Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/16213
Title: Спосіб одержання напівфабрикату сирно-емульсійного
Authors: Гринченко, Наталя Геннадіївна
Пивоваров, Павло Петрович
Тютюкова, Дар'я Олександрівна
Листопад, Анна Петрівна
Issue Date: 26-Dec-2018
Citation: Спосіб одержання напівфабрикату сирно-емульсійного. Патент України на корисну модель № 130927, МПК (2018.01) A23C 19/055 (2006.01) A23L 33/00. Н. Г. Гринченко, П. П. Пивоваров, Д. О. Тютюкова, А. П. Листопад. Заявник та патентовласник Харківський держ. ун-т харч. та торгівлі. № u 2018 08354. Заявл. 30.07.2018. Опубл. 26.12.2018, Бюл.№ 24. 6 с.
Series/Report no.: 11;130927
Abstract: Спосіб одержання напівфабрикату сирно-емульсійного передбачає емульгування жирової сировини у водно-дисперсійному середовищі молочних білків. Як водно-дисперсійне середовище використовують сирно-молочну суміш на основі декальцифікованої молочної сировини, до якої емульгують рослинну олію, піддають термізації, з отриманням сирно емульсійного напівфабрикату. Як сирно-молочну суміш використовують суміш молока декальцифікованого та сиру кисломолочного, одержаного з молока декальцифікованого. Молоко (знежирене) декальцифікують до вмісту кальцію 90,0…95,0 мг %, шляхом введення до молока 0,5-5,0 % розчину іонотропного полісахариду альгінату натрію в крапельному режимі у співвідношенні молоко: розчин альгінату натрію як 100:10 з утворенням гранул, їх витримкою в молоці протягом 30-60 хвилин за температури 4-6 °C з подальшим їх видаленням та одержанням молока декальцифікованого з рН 6,5-6,8. Молоко декальцифіковане нагрівають до температури 35-40 °C, додають заквашувальну культуру у вигляді термофільних молочнокислих стрептококів або мезофільних молочнокислих стрептококів, або їх суміші у кількості 0,001-5,0 % та піддають сквашуванню за температури 35-40 °C до отримання молочного згустку з рН 4,9-5,1 з подальшим його сепаруванням та видаленням сиру кисломолочного з рН 4,9-5,1, вихід якого складає 15,0-20,0 %. Сир кисломолочний з'єднують з молоком декальцифікованим у співвідношенні (10-90):(90-10) з отриманням сирно-молочної суміші, яка характеризується вмістом білка на рівні 4,5-14,5 %, при цьому 75…80 % якого знаходиться в розчиненому стані, рН сирно-молочної суміші складає 6,2-6,5. До сирно-молочної суміші емульгують олію рослинну (соняшникову або оливкову, або кукурудзяну, або льняну, або їх купажі) у кількості 5-50 мас. % відносно сирно-молочної суміші з отриманням сирно емульсійного напівфабрикату, який піддають термізації за температури 40-50 °C протягом 15-30 хвилин та розфасовують у споживчу тару.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/16213
Appears in Collections:Патенти на винаходи (корисні моделі)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
130927.pdf260.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.