Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/34730
Назва: | Бухгалтерський облік природного капіталу в системі управління підприємствами харчової індустрії: дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук: 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності) |
Інші назви: | Natural capital accounting in the food industry enterprise management system |
Автори: | Лопін, Андрій Олександрович |
Науковий керівник : | Ковалевська, Надія Сергіївна |
Місце роботи: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Ключові слова: | природний капітал;бухгалтерський облік;фінансова звітність;звіт про управління;сталий розвиток;природоохоронна діяльність;облікова політика;фасетна класифікація;natural capital;accounting;financial reporting;management report;sustainable development;environmental protection;accounting policy;facet classification |
Дата публікації: | 2020 |
Видавництво: | Харків |
Бібліографічний опис: | Лопін А. О. Бухгалтерський облік природного капіталу в системі управління підприємствами харчової індустрії: дис. … канд. екон. наук: 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності); наук. кер. Ковалевська Н. С. Харків, 2020. 251 с. |
Короткий огляд (реферат): | Дисертація присвячена науковому обґрунтуванню теоретичних
положень та розробці організаційно-методичних рекомендацій щодо
бухгалтерського обліку природного капіталу в системі управління
підприємствами харчової індустрії.
В роботі проведено аналіз діяльності підприємств харчової галузі, який
показав, що в сучасних умовах господарювання вона здійснює суттєвий
вплив на еколого-економічний розвиток світу. Розроблено хронологічну
інтерпретацію ключових міжнародних подій, направлених на вирішення
екологічних проблем шляхом виділення стадій формування міжнародних
ініціатив з охорони природного капіталу. Детально проаналізовано глобальні
та національні Цілі сталого розвитку, пов’язані з природним капіталом, які
мають бути покладеними в основу формування національної
інституціональної моделі забезпечення досягнення ЦСР.
Для формування дієвих інституційних механізмів моніторингу
реалізації Україною екологічної складової цілей сталого розвитку та
розробки моделі врахування внеску підприємств харчової індустрії в їх
досягнення проаналізовано вимоги міжнародних нормативних актів щодо
розкриття окремих показників, що характеризують стан природного капіталу
суб’єктів господарювання.
Періодизацію еволюції дефініції «природний капітал» запропоновано
поділити на п’ять етапів: невизнання, наукового пошуку, усвідомлення,
економічного визнання та облікового визнання. Доведено, що для побудови
адекватної системи організації бухгалтерського обліку і розкриття у
фінансовій звітності елементів природного капіталу на мікрорівні облікова
практика потребує напрацювання сутності поняття «природний капітал»
суб’єкта господарювання. Проаналізовано підходи науковців до трактування
дефініції «природний капітал».
Проаналізовано вітчизняне та міжнародне нормативно-правове
забезпечення обліку та відображення у звітності елементів природного
капіталу, з метою удосконалення методичних засад обліково-звітної системи
підприємств харчової галузі. Описано сформовану в Україні нормативно правову базу з формування екологічної політики держави, яка враховує
рекомендації ООН і включає чотири рівні нормативних документів –
Конституція України, кодекси, закони та постанови Кабінету міністрів
України. Розподілено за рівнями (міжнародний, міждержавний, державний та
облік природного капіталу підприємства) рамкові положення нормативних
актів з організації обліку та контролю елементів природного капіталу.
Розроблено фасетну класифікацію природного капіталу, в якій виділено
наступні фасети: необоротні активи, оборотні активи, капітал, довгострокові
зобов’язання, поточні зобов’язання, елементи природного капіталу для
розкриття за UNCTAD Core Indicators, елементи природного капіталу для
розкриття за Methodology for SDG indicator 12.6.1, елементи природного
капіталу для формування звіту про управління.
Розроблено методичні аспекти формування облікової політики
елементів природного капіталу, які базуються на дослідженні принципів,
методів і процедур, що використовуються підприємством для ведення
бухгалтерського обліку природного капіталу та відображення інформації про
нього в обов’язковій та добровільній звітності. Згруповано в чотири групи
принципи облікової політики природного капіталу. Запропоновано при
формуванні Наказу про облікову політику на підприємстві харчової індустрії
впровадити пункт «Екологічно-орієнтована діяльність», при наповненні
якого враховувати інтереси усіх зацікавлених сторін (власників суб’єкта
господарювання, працівників, контрагентів, суспільства, держави в цілому),
дотримуватися принципів облікової політики природного капіталу та
розкривати основні методи його оцінки та обліку. Обґрунтовано, що в
розпорядчому документі про облікову політику підприємства харчової галузі
мають наводитися методи оцінки вибуття запасів; облік транспортно заготівельних витрат; метод амортизації основних засобів та нематеріальних
активів природоохоронного призначення; періодичність та об’єкти
проведення інвентаризації.
