Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64966
Title: | Організаційно-методичні аспекти управлінського обліку та аудиту витрат на виробництво продукції підприємств |
Other Titles: | Organizational-methodological aspects of management accounting and audit of costs for the production of enterprises |
Authors: | Чернова, Алініа Віталіївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Кирильєва, Л. О. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра обліку, аудиту та оподаткування |
Keywords: | управлінський облік;аудит;витрати на виробництво;організація;калькулювання;собівартість;звітність;управління;технології;management accounting;audit;production costs;organization;calculation;cost price reporting;management;technology |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Чернова А. В. Організаційно-методичні аспекти управлінського обліку та аудиту витрат на виробництво продукції підприємств: кваліфікаційна робота магістра: спец. 071 - Облік і оподаткування; наук. кер. Л. О. Кирильєва. Харків: ДБТУ, 2024. 130 с. |
Abstract: | Актуальність теми кваліфікаційної роботи полягає у поширені нових методів управління діяльністю виробничих підприємств, що призводить до необхідності використання організаційних методів управлінського обліку та аудиту витрат на виробництво продукції з метою формування інформаційного сервісу управління виробничою діяльністю, підтвердження вірогідності даних внутрішньої управлінської звітності, обгрунтування рішень в частині оптимізації витрат на виробництво продукції. Виробничі витрати є одним з базових об’єктів управлінського обліку, інформація про який повинна максимально розкриватися в облікових регістрах, фінансовій та управлінській звітності відповідно чинній нормативній базі та внутрішнім організаційним регламентам, що створюються на підприємстві. Також інформація про виробничі витрати, що акумулюється в собівартості виробленої продукції, інформація про витрати за визначеними зонами відповідальності повинна систематично перевірятися та підтверджуватися, що вимагає побудови системи внутрішнього аудиту за цим напрямом. Однак сьогодні відзначається низка дискусійних питань в частині управлінського обліку та аудиту виробничих витрат, зокрема: взаємозв’язок фінансового та управлінського обліку, формування облікової політики в частині розкриття інформації для внутрішнього користування, формування управлінської звітності, використання методів розподілу загальновиробничих витрат, технологізація облікового процесу, організації внутрішнього аудиту виробничих витрат The relevance of the topic of the qualification work is the spread of new methods of managing the activities of manufacturing enterprises, which leads to the need to use organizational methods of management accounting and audit of production costs in order to form an information service for managing production activities, confirm the reliability of internal management reporting data, and justify decisions in terms of optimizing production costs. Production costs are one of the basic objects of management accounting, information about which should be disclosed to the maximum extent possible in accounting registers, financial and management reports in accordance with the current regulatory framework and internal organizational regulations created at the enterprise. In addition, information on production costs accumulated in the cost of production, information on costs for certain areas of responsibility should be systematically checked and confirmed, which requires the construction of an internal audit system in this area. However, today there are a number of controversial issues in the area of management accounting and audit of production costs, in particular: the relationship between financial and management accounting, the formation of accounting policies in terms of disclosure of information for internal use, the formation of management reporting, the use of methods for allocating general production costs, the technologization of the accounting process, the organization of internal audit to meet the needs of staff |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64966 |
