Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/9041
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВайнер, А.А.-
dc.contributor.authorКолупаев, Ю.Е.-
dc.contributor.authorЯстреб, Т.О.-
dc.contributor.authorОбозный, А.И.-
dc.date.accessioned2022-10-16T06:22:53Z-
dc.date.available2022-10-16T06:22:53Z-
dc.date.issued2014-02-12-
dc.identifier.citationВайнер А.А., Колупаев Ю.Е., Ястреб Т.О., Обозный А.И. Экзогенный пролин угнетает повышение активности антиоксидантных ферментов проростков пшеницы, вызываемое закаливающим прогревом. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2014. №1(31). С.66-71.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9041-
dc.description.abstractВайнер А.О., Колупаєв Ю.Є., Ястреб Т.О., Обозний О.І. Екзогенний пролін пригнічує підвищення активності антиоксидантних ферментів проростків пшениці, спричинюване загартовуючим прогрівом. Досліджували вплив короткочасного прогріву, що індукує теплостійкість проростків пшениці, та їх обробки розчинами проліну і валіну на активність антиоксидантних ферментів – супероксиддисмутази (СОД), аскорбатпероксидази і гваяколпероксидази. Обробка проростків проліном нівелювала індуковане загартуванням підвищення активності СОД, аскорбатпероксидази і гваяколпероксидази. Валін подібного ефекту не виявляв. Зроблено висновок, що пролін, виявляючи антиоксидантні властивості, може перешкоджати індукції антиоксидантних ферментів загартовуючим прогрівом.uk_UA
dc.description.abstractВайнер А.А., Колупаев Ю.Е., Ястреб Т.О., Обозный А.И. Экзогенный пролин угнетает повышение активности антиоксидантных ферментов проростков пшеницы, вызываемое закаливающим прогревом. Исследовали влияние кратковременного прогрева, индуцирующего теплоустойчивость проростков пшеницы, и их обработки растворами пролина и валина на активность антиоксидантных ферментов – супероксиддисмутазы (СОД), аскорбатпероксидазы и гваяколпероксидазы. Обработка проростков пролином нивелировала индуцированное закаливанием повышение активности СОД, аскорбатпероксидазы и гваяколпероксидазы. Валин подобного эффекта не проявлял. Сделано заключение, что пролин, проявляя антиоксидантные свойства, может препятствовать индуцированию антиоксидантных ферментов закаливающим прогревом.uk_UA
dc.description.abstractA.O. Vayner, Yu.E. Kolupaev, T.O. Yastreb, O.I. Oboznyi. Exogenous proline suppresses the increase in the activities of antioxidant enzymes of wheat seedlings caused by heat hardening. The effect short-term heating, which induces the heat resistance of wheat seedlings, and treatment with proline and valine solutions on the activities of antioxidant enzymes – superoxide dismutase (SOD), ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase was investigated. The treatment of seedlings with proline levelled hardening-induced increase in activities of SOD, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase. Valine did not reveal such effect. It was concluded that proline showing antioxidant properties may prevent the induction of antioxidant enzymes which is caused by heat hardening.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectTriticum aestivum L.uk_UA
dc.subjectпролинuk_UA
dc.subjectактивные формы кислородаuk_UA
dc.subjectантиоксидантные ферментыuk_UA
dc.subjectтепловое закаливаниеuk_UA
dc.subjectprolineuk_UA
dc.subjectreactive oxygen speciesuk_UA
dc.subjectantioxidant enzymesuk_UA
dc.subjectheat hardeninguk_UA
dc.subjectпролінuk_UA
dc.subjectактивні форми киснюuk_UA
dc.subjectантиоксидантні ферментиuk_UA
dc.subjectтеплове загартуванняuk_UA
dc.titleЭкзогенный пролин угнетает повышение активности антиоксидантных ферментов проростков пшеницы, вызываемое закаливающим прогревомuk_UA
dc.title.alternativeExogenous proline suppresses the increase in the activities of antioxidant enzymes of wheat seedlings caused by heat hardeninguk_UA
dc.title.alternativeЕкзогенний пролін пригнічує підвищення активності антиоксидантних ферментів проростків пшениці, спричинюване загартовуючим прогрівомuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2014, № 1 (31)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.