Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66588
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Савгіра, Ю. | - |
dc.contributor.author | Кузнецова, Т. | - |
dc.contributor.author | Артамонова, М. | - |
dc.contributor.author | Пілюгіна, І. | - |
dc.date.accessioned | 2025-05-23T09:50:57Z | - |
dc.date.available | 2025-05-23T09:50:57Z | - |
dc.date.issued | 2013 | - |
dc.identifier.citation | Савгіра Ю., Кузнецова Т., Артамонова М., Пілюгіна І. Звіт про науково-дослідну роботу «Наукове обґрунтування технології продуктів харчування з використанням солюбілізованих речовин» (заключний), Харків: ХДУХТ, 2013. 109 с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66588 | - |
dc.description.abstract | Об’єкт дослідження – харчові системи з солюбілізованими речовинами. Мета роботи − одержання солюбілізованих розчинами желатини маслорозчинних речовин і використання цих систем в технологіях емульсійних та желейних харчових продуктів. Методи дослідження – рефрактометричний, турбідиметричний, метод спектра мутності, віскозиметрія, потенціометрія. Обґрунтовано доцільність використання солюбілізації у технологіях харчових продуктів і визначено можливі напрямки удосконалення технології желейної продукції за рахунок введення жиророзчинних вітамінів. Проведено дослідження солюбілізації соняшникової олії, соняшникової олії з B-каротином, риб’ячого жиру розчинами желатину. Розроблено методику очищення і контролю за вмістом водорозчинних речовин у риб’ячому жирі, що заважають проведенню солюбілізації. Визначено вплив риб’ячого жиру на супрамолекулярну структуру желатину в розчині. Одержано сухий желатин з солюбілізованою соняшниковою олією та желатин з солюбілізованою соняшниковою олією з B-каротином. Визначено вплив сушіння гелів желатину з солюбілізованою соняшниковою олією на структуроутворення під час подальшого приготування розчинів. Вивчено органолептичні і фізико-хімічні показники желатину з солюбілізованою соняшниковою олією, одержаного після сушіння. Досліджено кінетику набрякання желатину з солюбілізованою соняшниковою олією за температур 298 та 313 К, розраховано константи швидкості набрякання і теплоту набрякання. Встановлено, що наявність солюбілізованої соняшникової олії в желатині приводить до зменшення швидкості набрякання, особливо за більш високої температури. Досліджено вплив рН середовища на кінетику набрякання желатину з солюбілізованою соняшниковою олією за температури 313 К. Визначено, що для желатину з солюбілізованою олією максимальний ступінь набрякання практично не залежить від рН. Відпрацьовано рецептуру желе та маршмелоу на основі желатину з солюбілізованою соняшниковою олією. Визначено, що використання драглеутворювача з солюбілізованою олією надає готовим виробам високих показників якості. В умовах виробництва ТОВ «Кондитерська фабрика «Солодкий світ» було вироблено дослідно-промислову партію маршмелоу з використанням желатину з солюбілізованою соняшниковою олією та кріас-барвнику з суданської троянди у кількості 100 кг. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження − регулювання технологічного процесу виробництва драглеутворюючих речовин за рахунок різних видів олій та отримання продукції на їх основі. | uk_UA |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харків: ХДУХТ | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | 0110U006624; | - |
dc.subject | солюбілізація | uk_UA |
dc.subject | солюбілізаційна здатність | uk_UA |
dc.subject | поверхнево-активні речовини | uk_UA |
dc.subject | желатин | uk_UA |
dc.subject | соняшникова олія | uk_UA |
dc.subject | соняшникова олія з B-каратином | uk_UA |
dc.subject | риб'ячий жир | uk_UA |
dc.subject | рефракція | uk_UA |
dc.subject | турбідиметрія | uk_UA |
dc.subject | сушіння | uk_UA |
dc.subject | желейна продукція | uk_UA |
dc.subject | желе | uk_UA |
dc.subject | маршмелоу | uk_UA |
dc.title | Звіт про науково-дослідну роботу «Наукове обґрунтування технології продуктів харчування з використанням солюбілізованих речовин» (заключний) | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
Appears in Collections: | Звіти НДР |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ZVIT_Savhira_Kuznetsova_2013.pdf | 2.11 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.