Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66202
Title: Запровадження системи НАССР на рибопереробних та рибодобувних підприємствах України - забезпечення безпечності рибних продуктів
Other Titles: Внедрение системы НАССР на рибоперерабатывающих и рыбодобывающих предприятиях Украины - обеспечение безопасности рыбных продуктов
Introduction qualities in using hazard system on a ukrainian fish-processing and fish-obtaining enterprises - safety fishery products
Authors: Багатко, Н. М.
Полтавченко, Т. В.
Keywords: система НАССР;безпечність;рибопереробні підприємства;принципи системи НАССР;вище керівництво;координатор системи НАССР;робоча група безпечності;система НАССР;безопасность;рыбоперерабатывающие предприятия;принципы системы HACCP;руководители предприятий;координатор системы HACCP;рабочая группа безопасности;system HACCP;safety;fish-processing enterprises;principles of system HACCP;high leader;coordinator of system HACCP;working group of safety
Issue Date: 2017
Publisher: Харківська державна зооветеринарна академія
Citation: Богатко Н. М., Полтавченко Т. В. Запровадження системи НАССР на рибопереробних та рибодобувних підприємствах України - забезпечення безпечності рибних продуктів. Проблеми зооінженерії та ветеринаної медицини. Випуск 34. Ч.2, "Ветеринарні науки". 2017. С. 309-315.
Series/Report no.: Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини;Вип. 34, Ч. 2
Abstract: Запровадження системи НАССР є перспективним для нашої країни, оскільки це створить на потужностях з виробництва харчових продуктів реальну можливість для організації і підтримання ефективної і дієвої системи безпечності харчових продуктів. Особливо актуальним є впровадження системи НАССР на потужностях з виробництва риби та рибопродуктів. Лікарі ветеринарної медицини повинні брати на себе відповідальність за розвиток нової процедури інспектування, що орієнтована на безпечність рибних продуктів. Ветеринарна інспекція має проводити оцінку систем контролю та вести постійне спостереження за їх належним функціонуванням за відповідальності виробника.
Внедрение системы НАССР является перспективным для нашей страны, поскольку это создаст на предприятиях из производства пищевых продуктов реальную возможность для организации и піддержки эфективной и действенной системы безопасности пищевых продуктов. Особенно актуальным является внедрение системы НАССР на предприятиях из производства рыбы и рыбопродуктов. Врачи ветеринарной медицины должны нести ответственность за развитие новой процедуры инспектирования, что ориетируется на безопасность рыбных продуктов. Ветеринарная инспекция должна проводить оценку систем контроля и вести постоянное наблюдение за их надлежащим функционированиям при ответственности производителя.
Especially actual is introduction of the system HACCP on the enterprises of suckling industry. Introduction Hazard system provides competitiveness of native food production, it protect users interests and health, it promotes expansion markets in native and world economical area, increases enterprises authority and Ukrainian image as a whole. System HACCP - it preventive system of evaluation of control of dangerous factors of food raw material, technological processes and prepared products which to a great extent diminishes the levels of risks of origin of dangers for life and health of people. The system HACCP is based on 7 principles which are the bar of this system. Fish and fish products are important in human nutrition and are a significant part of its diet. In many countries, fish is the main object of the food industry. Given the importance of fish and other aquatic organisms in human nutrition in our country has the Law of Ukraine "On fish, other aquatic living resources and food products from them", which defines the legal and institutional framework for quality and safety of fish and other aquatic resources, made of them food for life and health and to prevent negative effects on the environment in the event of capture, processing, packaging and transportation across the customs border of Ukraine. Veterinarians must take responsibility for developing new inspection procedures, which focused on the safety of fishery products. Veterinary inspection is to assess the control systems and maintain constant monitoring of proper operation for product liability. To adapt HACCP system in Ukraine State Research and Production Center for Standardization, Metrology and Certification State Committee of Ukraine for Technical Regulation and Consumer Policy and Derzhspozhyvstandart Ukraine approved national standards ISO 4161-2003 and ISO ISO 22000:2007, including the general principles of the system and strategic decisions of top management of the enterprise to improve the quality, safety and competitiveness of domestic food production, providing Mat Art interests and health of consumers, facilitate market expansion in the domestic and world economy, increasing the credibility and image of Ukraine as a whole. It should be noted the benefits of implementing HACCP in fish processing facilities: gives consumers assurance that fish products are manufactured in accordance with the rules of hygiene and safety; production demonstrates the desire to apply the necessary precautions and closely follow hygiene in the manufacture of fish products; reduced number of inspections by the partners of consumers (second party audit) and therefore reduced financial costs, save time; reduced costs associated with the withdrawal of fish products, increase profits; reduced costs through better relationships with state supervisory authorities to control the safety of fish products; monitoring of fish products made in real time; increases the efficiency of fish safety management system through optimal resource allocation for the most critical food safety area; promotes international trade; support global system of food safety (Total Food Safety Management System); harmonize international and national requirements for food safety, veterinary and phytosanitary rules.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/66202
Appears in Collections:№ 34(2)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
pzvm_2017_34(2)__72.pdf68.32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.