metadata.dcterms.references: | 1. Адвокатова Н.О., Повод Т.М. Управлінські рішення щодо оптимізації структури витрат. Таврійський науковий вісник. Серія : Економіка. 2020. Вип. 1. С. 67-71. 2. Акімова НС., Топоркова О. В., Наумова Т.А. Удосконалення системи управлінського обліку торгової організації в конкурентному середовищі . Проблеми економіки. 2018. № 4. С. 294-300. 3. Акімова Т., Распопова Ю., Волященко І.. Теоретичні засади організації обліку витрат виробничого підприємства. Економіка та суспільство (52). 2023. С.45- 49 4. Алексєєва А. В., Васильєва В.Г. Удосконалення обліку витрат на виробництво та формування собівартості продукції. Удосконалення обліку витрат на виробництво та формування собівартості продукції, Випуск 23, частина 1. 2019. С. 5-9. 5. Биба В.В., Матюшіна Ю.І. Система управлінського обліку: сутність, завдання та етапи впровадження. Економіка та держава. 2015. № 1. С. 60-62. -Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ecde_2015_1_17 6. Бакеренко Н. П. Управлiння витратами пiдприємства та їх облiк на основi внутрiшньо фiрмової iнформацiї. Торгiвля i ринок України. У 3 т. Донецьк: ДонДУЕТ iм. М. Туган-Барановського, 2016. Т 3. С. 170–175. 7. Варчук О. Проблеми визначення поняття «витрати». Галицький економiчний вiсник. 2012. № 6 (39). с. 98–103. 8. Вигівська, І. М., Макарович, В. К., & Сіра, Е. О. (2018). Особливості формування облікової політики кейтерингової компанії. Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, (1(39), 9–12. 9. Вітер С. А., Світлишин І. І. Захист облікової інформації та кібербезпека підприємства. Економіка та суспільство : електрон. наук. фах. вид. 2017. Вип. 11. С. 497–502. 10. Великий Ю. В. Етапи внутрішнього аудиту на підприємстві. Агросвіт. 2017. № 7. С. 28-31. 11. Волковська Я.В. Організація управлінського обліку на підприємствах готельно-ресторанного комплексу. Науковий вісник Ужгородського університету. Серія : Економіка. 2017. Вип. 2. С. 310-315. 12. Глобальні принципи управлінського обліку. Ефективний управлінський облік: оптимізація рішень та створення успішних організацій // URL:zakon. Help/files/ artike/7192/ Глобальні% 20 принципи% 20управлінського% 20 обліку% 20. Pdf/ 13. Глушач Ю., Фальченко О. Методичні аспекти обліку витрат та калькулювання собівартості продукції у вітчизняній та зарубіжній обліковій практиці. Економіка та суспільство. 2021. №. 29. 14. Голов С.Ф. Управлінський облік. Київ.: Лібра, 2003. 704 с. 15. Господарський кодекс України Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx 16. Гоцелюк Ю. Є., Янюк М.О., Мельник О.І. Напрями та методи оптимізації витрат підприємства у ринкових умовах. Глобальні та національні проблеми економіки. 2015. Випуск 8. С. 108–111. 17. Гузар У. Аналіз діяльності закладів ресторанного бізнесу в Україні під час війни.Проблеми сучасних трансформа цій. Серія : економіка та управління. 2023. № 9. С. 1–4. 18. Дерій В.А. Управлінський облік і аналіз бізнес-процесів у підприємстві Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу: міжнар. зб. наук. праць. Вип. 2 (40). Житомир: ЖДТУ, 2018. С. 12-18. 19. Дмитренко А.В., Лебедик Г.В., Яценко В.В. Роль управлінського обліку та проблеми його впровадження на підприємствах. Економіка і суспільство, 2017. С.1353-1358 20. Дорош Н.І., Лясківська Г.В. Внутрішній аудит витрат на виробництво. Молодий вчений. 2018. № 3(1). С. 346-350. 21. Долюк А.В. Порiвняльна характеристика визнання, оцiнки i вiдображення в облiку та звiтностi пiдприємств витрат дiяльностi за мiжнародними та нацiональними стандартами. Проблеми теорiї та методологiї бухгалтерського облiку, контролю i аналiзу. 2017, Вип. 3 (24). С. 145–153. 22. Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо вдосконалення деяких положень» від 05.10.17 № 2164–VІІІ Режим доступу: http:// http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2164-viii 23. Загороднюк О.В., Півторак М.В., Малюга Л.М. Основні напрями підвищення якості та ефективності розробки і прийняття управлінських рішень // Приазовський економічний вісник. 2019. Вип. 4(15). С. 94–98. doi: https://doi.org/10.32840/2522-4263/2019-4-15 24. Задорожний З.-М. В., Аверкин Я. Управлінський облік: особливості та принципи. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. 2019. №1. С. 114-120. 25. Замай О.О. Методологія формування звітності про управління в системі інформаційного забезпечення зовнішнього контролю підприємств.проблеми системного підходу в економіці випуск № 1(87), 2021. с.82-88 26. Каленич І. С. Економічна сутність витрат і собівартості продукції Бізнес Інформ. 2019. №. 11. С. 241-246. 27. Кім Г., Сопко В.В., Кім С.Г. Бухгалтерській облік: первинні документи та порядок їх заповнення: Навч.посібник-К.: Центр навчальної літератури, 2004.-440с. 28. Кирильєва Л.О. Поливана Л.А., Кащена Н.Б., Наумова Т.А., Акімова Н.С. Організаційні аспекти формування інформаційно-аналітичного сервісу управління підприємствами торгівлі в період цифровізації. Збірник наукових праць «Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики». Львів Університет банківської справи. Том 3. № 50. 2023. С. 127-138 29. Коба О. В., Миронова Ю. Ю. Витрати підприємства та їх класифікація для потреб управління й економічного аналізу. Причорноморські економічні студії. 2016. Вип. 4. С. 99-103. 30. Колiсник Г.М. Складовi системи управлiння витратами пiдприємницьких структур. Науковий вiсник Нац. лiсотехн. унiверситету України. 2013. Вип. 23.16. С. 227–239. 31. Корчажникова Л.П. Інформаційна функція контролінгу в розвитку управлінсько-аналітичної сутності бухгалтерського обліку. Акад. огляд. 2022. №1. с. 52 – 54 32. Королюк Т. М., Рапа Н.В. Діджиталізація документообігу на підприємстві: особливості сервісного забезпечення. Галицький економічний вісник.Т. : ТНТУ. 2022.Том 75. № 2. С. 37–45. 33. Кравченко, М., Голюк, В. Прийняття управлінських рішень: сутність та сучасні тенденції розвитку. Економіка та суспільство. (40). 2022 https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-40-37 34. Косташ Т. В., Шелюжак І. Г. Формування системи управлінського обліку на підприємстві. Ефективна економіка. 2021. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8883 35. Курган Н.В. Обгрунтування вибору ЕRP-рішення для цифровізації обліку, аналізу та управління на підприємстві україни. Економічний вісник НТУУ «КПІ». 2020. С.238-249 36. Лагутін В.Д. Економіко-правове забезпечення розвитку і функціонування торгівлі. Вісник Львівської комерційної академії. Вип.. 19. 2015. С. 38 – 44. 37. Левіна-Костюк, М., Мельничук, О., Телічко, Н.. Методи прийняття управлінських рішень в умовах недостатньої інформації. Економіка та суспільство, (43). 2022. https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-43-40 38. Ліба Н.С., Назаренко Є.Є. Сутність релевантного підходу при формуванні управлінських рішень. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Економічні науки. №17(12)’2014 С.128-133 39. Лижавська О.Л. Поняття «витрати» в обліку підприємств ресторанного господарства [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.oneu.edu.ua/xmlui/handle/123456789/586?show=full 40. Ляшенко, Г., Овсяннікова В. Витрати підприємства та управління ними Економіка та суспільство, 45. 2022 doi: 10.32782/2524-0072/2022-45-27. 41. Малахова А.В. Мартиненко О.В. Мартиненко А.О. Проблеми і перспективи розвитку управлінського обліку на підприємствах. Економіка і суспільство. Мукачівський державний університет. Випуск 8. 2017. С.785-789 42. Маренич Т., Поливана Л., Кирильєва Л., Шеховцова . Д. Трансформація базових підходів до організації управлінського обліку в умовах глобалізації. Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 1(36), 99–107. 