Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66850
Title: Звіт про науково-дослідну роботу «Удосконалення процесів виробництва сушених напівфабрикатів з рослинної сировини і апаратурного оформлення» (остаточний)
Authors: Черевко, О. І.
Михайлов, В. М.
Кіптела, Л. В.
Бабкіна, І. В.
Загорулько, О. Є.
Ляшенко, Б. В.
Маяк, О. А.
Шевченко, А. О.
Михайлова, С. В.
Загорулько, А. М.
Сардаров, А. М.
Буєрова, І. В.
Гордієнко, І. О.
Філоненко, А. О.
Шершньов, Г. Г.
Дяченко, Н. В.
Гончаренко, В. А.
Issue Date: 2017
Publisher: Харків: ХДУХТ
Citation: Черевко О. І., Михайлов В. М., Кіптела Л. В., Бабкіна І. В., Загорулько О. Є., Ляшенко Б. В., Маяк О. А., Шевченко А. О., Михайлова С. В., Загорулько А. М., Сардаров А. М., Буєрова І. В., Гордієнко І. О., Філоненко А. О., Шершньов Г. Г., Дяченко Н. В., Гончаренко В. А. Звіт про науково-дослідну роботу «Удосконалення процесів виробництва сушених напівфабрикатів з рослинної сировини і апаратурного оформлення» (остаточний). Харків: ХДУХТ, 2017.89 с.
Series/Report no.: 0115U006796;
Abstract: Мета роботи – удосконалення процесів та обладнання для виробництва роздільних концентратів (РК) та сушених напівфабрикатів з рослинної сировини із високим вмістом біологічно-активних речовин (БАР) за найменших витрат матеріальних та енергетичних ресурсів. Очікувані результати – економія матеріальних та енергоресурсів. Місце впровадження – харчова промисловість, фермерські підприємства та підприємства ресторанного господарства. Вид продукції – удосконалені процеси та обладнання виробництва РК та сушених напівфабрикатів з рослинної сировини, заключний звіт. В Харківському державному університеті харчування та торгівлі на кафедрі процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв було проведено аналітичний огляд виробництва РК та сушених напівфабрикатів з рослинної сировини, який забезпечив удосконалення технологічних ліній із виробництва РК та сушених напівфабрикатів з рослинної сировини за рахунок використанням розробленого ресурсо- та енергоефективного обладнання. Виробництво роздільних концентратів включає підготовку плодоовочевої сировини, подрібнення, розділення маси на сік і вичавки, фільтрування та концентрування соку, подрібнення та вібровакуумне сушіння вичавок, а також купажування концентрованого соку з підсушеними вичавками, лимонною кислотою і натуральним ароматизатором, розлив й фасування. Виробництво сушених напівфабрикатів з рослинної сировини включає наступні технологічні операції: сортування та калібрування (за необхідності), миття, нарізання, сушіння при відповідних температурних режимах та фасування в герметичну поліетиленову тару. В процесі виробництва РК та сушених напівфабрикатів з рослинної сировини адаптовано технологічні лінії відповідно до необхідних операцій із використанням розробленого ресурсо- та енергоефективного обладнання, а саме: вібраційного вакуум-випарного апарату для отримання концентрованих РК та ІЧ-сушарки, що дозволяє здійснювати одночасне обеззаражування отримуваної сировини в процесах термічної обробки. Переробка рослинної сировини пов’язана з тепло- масообмінними процесами у відповідному технологічному обладнанні. Тому з метою удосконалення цих процесів було запропоновано розробити вакуумвипарний апарат з паровою шнеково-скребковою мішалкою для забезпечення інтенсифікації процесу концентрування. Також у процесі сушіння досліджено поглинаючу здатності ІЧ-випромінювання рослинною сировиною на прикладі яблука, обґрунтовано вибір випромінювача з визначенням їх інерційних та динамічних властивостей. Проведені дослідження процесів ІЧ-сушіння рослинної сировини із визначенням рівномірності розподілу теплової енергії у вертикальній циліндричній (ВЦ) ІЧ-сушарці та ефективності комбінованої взаємодії гнучкого плівкового резистивного електронагрівача випромінюючого типу (ГПРЕнВТ) та вібраційного механізму у розробленому апараті. Надано результати органолептичної оцінки роздільних концентратів «Морквяний» та сушених яблучних напівфабрикатів. Розроблено конструкцію вакуум-випарного апарата з паровою шнеково-скребковою мішалкою та ВЦ ІЧ-сушарки із визначенням ефективності використання даних апаратів. Розроблено технологічні лінії із виробництва РК з плодоовочевої сировини та різаних сушених рослинних напівфабрикатів.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66850
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZVIT_Cherevko_2017.pdf2.88 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.