which is oriented on the development of staff labor potential and effectiveness of economic activities of the enterprise on the whole. An express-inquiry of all the categories of personnel on a special developed questionnaire for identification of efficiency of labor motivation system of restaurant business enterprise was conducted. Researched: internal personnel motivation, demand of personnel and factors, which influence motivation. The success of a restaurant business is driven a lot by the personnel motivation system. The financial incentives were proven to be the most influential motivating factors of personnel. Overall, the motivating factors were ranked differently for different groups of personnel. Thus, wages, bonuses, allowances, social security and comfortable work environment were named among the most important factors by employees, whereas wages, bonuses, allowances, selfrealization and discretionary power were considered as most important factors by managers. The obtained results provided the basis for forming of propositions on improvement of labor motivation system in restaurant business enterprise with the purpose of negative trends elimination and achievement of high social-economic efficiency of enterprise development in this sector within the framework under the postcrisis conditions. The practical use of such express-inquiry is justified in the view of availability, responsiveness and costs minimum. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1125 |
Appears in Collections: | Випуск 2 (22) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
esprstp_2015_2_23.pdf | 341.37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.