Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66253
Title: | Впровадження смарт-технологій в підприємства сфери гостинності |
Authors: | Лебединський, Андрій Сергійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Калєнік, К. В. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра торгівлі, готельно-ресторанної та митної справи |
Keywords: | підприємство ресторанного господарства;послуга;smart-технології;blockchain |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Лебединський А. С. Впровадження смарт-технологій в підприємства сфери гостинності: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 241 Готельно-ресторанна справа; наук. кер. К. В. Калєнік. Харків; ДБТУ. 2024. 53 с. |
Abstract: | Актуальність кваліфікаційної роботи полягає в тому, що індустрія готельно-ресторанного бізнесу в усьому світі розвивається дуже динамічно, що створює гостру потребу в технологізації більшості бізнес-процесів як для підприємств готельно-ресторанного бізнесу, орієнтованих тільки на доставку, так і для стаціонарних підприємств цього сегменту. Масштабна цифровізація вимагає автоматизації організаційно-технічних та фінансово-управлінських складових бізнесу, впровадження роботизації виробничого процесу і використання технологій самообслуговування. Також важливою є технологізація розважальної та емоційної складових процесу подання і подачі страв і напоїв. Це передбачає комплексне використання найсучасніших апаратно-технічних рішень у кухні, залі, доставці, бухгалтерії, технічній інфраструктурі, управлінні персоналом, а також у просуванні та презентації своїх продуктів та послуг у віртуальному просторі. Таким чином, розробка і впровадження концепції цифровізації закладів готельно-ресторанного господарства вимагає системного підходу до інтеграції сучасних інформаційних технологій у всі робочі процеси цього бізнесу. Залежно від специфіки підприємства, будь то сервіс доставки, невелика кав’ярня або великий ресторан, елементи концепції можуть бути реалізовані повністю або частково. Метою кваліфікаційної роботи є дослідження процесу використання smart-технологій у функціонуванні ресторанів на прикладі підприємства швидкого харчування у м. Львів. Об’єктом дослідження є процес використання smart -технологій у функціонуванні ресторану швидкого харчування. Предмет дослідження є інструменти і методи використання smart технологій у функціонуванні підприємств ресторанного господартсва. Теоретичну основу роботи становлять наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі цифрових технологій у ресторанному бізнесі. Методологічною основою дослідження є всебічне вивчення питання, що дозволяє використовувати методи аналізу системи цифровізації бізнесу. Метод моніторингу використання smart-технологій дозволив оцінити ситуацію на ринку і ефективність використання smart-технологій у ресторанному бізнесі. Практична значимість результатів дослідження полягає в перспективності використання смарт-технологій у функціонуванні ресторанів, що дозволить покращити конкурентну позицію ресторанного закладу на ринку. Методи дослідження. У кваліфікаційній роботі для вирішення поставлених завдань використовувались комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: порівняння, узагальнення, аналізу і синтезу, системно структурного та порівняльного аналізу, економічного моделювання, структурно-логічного моделювання, статистичних методів, розрахунково аналітичних методів, методів кількісного та якісного аналізу, прогнозування тощо |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66253 |