43. Медвідь Л. Г., Міценко Н. Г., Черкасова С. В. Класифікація витрат на якість продукції для обліку та контролю в системі управління якістю виробничого підприємства. Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. 2022. №. 66. С. 10-21. 44. Мезенцева Н. М., Павликівська С. Г., Янчиленко Я. О. Витрати виробництва в умовах обмеженості ресурсів. Проблеми системного підходу в економіці. 2019. №. 3 (2). С. 208-215. 45. Мiжнароднi стандарти аудиту, надання впевненостi та етики. Режим доступу : http://www.apu.com.ua/files/temp/standart_2006.pdf 46. Нападовська Л.В. Управлінський облік. К. Книга. 2004. С. 544 47. Нацiональне положення (стандарт) бухгалтерського облiку 1 «Загальнi вимоги до фiнансової звiтностi» Iз змiнами внесеними наказами Мiнфiну вiд 27.06.2013 р. № 627 вiд 08.02.2014 р. №48. Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/NPSBO/NPSBO1.aspx 48. Нашкерська Г.В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник Київ: Центр навчальної літератури, 2004. 464с. 49. Наумова Т.А., Акімова Н.С., Кирильєва Л.О.Трансформація системи управління внутрішнього аудиту в умовах глобальних криз та війни. Підприємництво та торгівля: зб. Наук. Праць. № 34. 2022 р. С. 162-167. 50. Овдіюк О. М. Методологічні основи розробки основних етапів управлінських рішень в підприємницьких структурах. Ефективна економіка. 2019. № 8. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/ 51. Пилипенко А. А. Формування облiково-аналiтичного забезпечення управлiння витратами пiдприємств та їх об'єднань: монографiя. А. А. Пилипенко, I. П. Дзьобко, О. В. Писарчук. Харкiв: Вид. ХНЕУ. 2011. 344 с. 52. Педченко Н.С., Тітенко Л.В., Мількао А.І, Артюх-Пасюта В.В., Тітенко Ю. А. Сутність та економічний зміст витрат підприємства: сучасний погляд. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі.Випуск 1(107). 2023. с.29-36 53. Погорелов Ю.С. Інструменти управлінського обліку на промислових підприємствах. Ю.С. Погорелов, Ю.Ю. Миронова, М.В. Краснощік. Економіка і регіон : наук. вісн. ПолтНТУ. Полтава : ПолтНТУ, 2015. № 3 (52). С. 77-82. 54. Помiрко Н. М. Класифiкацiя логiстичних витрат у формуваннi системи управлiння ними на промисловому пiдприємствi: наукове видання. Вiсник Нацiонального унiверситету Львiвська полiтехнiка No 669. Логiстика. Львiв: НУ Львiвська полiтехнiка, 2015. С. 99 –107. 55. Пославська Л. І. Облік доходів за сферами відповідальності у будівництві. Економічний аналіз: зб. наук. Праць. Тернопільський національний економічний університет. Тернопіль: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», 2016. Том 24. № 2. С. 114-122. 56. Положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Режим доступу www.rada.kiev.ua 57. Постова В.В. Використання інформаційних систем та технологій в закладах ресторанного господарства: вплив на якість обслуговування та збільшення прибутку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2023. Вип. 47. С. 94-97 58. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталів, зобов’язань і господарських операцій підприємства та інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. www.minfin.gov.ua 59. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88, зареєстроване в Мін'юсті 05.06.95 р. за №168/704. www.minfin.gov.ua 60. Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства : Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 № 219. Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx 61. Про затвердження Методичних рекомендацiй щодо облiкової полiтики пiдприємства та внесення змiн до деяких наказiв Мiнiстерства фiнансiв України. Режим доступу: http://buhgalter911.com/Res/PSBO/PSBO16.aspx 62. Радіонова Н. Й. Організаційні та методичні аспекти аналізу витрат підприємства. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". 2019. № 4 (66), Т. 2. С. 24-26. 63. Родіна О. В. Сучасні підходи до визначення сутності категорії «Витрати» Економіка і суспільство. 2017. Вип. № 9. С. 1181–1186. 