Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1005
Title: Проблеми забруднення навколишнього середовища важкими металами та шляхи їх подолання
Other Titles: Проблемы загрязнения окружающей среды тяжелыми металлами и пути их преодоления
Heavy metals pollution problemsand ways to overcome them
Authors: Гриньова, Я. Г.
Криштоп, Є. А.
Keywords: важкі метали;негативний вплив на довкілля;екосистеми;здоров’я людини;рослини;тварини;ґрунти;джерела надходження важких металів;токсиканти;екологізація;екологічна свідомість;виховання;освіта;тяжелые металлы;негативное влияние на окружающую среду;экосистемы;здоровье человека;растения;животные;почвы;источники поступления тяжелых металлов;токсиканты;экологизация;экологическое сознание;воспитание;образование;heavy metals;negative swam on the environment;ecosystems;human health;plants;animals;soils;sources of heavy metals;toxicants;ecologization;environmental awareness;upbringing;education
Issue Date: 2021
Publisher: ХНТУСГ
Citation: Гриньова Я. Г., Криштоп Є. А. Проблеми забруднення навколишнього середовища важкими металами та шляхи їх подолання. Інженерія природокористування. 2021. № 1 (19). С. 111-119.
Series/Report no.: Інженерія природокористування;№ 1 (19)
Abstract: Проаналізовано наукові джерела, що дали змогу з’ясувати проблему забруднення важкими металами довкілля. З’ясовано, що до важких металів відносять більше 40 металів періодичної системи Д. Менделєєва з атомною масою понад 50 атомних одиниць: V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Mo, Cd, Sn, Hg, Pb, Bi та ін.,а також їх надмірний вміст у різних об’єктах біосфери який чинить пригнічуючу і навіть токсичну дію на всі живі організми. Окреслено основні джерела надходження важких металів у навколишнє середовище – це промисловість, транспорт, котельні, сміттєспалювальні установки, тверді побутові відходи, сільськогосподарське виробництво та ін. Визначено допустимі рівні вмісту токсичних елементів в різних групах продовольчої сировини і харчових продуктів. В таблицях 1.2 та 1.3 поданореакції рослин на підвищені концентрації важких металів та їх вплив на здоров’я людини і тварин, адже рослинна їжа є основним джерелом надходження їх в організм. Також нами було наведено низку хімічних елементів, які при потраплянні в живий організм, за умови високих концентрацій, уражають органи і системи та спричиняють небезпечні захворювання. Виявлено, що головним чинником забруднення біосфери є промислове виробництво та запропоновано заходи, які будуть сприяти зменшенню або повній ліквідації шкідливих відходів. Вирішення означених проблем ми вбачаємо у посиленні юридичної відповідальності за неправомірне поводження з відходами; екологізації транспорту та промисловості; використання альтернативних видів енергії; упровадження органічного сільського господарства; формування екологічної свідомості суспільства, пріоритетність екологічного виховання й освіти.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1005
ISSN: 2311-1828
Appears in Collections:№ 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
18.pdf274.99 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.