Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7843
Title: | Генетичний контроль вмісту білка у зерні озимої пшениці |
Other Titles: | Genetic controlling of protein content in winter wheat grain Генетический контроль содержания белка в зерне озимой пшеницы |
Authors: | Лиса, Л. Л. |
Keywords: | Triticum aestivum L., вміст білка у зерні, генетичний контроль, варіанса, коваріанса, адитивні та домінантні ефекти, проміжне успадкування;Triticum aestivum L., protein content in grain, genetic control, variance, covariance, additive and dominance effects, intermediate inheritance;Triticum aestivum L., содержание белка в зерне, генетический контроль, варианса, коварианса, аддитивные и доминантные эффекты, промежуточное наследование |
Issue Date: | 2009 |
Publisher: | Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва |
Citation: | Лиса Л. Л. Генетичний контроль вмісту білка у зерні озимої пшениці. 2009. № 1 (16). С. 68 - 72 |
Series/Report no.: | Біологія;№ 1 (16) |
Abstract: | На основі генетичного аналізу за Хейманом напівдіалельної схеми схрещувань семи сортів озимої пшениці встановлено адитивно-домінантну модель детермінації вмісту білка у зерні озимої пшениці. Показано, що у генетичному контролі білковості зерна провідну роль відіграють адитивні ефекти. Домінування відбувається за проміжним типом. Значимі неалельні ефекти відсутні. On the basis of genetic analysis of a half diallel table of breeding of 7 varieties of winter wheat ac cording to Hayman the additive model of protein content determination in winter wheat grain has been indicated. It has been observed that the additive effects play an important role in the genetic control of protein content in grain. The dominance is of partial type and significant non allelic ef fects are absent. На основании генетического анализа по Хейману полудиалельной схемы скрещиваний семи сортов озимой пшеницы установлена аддитивно-доминантная модель детерминации содержания белка в зерне озимой пшеницы. Показано, что в генетическом контроле белковости зерна основное значение имеют аддитивные эффекты. Доминирование проходит по промежуточному типу. Значимые неалельные эффекты отсутствуют. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7843 |
Appears in Collections: | Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" № 1 (16) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
vestnik_hnau_2009_1_068_lisa.pdf | 379.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.