metadata.dcterms.references: | 1. Агафонова Л.Г., Агафонова О.Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державнерегулювання: навч. посібник для студ. вищ. навч. закл. Київ: ЗнанняУкраїни, 2012. 360 с. 2. Антонюк А. А. Взаємозв’язок внутрішнього маркетингу та менеджменту на підприємстві. Держава та регіони. 2016. № 6. С. 19-22. 3. Басюк Д.І., Барна М.Ю. Наукові основи стратегічного розвитку туристично-готельної галузі. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. 2018. № 54. С. 15-22. 4. Блокчейн Асоціація України. Огляд блокчейн індустрії в Україні. URL:https://www.slideshare.net/Blockchainukraine/overview-of-the-blockchain industry-in-ukraine 5456836?fbclid=IwAR2oawBP1GeGagq4gU6e35pLtIj02SswHEfeNqs7M0DTBGCMAlcVer1jg3A 5. Блокчейн-революція. Як технологія, що лежить в основі біткоїна та інших криптовалют змінює світ. Дон Тапскотт, Алекс Тапскотт; пер. з англ. Г. Лелів, Ю. Григоренко. Львів: Літопис, 2019. 488 с. 6. Богуцький О. М. Аспекти практичної реалiзацiї криптовалюти Ethereum. Теоретичнi i прикладнi проблеми фiзики, математики та інформатики.: зб. тез XV Всеукр. наук.-практ. конф. Київ: ВПI ВПК 7. «Полiтехнiка», 2017. С. 94-95. 8. Бондаренко С. М. Задоволеність споживачів як основа успіху у бізнесі. Економіст. 2014. № 12. С. 35-37. 9. Бутенко О.П., Стрельченко Д.О. Стан ресторанного господарства України та перспективийого розвитку .Вісник економіки транспорту і промисловості. 2016. № 56. С. 18-24. 10. В Мінцифри працюють над легалізацією блокчейну. URL: https://www.epravda.com.ua/news/2020/07/14/662909 11. Гірняк Л.І., Глагола В.А. Сучасний стан, перспективи та тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні. Електронне науков ефахове видання «Інфраструктура ринку». 2018. Вип. 16. С. 71-77. 12. Гончаров Ю. В., Бондаренко С. М. Наноіндустрія як засіб підвищення якості життя людей та конкурентоспроможності національної економіки. Економіст. 2018. № 3. С. 26-30. 13. Греськів О. Б. Теоретико-методологічні засади організаційним розвитком підприємств. Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. 2017. № 2. С. 61-67. 14. Гросул В. А., Калєнік К. В. Сучасні інноваційні тренди формування конкурентної стратегії підприємств ресторанного господарства. Інноваційна економіка. 2017. № 7-8. С. 70-78. 15. Домінська О. Я., Батьковець Н. О. Сучасний стан та інноваційні процеси розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. 2017. №52.С. 39-41. 16. Дубін А. Створення свого блокчейн на мові програмування Python. URL: https://github.com/jtauber/blockchain 17. Завадинська О. Ю., Кінчур А. А., Деревицький Є. В. Сучасні тенденції впровадження інноваційних форм обслуговування в закладах ресторанного господарства. Підприємництво і торгівля. 2019. № 25. С. 54-59. 18. Завгородня О. Є. Додаткові послуги та інновації в соціокультурному просторі ресторанного бізнесу. Культура України. 2016.Вип. 52. С. 129-139. 19. Земліна Ю., Ліфіренко О. Тенденції розвитку готельного бізнесу в Україні. Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. 2019. Том 2, № 1. С. 121-131. 20. Іванов А. М. Iнноваційна діяльність у закладах ресторанного господарства. Редакційнаколегія. 2019. С. 857-863. 21. Кваша О. С. Бізнес-планування у діяльності організації: європейські стандарти, основні методологічні підходи та базові процедури. 2017. Вип. 12. С. 268-275. 22. Князь С. В. Бізнес-планування інноваційних проектів: сутність технологій, переваги і недоліки. Маркетинг і менеджмент інновацій. 2012. № 2. С. 199-207. 23. Крикливець Д. О. Інноваційні стратегії в ресторанному господарстві. Молодий вчений. 2019. № 4 (2). С. 497-501. 24. Малюта Л., Нагорняк Г., Кузь Т. І. Можливості застосування інноваційних підходів в організації ресторанного бізнесу. Матеріали ІІ наукової конференції Тернопільського національного технічного університету імен іІвана Пулюя. 2019. С. 160-161. 25. Мальська М. П. Ресторанна справа: технологія та організація обслуговування туристів: (теорія та практика): підручник. Київ: Центр учбової літератури, 2013. 304 с. 26. Мацеха Д. С. Маркетинг у сфері готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2014. № 5, т. 2. С. 40-44. 27. Менеджмент готельно-ресторанного господарства: підручник. І. Б. Андренко, О. М. Кравець, І. М. Писаревський; Харк. нац. ун-т міськ. госп-ваім. О. М. Бекетова. Харків: ХНУМГ, 2014. 431 с. 28. Мілінчук О.