Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66454
Title: Звіт про науково-дослідну роботу № 09-18-19 Б «Наукове обґрунтування рослинної сировини для розробки рецептурного складу продуктів з холестеринознижуючим ефектом» (остаточний)
Authors: Дубініна, А. А.
Селютіна, Г. А.
Щербакова, Т. В.
Черевична, Н. І.
Ленерт, С. О.
Попова, Т. М.
Бєляєва, І. М.
Гершун, В. С.
Черевична, А. В.
Холодна, А. В.
Соколовська, Я. О.
Keywords: рослинна сировина;холестеринознижуючий ефект;висівки зернових культур;жмих олійних культур;ячмінне борошно;продукти оздоровчого призначення
Issue Date: 2019
Publisher: Харків: ХДУХТ
Citation: Дубініна А. А., Селютіна Г. А., Щербакова Т. В., Черевична Н. І., Ленерт С. О., Попова Т. М., Бєляєва І. М., Гершун В. С., Черевична А. В., Холодна А. В., Соколовська Я. О. Звіт про науково-дослідну роботу № 09-18-19 Б «Наукове обґрунтування відбору рослинної сировини для розробки рецептурного складу продуктів з холестеринознижуючим ефектом» (остаточний). Харків: ХДУХТ, 2019. 139 с.
Series/Report no.: 0117U005366;
Abstract: Предмет дослідження − споживні властивості рослинної сировини з холестеринознижуючим ефектом та продуктів її переробки. Об’єкт дослідження − рослинна сировина, інноваційна продукція оздоровчого призначення з гіпохолестеринемічною дією. Мета роботи – наукове обґрунтування та розробка критеріїв відбору рослинної сировини для виробництва харчових продуктів з холестеринознижуючим ефектом. Методи дослідження − стандартні та спеціальні, а також методи планування експерименту й математичного моделювання з використанням сучасних комп’ютерних програм. В аналітичному огляді літератури Розглянуто проблему утворення холестерину в організмі людини та шляхи її вирішення, проаналізовано компонентний склад рослинної сировини, що має холестеринознижуючий ефект, розглянуто шляхи використання зернових висівок, жмиху олійних культур та борошна з ячменю у виробництві продуктів з оздоровчого призначення. Досліджено якість рослинної сировини, визначено якісний та кількісний склад стероїдного комплексу, вміст β-глюканів, надано рекомендації щодо відбору сировини для виробництва продуктів з холестеринознижуючим ефектом. Розроблено рецептурний склад продуктів оздоровчого призначення з додаванням зернової сировини, проведено оцінку їх якості, визначено зміни під час зберігання. Результати науково-дослідної роботи впроваджено в освітній процес ХДУХТ на кафедрі товарознавства та експертизи товарів під час викладання дисциплін «Товарознавство. Харчові продукти», «Інноваційні продукти» та у виробництво ТОВ «Вегетус». За результатами роботи опубліковано 5 статей, 6 тез доповідей.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66454
Appears in Collections:Звіти НДР

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ZVIT_Dubinina_2019.pdf6.91 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.