Для раціональної організації обліку природного капіталу на
підприємствах харчової галузі визначено процедурні питання облікової
політики, які включають: розробку робочого плану рахунків обліку
природного капіталу та форми відповідних первинних документів;
формування графіків документообігу операцій з обліку екологічних аспектів
бізнесу; опис порядку організації матеріальної відповідальності за
порушення екологічних норм; визначення порядку ведення управлінського
обліку та формування екологічної звітності.
Розроблено робочий план рахунків природного капіталу підприємств
харчової індустрії в основу якого покладено запропоновану фасетну
класифікація екологічних аспектів діяльності. Для формування добровільної
звітності про досягнення цілей сталого розвитку екологічної сфери
підприємствам харчової індустрії відповідно до чинної облікової практики та
специфіки їх діяльності запропоновано використовувати вільні шифри
забалансових рахунків.
Проаналізовано методи економічної оцінки природних ресурсів, а саме:
витратний; результативний; змішаний (витратно-результативний); ринковий;
загальної економічної цінності. Розроблено рекомендації щодо застосування
облікових методів оцінки до визначених у розробленій фасетній класифікації
елементів природного капіталу на різних етапах господарського процесу та
фазах життєвого циклу підприємства харчової індустрії.
З метою ефективної організації бухгалтерського обліку елементів
природного капіталу на підприємстві розроблено концептуальну модель
організації бухгалтерського обліку природного капіталу в якій виділено
специфічні елементи обліку як інформаційної системи, визначено
взаємозв’язки між ними та обґрунтовано склад і структуру внутрішніх
регламентів документування господарських операцій пов’язаних з
природоохоронною діяльністю підприємств харчової індустрії.
В системі внутрішніх регламентів організації обліку природного
капіталу запропоновано виділяти чотири блоки документів, які згруповано у
два класи: 1. Регламентація організації та обліку охорони навколишнього
середовища; 2. Регламентація організації та обліку природокористування.
Для налагодження ефективної системи документування за кожним видом
органічного виробництва, напрямом природоохоронних заходів,
перспективними екологічно-спрямованими господарськими операціями
запропоновано формувати аналітичну картку складових природного
капіталу, які використовуються в господарській діяльності підприємства
харчової індустрії за напрямами такої діяльності.
Систему екологічного звітування розподілено за суб’єктами
формування звітності (держава та суб’єкти господарювання), та за
обов’язковістю формування звітів (обов’язкова та необов’язкова). Детально
проаналізовано особливості подання та наведено характеристику
статистичної, фінансової, податкової звітності та звіту про управління в
частині розкриття інформації про природний капітал. Згруповано
користувачів інформації офіційної фінансової звітності та добровільної
звітності сталого розвитку за рівнем фінансової зацікавленості.
З метою удосконалення системи бухгалтерського обліку в частині
формування інформаційної бази для управління природоохоронною
діяльністю та розробки механізму перенесення інформації з фінансової
звітності до добровільної розроблено рекомендації щодо наповнення статей
фінансової звітності показниками про природний капітал з врахуванням
запропонованої фасетної класифікації природного капіталу та розробленого
робочого плану рахунків.
Досліджено вплив інформаційних технологій на обліковий процес
підприємств харчової індустрії. Для підвищення ефективності збору,
обробки, систематизації та узагальнення інформації про природний капітал
підприємств харчової промисловості запропоновано модель процесу
автоматизації обліку природного капіталу, яка включає інтерфейси для
імпорту та експорту даних; забезпечує автоматизацію всіх етапів облікового
процесу; підтримує ведення довідників елементів природного капіталу,
рахунків бухгалтерського обліку, констант, форм облікових реєстрів та
звітності. The dissertation is devoted to the scientific substantiation of theoretical issues and development of organizational and methodical recommendations concerning accounting of natural capital in the food industry enterprises management system. Food industry enterprises activity analysis is carried out in the paper, which showed that in modern economic conditions it has a significant impact on the ecological and economic development of the world. A chronological interpretation of key international events aimed at solving environmental problems by highlighting the stages of international initiatives formation for the natural capital protection. The global and national Sustainable Development Goals related to natural capital, which should be the basis for the national institutional model of the SDG’s achievement ensuring, are analyzed in detail. To form effective institutional mechanisms for monitoring the environmental component of sustainable development goals achievement by Ukraine and develop a model of taking into account the contribution of food industry enterprises to the SDG’s achievement the requirements of international regulations on the disclosure of individual indicators characterizing the state of natural capital of economic entities are analyzed. It is proposed to divide the evolution of the "natural capital" definition into five stages: non-recognition, scientific search, awareness, economic recognition and accounting recognition. It is proved that in order to build an adequate system of accounting and disclosure natural capital elements in the financial statements at the microlevel accounting practice requires the essence of the concept of "natural capital" of the entity. The approaches of scientists to the interpretation of the "natural capital" definition are analyzed. The national and international regulatory legal framework for accounting and reporting in the elements of natural capital are analyzed in order to improve the methodological foundations of the accounting and reporting system of food industry enterprises. The legal framework for the state's environmental policy formation is developed for Ukraine, which takes into account the UN recommendations and includes four levels of normative documents – the Constitution of Ukraine, codes, laws and resolutions of the Cabinet of Ministers of Ukraine. Normative acts provisions for the natural capital elements accounting organization are grouped