Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66647
Title: | Звіт про науково-дослідну роботу «Інноваційні технології зберігання плодоовочевої сировини» (остаточний) |
Authors: | Летута, Т. М. Дейниченко, Г. В. Богомолов, О. В. Черевична, Н. І. Щербакова, Т. В. Віннікова, В. О. Барна, Т. І. Гасанова, А. Е. Ленерт, С. О. Березовський, Д. В. Новікова, В. Фролова, Т. В. Сібірякова, К. С. Бурча, М. Щербак, Т. А. |
Keywords: | вишня;черешня;абрикоси;томати;солодкий перець;баклажан;віруси;бактерії;зберігання |
Issue Date: | 2017 |
Publisher: | Харків: ХДУХТ |
Citation: | Летута Т. М., Дейниченко Г. В., Богомолов О. В., Черевична Н. І., Щербакова Т. В., Віннікова В. О., Барна Т. І., Гасанова А. Е., Ленерт С. О., Березовський Д. В., Новікова В., Фролова Т. В., Сібірякова К. С., Бурча М., Щербак Т. А. Звіт про науково-дослідну роботу «Інноваційні технології зберігання плодоовочевої сировини» (остаточний). Харків: ХДУХТ, 2017. 153 с. |
Series/Report no.: | 0115U006795; |
Abstract: | Об’єкти досліджень-˗ плівко утворюючі композиції на основі хітозану. Предмет досліджень - товарознавча експертиза якості плівкових матеріалів, визначення їх безпечності, гігієнічності та токсичності за допомогою органолептичних та фізико-хімічних показників. Мета роботи – теоретичне та експериментальне обґрунтування і розробка композиційних плівкоутворюючих складів для удосконалення процесу зберігання овочевої продукції В роботі проаналізовано сучасні технології зберігання плодів, напрямки використання хітозану у виробництві та зберігання харчових продуктів. Розглянуто види хвороб кісточкових і плодових культур: грибкові, бактеріальні та вірусні, основні сучасні методи захисту плодоовочевих культур від патогенних мікроорганізмів. Теоретично обґрунтовано склад плівкоутворювальних композицій. Вивчено зміни якості овочевих культур в процесі зберігання за різних температурних режимів. Встановлено, що оброблення плодів плівкоутворюючими композиціями на основі хітозану та відвару ЛРС сприяє кращому зберіганню органолептичних та фізико-хімічних властивостей. Розроблені плівкоутворювальні композиції сповільнюють протікання внутрішніх процесів під час зберігання плодів, а саме уповільнюють втрати маси, сухих речовин, руйнування вітаміну С та основних барвних речовин. Таким чином було встановлено позитивний ефект подовження термінів зберігання свіжих плодів та овочів. Вивчено антимікробні властивостей розроблених плівкоутворюючих композицій та термінів їх дії. Встановлено, що зразки досліджуваних плівкоутворюючих композицій володіють широким спектром антимікробної активності протягом 35 діб зберігання по відношенню до 4 еталонних штампів мікроорганізмів (E.coli, S. aureus, P. aeruginosa, C.albicans) і до всіх ізолятів, висіяних зі змивної рідини свіжих плодів − НФГНБ, E. fecalis та пліснявих грибів. На підставі проведених досліджень та отримання низки позитивних результатів – відсутність токсичності, покращення зберігання органолептичних та фізико-хімічних показників якості досліджуваних овочів порівняно із контролем та володіння широким спектром антимікробної активності та ін.. розроблено плівкоутворювальні композиції на основі хітозану та відвару, що дозволяють рекомендувати їх для обробки свіжих овочів з метою більш тривалого та якісного зберігання. Результати науково – дослідницької роботи впроваджені у навчальний процес ХДУХТ (5 актів) та використовуються при підготовці фахівців на при викладанні дисциплін: «Товарознавство пакувальних матеріалів і тари»,. За результатами роботи опубліковано 3 статті та 3 тез доповідей. Результати науково – дослідної роботи впроваджені на підприємстві ТОВ «В.А.Н. ФУДЗ», СФГ «Гапонцева В.Б.», ПП «Рохак». |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66647 |
Appears in Collections: | Звіти НДР |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ZVIT_Letuta_2017.pdf | 6.73 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.