64. Розіт Т.В, Слюніна Т.Л. Проблеми організації управлінського обліку та роль управлінського аудиту на підприємствах. Економіка і суспільство Випуск 18. 2018. С.1012-1017 65. Ростовська Г.В. Витрати: економічна сутність та напрямки дослідження. Вісник Донецького Національного університету. 2019. № 2. С.65–68. 66. Семенець, А. О. Вплив принципів внутрішнього аудиту на контрольне середовище: економічні та соціальні наслідки. Економічний простір, (139), 182-198. 67. Сиротинська А.П., Позняковська Н.М., Міклуха О.Л. Практичні аспекти використання інформаційної системи для визначення собівартості продукції (робіт, послуг). Причорноморські економічні студії. 2018. Вип. 33. С. 233-237 68. Сухоносенко І., Гринь В. Теоретичні аспекти побудови обліку витрат на виробництво продукції рослинництва. Економіка та суспільство, 2021. (30). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-54 69. Тесак О.В. Формування облікової політики щодо витрат підприємства. Електронний науковий журнал «Приазовський економічний вісник» 4(27) 2021. Запоріжжя. С. 94-97. 70. Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.99 р.№996-XIV (зі змінами та доповненнями). 71. Пилипенко, А. В. Управління витратами підприємств в умовах невизначеності. Бізнес, інновації, менеджмент: проблеми та перспективи : зб. тез доп. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф., м. Київ, 08 груд. 2022 р. Київ, 2022. С. 97-98. 72. Подмешальська Ю.В., Феофанов Л. К., Абрамова І. С. Актуальні аспекти розподілу загальновиробничих витрат у системі обліку. Агросвіт. 2018.№ 24. С. 54-59. 73. Рета М. В. Логістичні витрати: визначення, класифікація та облік. Бізнес Інформ. № 8. С. 155–158. 74. Скригун Н. П. Класифiкацiя витрат та її практичне значення в системi управлiння витратами. Економiка : проблеми теорiї та практики: Зб. Наук. пр. Днiпропетровськ: ДНУ, 2018. Вип. 238. Т. I. С. 148–155. 75. Скрипник М. I. Визначення сутностi понять «витрати» та «затрати». Мiжнародний збiрник наукових праць. 2019. Випуск 2 (17). С. 308–312 76. Сухоносенко І., Гринь В. Теоретичні аспекти побудови обліку витрат на виробництво продукції рослинництва. Економіка та суспільство, 2021. (30). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2021-30-54 77. Чернова А.В., Кирильєва Л.О. Організаційні аспекти процесу бюджетування в системі управлінського обліку сучасного ритейлу. Матеріали IІI міжнародної науково-практичної конференції «Стратегічні пріоритети розвитку бухгалтерського обліку, аудиту та оподаткування в умовах глобалізації», 19 листопада 2024 р., СНАУ, м. Суми. С. 213-215 78. Чернікова І.Б., Кирильєва Л.О., Шеховцова Д.Д., Кваша О.О.,Коробкіна І.С. Управлінський облік в інформаційній системі підприємства. Харків: «Видавництво «Форт», 2016. 209 с. 79. Чумак О.В., Андрющенко І. С. Аналіз стану й оцінка тенденцій показників розвитку підприємств ресторанного господарства. Бізнес Інформ. 2014. № 12. С. 307-313. 80. Фабіянська В.Ю. Аудиторські докази: сутність, оцінка в контексті забезпечення вимог достатності та прийнятності. Агросвіт. 2020. № 8. С. 77–86. 81. Фарiон В.Я. Сутнiсть витрат як економiчної категорiї. Вiсник Чернiвецького торговельно-економiчного iнституту, 2017. Вип. 1. С. 44–48. 82. Шмигель О.Є. Управлінський облік та критерії його ефективності на підприємстві. Інноваційна економіка. 2020. №3-4. С. 182-187. 83. Zadoroznuy z.-м.v. і averkyn, y.f. Управлінський облік: особливості та принципи. Financial and credit activity problems of theory and practice. 2019.114–120. 84. Янчева Л.М., Янчев А.В., Кирильєва Л.О., Шеховцова Д.Д. Облік та аудит витрат підприємств ресторанного господарства: управлінський аспект: монографія. Х.: Видавець Іванченко І. С., 2017. 262 с |
Appears in Collections: | 071 - "Облік і оподаткування" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
KR_071_mah_2024_Chernova_AV.pdf Restricted Access | 2.19 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.