Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66838
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Варипаєв, О. М. | - |
dc.contributor.author | Міносян, А. С. | - |
dc.contributor.author | Юрченко, Л. І. | - |
dc.contributor.author | Коршунова, І. П. | - |
dc.contributor.author | Лемешова, Н. А. | - |
dc.date.accessioned | 2025-05-30T09:01:02Z | - |
dc.date.available | 2025-05-30T09:01:02Z | - |
dc.date.issued | 2020 | - |
dc.identifier.citation | Варипаєв О. М., Міносян А. С., Юрченко Л. І., Коршунова І. П., Лемешова Н. А. Звіт про науково-дослідну роботу «Борошномельно-круп'яне виробництво в соціально-економічній структурі Слобожанщини: історічний аспект» (остаточний). Харків: ХДУХТ, 2020. 134 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66838 | - |
dc.description.abstract | Мета роботи: полягає у комплексному дослідженні, систематизації, інтерпретації та реконструкції процесу розвитку сільської борошномельнокруп’яної промисловості як суттєвого компонента традиційної виробничої культури слобожан, як важливої складової соціально-економічного розвитку Слобожанщини в умовах ринкової трансформації дорадянської доби; в визначенні місця й ролі борошномельно-круп’яної промисловості в історичному розвитку; в доведенні провідної ролі млинарських виробництв, що існували в поміщицьких та селянських господарствах в забезпеченні основних потреб слобідського населення у товарах, вироблених із зерна; в визначенні ролі й місця слобожанських підприємців-мукомелів в здобутках національної економіки. Одержаний науковий результат етапа: робота охоплює дорадянський період історії Слобідської України, коли становлення та розвиток приватного борошномельно-круп’яного виробництва на селі проходили в тісному зв’язку з ринковою трансформацією слобідської економіки й коли для розвитку модернізаційних процесів в сільському млинарстві існували найсприятливіші передумови й умови. Дорадянський період становить особливий етап у соціально-економічному розвитку Слобідської України, тому що весь цей час прикметний поступовим розвитком ринкових відносин та високою динамікою модернізаційних процесів у галузі борошномельно-круп’яного виробництва. Проте, основна увага приділяється дослідженню історичних процесів другої половини XIX – початку ХХ ст., коли значна частина Слобожанщини знаходилася в адміністративних межах Харківської губернії. Саме цей період обумовлений остаточною інтеграцією слобожанської економіки в загальноросійський соціально-економічний простір, початком формування в Україні передумов розбудови індустріального суспільства, що розчистило шлях для економічної модернізації Слобожанщини, в тому числі й для значного прискорення ринкової трансформації сільської борошномельно-круп’яної промисловості, для якісних змін її соціальної та матеріально-технічної бази. Новизна одержаних результатів. У роботі здійснюється спроба розглянути розвиток сільського млинарства Слобожанщини в єдності його складових елементів, оцінити в історичній динаміці стадії та ступінь його розвитку в різних історичних обставинах, визначити його вплив на всі сторони життя України. Науковий рівень одержаних результатів. У перспективі результати наукової роботи можуть бути використані в шкільних курсах з Харківщинознавства, в університетських курсах з історичного краєзнавства, з історії Слобожанщини та з історії вітчизняної та світової харчової промисловості, будуть враховані при складанні тематик індивідуальних навчально-дослідних завдань, курсових, дипломних та магістерських робіт, можуть використовуватися в навчальному процесі ХДУХТ в курсі «Соціальноекономічна історія України», в якості спецкурсів «Історія української харчової промисловості» та «Історія борошномельно-круп’яної промисловості Слобідської України». Значимість та практичне застосування: В практичному плані дослідження наукової теми ««Розвиток борошномельно-круп’яного виробництва на Слобожанщині у ХVІІІ – першій половині ХІХ ст.» важливе для збереження і примноження унікальних техніко-технологічних традицій і навичок українського народу, що протягом кількох століть складалися у сфері сільського млинарства Слобожанщини. Практичне застосування визначається можливістю використання зібраного матеріалу для написання узагальнюючих наукових та навчальнометодичних робіт з історії Слобідської України та історії української борошномельно-круп’яної промисловості. За темою опубліковано 5 статей, 7 тез доповідей Результати досліджень впроваджено в освітній процес: Матеріали знайшли відображення в предметному курсі «Соціально-економічна історія України», підготовлений акт впровадження в освітній процес. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ХДУХТ | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | 0118U007225; | - |
dc.subject | борошномельно-круп’яне виробництво | uk_UA |
dc.subject | виробнича культура | uk_UA |
dc.subject | вітряний млин | uk_UA |
dc.subject | водяний млин | uk_UA |
dc.subject | жорно | uk_UA |
dc.subject | зернові культури | uk_UA |
dc.subject | мірошник | uk_UA |
dc.subject | млинарство | uk_UA |
dc.subject | ринкові відносини | uk_UA |
dc.subject | Слобожанщина | uk_UA |
dc.subject | ступа | uk_UA |
dc.title | Звіт про науково-дослідну роботу «Борошномельно-круп'яне виробництво в соціально-економічній структурі Слобожанщини: історичний аспект» (остаточний) | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
Appears in Collections: | Звіти НДР |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ZVIT_Varypaiev_2020.pdf | 2.18 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.