Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66588
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСавгіра, Ю.-
dc.contributor.authorКузнецова, Т.-
dc.contributor.authorАртамонова, М.-
dc.contributor.authorПілюгіна, І.-
dc.date.accessioned2025-05-23T09:50:57Z-
dc.date.available2025-05-23T09:50:57Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.citationСавгіра Ю., Кузнецова Т., Артамонова М., Пілюгіна І. Звіт про науково-дослідну роботу «Наукове обґрунтування технології продуктів харчування з використанням солюбілізованих речовин» (заключний), Харків: ХДУХТ, 2013. 109 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66588-
dc.description.abstractОб’єкт дослідження – харчові системи з солюбілізованими речовинами. Мета роботи − одержання солюбілізованих розчинами желатини маслорозчинних речовин і використання цих систем в технологіях емульсійних та желейних харчових продуктів. Методи дослідження – рефрактометричний, турбідиметричний, метод спектра мутності, віскозиметрія, потенціометрія. Обґрунтовано доцільність використання солюбілізації у технологіях харчових продуктів і визначено можливі напрямки удосконалення технології желейної продукції за рахунок введення жиророзчинних вітамінів. Проведено дослідження солюбілізації соняшникової олії, соняшникової олії з B-каротином, риб’ячого жиру розчинами желатину. Розроблено методику очищення і контролю за вмістом водорозчинних речовин у риб’ячому жирі, що заважають проведенню солюбілізації. Визначено вплив риб’ячого жиру на супрамолекулярну структуру желатину в розчині. Одержано сухий желатин з солюбілізованою соняшниковою олією та желатин з солюбілізованою соняшниковою олією з B-каротином. Визначено вплив сушіння гелів желатину з солюбілізованою соняшниковою олією на структуроутворення під час подальшого приготування розчинів. Вивчено органолептичні і фізико-хімічні показники желатину з солюбілізованою соняшниковою олією, одержаного після сушіння. Досліджено кінетику набрякання желатину з солюбілізованою соняшниковою олією за температур 298 та 313 К, розраховано константи швидкості набрякання і теплоту набрякання. Встановлено, що наявність солюбілізованої соняшникової олії в желатині приводить до зменшення швидкості набрякання, особливо за більш високої температури. Досліджено вплив рН середовища на кінетику набрякання желатину з солюбілізованою соняшниковою олією за температури 313 К. Визначено, що для желатину з солюбілізованою олією максимальний ступінь набрякання практично не залежить від рН. Відпрацьовано рецептуру желе та маршмелоу на основі желатину з солюбілізованою соняшниковою олією. Визначено, що використання драглеутворювача з солюбілізованою олією надає готовим виробам високих показників якості. В умовах виробництва ТОВ «Кондитерська фабрика «Солодкий світ» було вироблено дослідно-промислову партію маршмелоу з використанням желатину з солюбілізованою соняшниковою олією та кріас-барвнику з суданської троянди у кількості 100 кг. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження − регулювання технологічного процесу виробництва драглеутворюючих речовин за рахунок різних видів олій та отримання продукції на їх основі.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ХДУХТuk_UA
dc.relation.ispartofseries0110U006624;-
dc.subjectсолюбілізаціяuk_UA
dc.subjectсолюбілізаційна здатністьuk_UA
dc.subjectповерхнево-активні речовиниuk_UA
dc.subjectжелатинuk_UA
dc.subjectсоняшникова оліяuk_UA
dc.subjectсоняшникова олія з B-каратиномuk_UA
dc.subjectриб'ячий жирuk_UA
dc.subjectрефракціяuk_UA
dc.subjectтурбідиметріяuk_UA
dc.subjectсушінняuk_UA
dc.subjectжелейна продукціяuk_UA
dc.subjectжелеuk_UA
dc.subjectмаршмелоуuk_UA
dc.titleЗвіт про науково-дослідну роботу «Наукове обґрунтування технології продуктів харчування з використанням солюбілізованих речовин» (заключний)uk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZVIT_Savhira_Kuznetsova_2013.pdf2.11 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.