according to the following levels: international, interstate, state, enterprise. Natural capital facet classification of has been developed, with the following facets: non-current assets, current assets, capital, long-term liabilities, current liabilities, elements of natural capital for disclosure by UNCTAD Core Indicators, elements of natural capital for disclosure by Methodology for SDG indicator 12.6.1, elements of natural capital to generate a management report. Methodological aspects of the accounting policy for the natural capital elements forming are developed, which are based on the study of principles, methods and procedures used by the enterprise for accounting of natural capital and disclosure its elements it in the mandatory and voluntary reporting. Natural capital accounting principles are gathered into four groups. It is proposed to introduce the item "Ecologically oriented activity" in the Order on accounting policy at the food industry in which the interests of all interested parties (owners of the entity, employees, contractors, society, the state as a whole) should be taken into account, principles of the natural capital accounting policy adhered, and main methods of its assessment and accounting disclosed. It is substantiated that in the regulatory document on accounting policy of the food industry it should be specified: disposal of stocks estimating methods; accounting of transport and procurement costs; method of the fixed and intangible assets depreciation for nature protection purpose; periodicity and inventory. Procedural accounting policy issues have been identified for the natural capital accounting organization at food processing enterprises, which include: development of a working plan of accounts for the natural capital accounting and relevant primary documents forms; drawing up workflow schedules for accounting for environmental aspects of business; description of the material liability organization for environmental standards violation; determination of accounting and environmental reporting formation procedures. The working plan of accounts for the food industry enterprises natural capital accounting was developed, which is based on the proposed facet classification of environmental aspects of activity. In order to form a voluntary report on the achievement of the Sustainable Development Goals of the ecological sphere, free balance codes are suggested for the food industry enterprises in accordance with the current accounting practice and specifics of their activity. Natural resources economic evaluation methods are analyzed, namely: expenditure; effective; mixed (cost-effective); market; total economic value. Recommendations on application of accounting methods of the natural capital elements estimation identified in the developed facet classification at different stages of the economic process and phases of the food industry enterprise life cycle have been developed. For the purpose of effective organization of the natural capital elements accounting the conceptual model of organization of the natural capital accounting is developed in which specific elements of accounting as information system are allocated, interconnections between them are defined and structure of documentation of economic operations related to environmental protection internal regulations for the food industry enterprises is substantiated. Within the system of internal regulations of the natural capital accounting organization it is proposed to allocate four blocks of documents which are grouped into two classes: 1. Regulation of organization and accounting of environmental protection; 2. Regulation of the organization and accounting of environmental management. In order to establish an effective system of documentation for each type of organic production, direction of environmental measures, and environmentally-oriented economic operations it is proposed to form an analytical map of the natural capital components used in the economic activity of the food industry in the areas of such activity. Within the system of internal regulations of the natural capital accounting organization it is proposed to allocate four blocks of documents which are grouped into two classes: 1. Regulation of organization and accounting of environmental protection; 2. Regulation of the organization and accounting of environmental management. In order to establish an effective system of documentation for each type of organic production, direction of environmental measures, and environmentally-oriented economic operations it is proposed to form an analytical map of the natural capital components used in the economic activity of the food industry in the areas of such activity. Environmental reporting system is divided into reporting entities (state and economic entities), and reporting requirements (mandatory and optional). Peculiarities of the presentation are analyzed in detail and characteristics of statistical, financial, tax reporting and management report regarding the disclosure of natural capital are presented. Official financial statements and voluntary sustainable development reporting users are grouped according to the level of financial interest. In order to improve the accounting system in terms of forming an information provisions for environmental management and to develop a mechanism for transferring information from financial statements to voluntary recommendations were prepared on filling the items of financial statements with indicators of natural capital, taking into account the proposed natural capital facet classification and natural capital accounts. The influence of information technologies on the food industry enterprises accounting process is investigated. In order to increase the efficiency of collecting, processing, systematizing and generalizing information on the food processing enterprises natural capital a model of the natural capital accounting automation is proposed, which includes interfaces for import and export of data; provides automation of all stages of accounting process; maintains directories of the natural capital elements, accounts, constants, forms of accounting registers and reports. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/34730 |
Розташовується у зібраннях: | 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
dys_Lopin_2020.pdf | 4.68 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.