Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11151
Назва: Формування мікробних угрупувань в агроценозах яблуні на перших етапах біологічного освоєння різноякісних техноземів
Інші назви: Формирование микробних сообществ в агроценозах яблони на первых етапах биологического освоения разнокачественных технозёмов
Forming of microbal of associations in agrocoenosis of apple-tree on first stage of biological mastering of different high-quality tehnozems
Автори: Зленко, І. Б.
Забалуєв, В. О.
Ключові слова: гірські поріди, грунтотворні породи, техноземи, мікрофлора, агроценоз.;горные породы, почвообразующие породы, технозёмы, микрофлора, агроценоз.;mountain breeds, soil formation, tehnozems, microflora, agrocoenosis
Дата публікації: 2012
Видавництво: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва
Бібліографічний опис: Зленко І. Б., Забалуєв В. О. Формування мікробних угрупувань в агроценозах яблуні на перших етапах біологічного освоєння різноякісних техноземів. 2012. № 4. С. 55 - 60
Серія/номер: Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство;№ 4
Короткий огляд (реферат): Винесені на денну поверхню субстрати гірських порід мають специфічну мікрофлору, що суттєво змінюється під впливом абіотичних і біотичних чинників. Після першого року біологічного освоєння техноземів плодовими культурами зросла загальна чисельність мікроорганізмів усіх груп, відбулося заселення евтрофними мікроорганізмами. Протягом третього року відбувається структуризація мікробоценозів, формується значно кількість взаємозв’язків між різними еколого трофічними групами мікроорганізмів. Спостерігається зменшення амплітуди коливань чисельності евтрофних груп, зниження чисельності оліготрофних мікроорганізмів.У техноземах, сформованих з ґрунтової маси чорнозему, а також з червоно-бурих глин утворюються найбільш структуровані мікробні угрупування, що є передумовою для створення стійких агроценозів плодових культур на рекультивованих землях. У техноземах з сіро-зеленої глини й лесоподібного суглинку формування мікробоценозу під плодовими насадженнями відбувається більш повільними темпами.
Вынесенные на дневную поверхность горне породы имеют специфическую микрофлору, которая существенно изменяется под. воздействием абиотических и биотических факторов. В течение первого года биологического освоения техноземов плодовыми культурами увеличилась общая численность мыкроорганизмов всех групп, произошло заселение эвтрофными микроорганизмами. За третий год прошла структуризация микробоценозов, сформировалось значительное число связей между различными эколого-трофическими группами микроорганизмов. Набюдались значительные колебания численности эвтрофных микроорганизмов, снижение численности олиготрофных. В технозёмах, сформированных в почвенной массе чернозёма, а также в красно-бурых глинах образуются наиболее структурированные микробные сообщества, что является предпосылкой для формирования устойчивых агроценозов плодовых культур на рекультивированных землях. В технозёмах з серо зелёной глины и лёссовидного суглинка формирование микробоценоза под плодовыми насаждениями происходит более слабыми темпами.
Taken away on a daily surface furnace of breed have a specific microflora which substantially changes under. by influence of аbiotic and biotic factors. During first-year of the biological mastering of tehnozems by the fruit cultures of increased general quantity of microorganisms of all groups, settling happened evtotrof microorganisms Structure of microcoenosis passed for the third year, good few of connections was formed between the different eko-trofic groups of microorganisms. Observed considerable vibrations of quantity of evtotrofic microorganisms, decline of quantity of oligotrofic. In tehnozem, formed in soil mass of black earth, and also the most structured microbal associations appear in red-brown clays, that is pre-condition for forming of steady agrocoenosis of fruit cultures on reclamation earths. In tehnozems з of grey-green clay and loesslike loam forming of microcoenos under the fruit planting takes place more weak rates.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/11151
Розташовується у зібраннях:Вісник Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва : зб. наук. пр..- Харків. Серія, Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство, екологія ґрунтів. 2012. № 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vkhnau_grunt_2012_4_12.pdf640.9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.