Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66836
Title: | Звіт про науково-дослідну роботу №13-19-20 Б «Дослідження закономірностей динамічного впливу на харчову сировину з метою удосконалення сучасного обладнання харчових виробництв» (остаточний) |
Authors: | Дейниченко, Г. В. Самойчук, К. О. Мазняк, З. О. Золотухіна, І. В. Горєлков, Д. В. Дмитревський, Д. В. Червоний, В. М. Гузенко, Г. В. Міроненко, В. С. Листопад, Т. С. Старков, В. О. Гладкова, О. С. Коваленко, Є. Є. |
Keywords: | гомогенізація молока;жирові кульки;динамічний вплив;пульсаційний апарат;вібруючий ротор |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Харків: ХДУХТ |
Citation: | Дейниченко Г. В., Самойчук К. О., Мазняк З. О., Золотухіна І. В., Горєлков Д. В., Дмитревський Д. В., Червоний В. М., Гузенко Г. В., Міроненко В. С., Листопад Т. С., Старков В. О., Гладкова О. С., Коваленко Є. Є. Звіт про науково-дослідну роботу №13-19-20 Б «Дослідження закономірностей динамічного впливу на харчову сировину з метою удосконалення сучасного обладнання харчових виробництв» (остаточний). Харків: ХДУХТ, 2020. 182 с. |
Series/Report no.: | 0116U008438; |
Abstract: | На теперішній час виробництво молока і молокопродуктів є одним із найбільш перспективних напрямів розвитку в аграрному секторі, а молоко в структурі валового продукту сільського господарства держави займає другу позицію. Тому молочна галузь на сучасному етапі є однією із провідних у структурі харчової індустрії, а виробництво молока стало невід’ємною складовою забезпечення національної продовольчої безпеки держави. Незважаючи на це, виробництво молочної продукції залишається на низькому рівні, а виробничі потужності молокопереробних підприємств країни задіяні лише на 30–40%, що викликано нестачею як внутрішнього так і зовнішніх ринків збуту молочної продукції. Для підвищення об’ємів її продажу в сучасних умовах високої конкуренції необхідне зниження собівартості виробництва шляхом використання енергоефективних процесів і технологій. Ця ситуація створює проблему харчової промисловості України, яка полягає в недостатній техніко-технологічній ефективності виробництва питного молока та молочних продуктів, що значною мірою обумовлено низькою енергоефективністю технологічних процесів їх промислового виробництва. Одним з найбільш енерговитратних процесів переважної більшості технологічних схем виробництва молока та молочних продуктів є гомогенізація. Питоме енергоспоживання найбільш поширених – клапанних гомогенізаторів – сягає 7–8 кВт·год/т і є найбільшим серед обладнання для механічної обробки молока. Розрахунки показують, що при зниженні питомої енергоємності до 1,5–2 кВт·год/т, при об’ємах виробництва молочної продукції в Україні на рівні минулого року, економія лише електроенергії складає не менше 19 млн грн. Тому вирішення проблеми високих енерговитрат процесу гомогенізації в сучасних реаліях зростання цін на енергоносії шляхом підвищення ефективності диспергування молочного жиру відрізняється високою актуальністю. Об'єкт дослідження – процес гомогенізації молока в пульсаційному апарату з вібруючим ротором. Предмет дослідження – технологічні, конструктивні та гідравлічні параметри пульсаційного апарату з вібруючим ротором у взаємозв’язку з енергетичними та якісними показниками процесу гомогенізації молока. Мета дослідження полягає в удосконаленні динамічного впливу на харчову сировину з метою створення сучасного обладнання харчових виробництв. Завдання дослідження: • провести аналіз досліджень процесу руйнування жирових кульок при гомогенізації молока і визначити фактори підвищення ефективності цього процесу в роторно-пульсаційних апаратах; • розробити аналітичну модель процесу гомогенізації молока в пульсаційному апараті з вібруючим ротором і виконати експериментальну перевірку її достовірності та уточнити її при необхідності; • на основі розробленої моделі встановити оптимальні параметри роботи ПА з ВР для гомогенізації молока; • розробити рекомендації для розрахунку і обґрунтувати конструктивне рішення промислового зразка ПА з ВР для гомогенізатора молока; • здійснити заходи щодо впровадження результатів дослідів у виробництво і оцінити техніко-економічну ефективність використання розробленого ПА з ВР для гомогенізації молока. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66836 |
Appears in Collections: | Звіти НДР |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ZVIT_Deinychenko_2020.pdf | 6.73 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.