В. Моніторинг стану розвитку готельно-ресторанного бізнесу України. Менеджмент суб’єктів господарювання в умовах забезпечення сталого розвитку: монографія. За заг. ред. Г. М. Тарасюк. Житомир: ЖДТУ, 2017. 450 с. 29. Назаренко Я. Я., Яворенко М. А. Блокчейн-технологія: переваги та перспективи використання у транспортній галузі. Вісник Національного транспортного університету. 2019. № 2. С. 109-116. 30. Напрямки використання технології блокчейн в реальному бізнесі. URL: https://3commas.io/ru/blog/top-5-uspeshnykh-primerov-primeneniya tekhnologii-blokchejn-v-realnom-biznese 31. Організація і техніка обслуговування (для учнів ПТНЗ галузі ресторанного господарства): навч. посіб. За наук. ред. С. Г. Кравець. Київ: Інститут професійно-технічної освіти НАПН України, 2015. 202 с. 32. Організація харчування та обслуговування туристів на підприємствах ресторанного господарства: навч. посіб. О. В. Новікова. Харків: Світ Книг, 2014. 411 с. 33. Паска М. З. Організація ресторанного господарства: конспект лекцій. Львів: ЛДУФК ім. І. Боберського, 2019. 158 с. 34. Прилепа Н. В., Миколюк О. А. Особливості розвитку кейтерингу як інноваційної форми ресторанного бізнесу. Вісник Хмельницького національного університету. 2014. № 5. С. 91-94. 35. Ринки туристичних послуг: стан і тенденції розвитку: монографія. За заг. ред. В.Г. Герасименко. Одеса: Астропринт, 2013. 334 с. 36. Семенов В.Ф., Жилович Ю.І. Стратегії регіонального розвитку підприємств ресторанного бізнесу. Науковийвісник Ужгородськог онаціонального університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2018. № 19. Ч. 3. С. 35-39. 37. Технология Blockchain в логистике. Логистический портал – 2018. URL: https://www.lobanov-logist.ru/library/352/63546 38. Ткаченко А. М. Інновації та їх роль у готельно-ресторанному господарстві. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2017.№ 3. С. 29-33. 39. . Яцків Н. Г. Перспективи використання технології блокчейн у мережі інтернет речей. Науковий вісник НЛТУ України. 2016. Вип. 26.8. С. 381-387. 40. Badzar A. Blockchain for Securing Sustainable Transport Contracts and Supply Chain Transparency. Master’s Thesis. Lund University. Helsingborg, Sweden. 2016. URL:http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=8880383&fileOId=8880390 41. Casey M. J., Wong P. Global Supply Chains Are About to Get Better, Thanks to Blockchain. Harvard Business Review. 13 March 2017. URL: https://hbr.org/2017/03/global-supplychains-are-about-to-get-better-thanks-to Blockchain 42. Friedlmaier M., Tumasjan A., Welpe I. M. Disrupting industries with Blockchain: The industry, venture capital funding, and regional distribution of Blockchain ventures.In : Proceedings of the 51st Hawaii International Conference on System Sciences. Waikoloa Village, HI, USA. 3-6 January 2018. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/143481280.pdf 43. Hackius N., Petersen M. Blockchain in Logistics and Supply Chain: Trick or Treat? In: Proceedings of the Hamburg International Conference of Logistics (HICL). Hamburg, Germany, 12-14 October 2017. Hamburg, Germany, 2017. Р. 3-18. 44. Hooper M. Top Five Blockchain Benefits Transforming Your Industry. URL: https://www.ibm.com/blogs/Blockchain/2018/02/top-five-Blockchain benefits- transformingyour-industry/ 45. Kersten W., Seiter M., von See B., Hackius N., Maurer T. Trends and Strategies in Logistics and Supply Chain Management. Digital Transformation Opportunities; BVL:Bremen, Germany. 2017. URL: http://logistiktrends.bvl.de/en/system/files/ 46. Іansiti M., Lakhani K. R. The truth about Blockchain. Harvard Business Review. 2017.URL: https://enterprisersproject.com/sites/default/files/the_truth_about_Blockchain.pdf 47. Sharma T. K. 5 Critical Components of Blockchain Technology. URL: https://www.Blockchain-council.org/Blockchain/5-critical-components-of Blockchain-technology/ |
Appears in Collections: | 241 – " Готельно - ресторанна справа" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_241-20b-01_Lebedins_kiy_A_S.pdf Restricted Access | 1.45 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.