Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8564
Title: Влияние жасмоновой кислоты на продуктивность растений ячменя и их устойчивость к засухе и грибным инфекциям
Other Titles: Influence of jasmonic acid on productivity of barley plants and their resistance to drought and fungal infections
Вплив жасмонової кислоти на продуктивність рослин ячменю та їх стійкість до посухи і грибних інфекцій
Keywords: Hordeum vulgare;жасмоновая кислота;засуха;Fusarium;Bipolaris sorokiniana;устойчивость;продуктивность;jasmonic acid;drought;Fusarium;Bipolaris sorokiniana;resistance;productivity;посуха;стійкість;продуктивність
Issue Date: 5-Oct-2015
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Луговая А.А., Карпец Ю.В., Григоренко Д.А., Коломоец Б.А., Обозный А.И., Мирошниченко Н.Н., Колупаев Ю.Е. Влияние жасмоновой кислоты на продуктивность растений ячменя и их устойчивость к засухе и грибным инфекциям. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2015. №3(36). С. 54-61.
Abstract: Лугова Г. А., Карпець Ю. В., Григоренко Д. О., Коломоєць Б. О., Обозний О. І., Мірошниченко М. М., Колупаєв Ю. Є. Вплив жасмонової кислоти на продуктивність рослин ячменю та їх стійкість до посухи і грибних інфекцій. Досліджували вплив обприскування розчинами жасмонової кислоти (ЖАК) на посухостійкість рослин ячменю (Hordeum vulgare L.) в ґрунтовій культурі, їх продуктивність в умовах модельного польового досліду і стійкість до грибних інфекцій. Обробка рослин ЖАК в концентраціях 10-7 і 10-6 М частково знімала спричинюваний посухою ефект інгібування росту і зменшувала вододефіцит. В умовах нормального зволоження обробка ЖАК зменшувала кількість рослин, уражених збудниками кореневих гнилей. Під впливом ЖАК в оптимальних концентраціях в умовах польового досліду загальна біомаса надземної частини рослин збільшувалася на 17-20%, маса зерна – на 10-16%, уповільнювався розвиток темно-бурої плямистості.
G.A. Lugova, Yu.V. Karpets, D.O. Grygorenko, B.O. Kolomoets, O.I. Obozniy, M.M. Miroshnichenko, Yu.E. Kolupaev. Influence of jasmonic acid on productivity of barley plants and their resistance to drought and fungal infections The influence of spraying with the solutions of jasmonic acid (JA) on the drought resistance of barley (Hordeum vulgare L.) plants in soil culture, their productivity in the conditions of model field experiment and resistance to fungal infections have been investigated. The treatment of plants with JA in concentration of 10-7 and 10-6 M partially removed the effect of growth inhibition invoked by the drought and reduced the water deficiency. In the conditions of normal humidification the treatment with JA reduced the quantity of plants affected by root rot pathogens. Under the influence of JA in optimum concentration in the conditions of field experiment the total biomass of aboveground part of plants increased by 17-20 %, the weight of grain raised by 10-16 % and the development of dark-brown spot was slowed down.
Луговая А.А., Карпец Ю.В., Григоренко Д.А., Коломоец Б.А., Обозный А.И., Мирошниченко Н.Н., Колупаев Ю.Е. Влияние жасмоновой кислоты на продуктивность растений ячменя и их устойчивость к засухе и грибным инфекциям. Исследовали влияние опрыскивания растворами жасмоновой кислоты (ЖАК) на засухоустойчивость растений ячменя (Hordeum vulgare L.) в почвенной культуре, их продуктивность в условиях модельного полевого опыта и устойчивость к грибным инфекциям. Обработка растений ЖАК в концентрациях 10-7 и 10-6 М частично снимала вызываемый засухой эффект ингибирования роста и уменьшала вододефицит. В условиях нормального увлажнения обработка ЖАК уменьшала количество растений, пораженных возбудителями корневых гнилей. Под влиянием ЖАК в оптимальных концентрациях в условиях полевого опыта общая биомасса надземной части растений увеличивалась на 17-20%, масса зерна – на 10-16%, замедлялось развитие темно-бурой пятнистости.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8564
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" №3(36)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.