Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64539
Title: Проєкт мережі кафе-пекарень «Вoulangerie» у м. Харків
Other Titles: Project of the network of “Boulangerie” cafe-bakeries in Kharkiv
Authors: Клименко, Клименко Ігор Віталійович
metadata.dc.contributor.advisor: Чорна, Ніна Вікторівна
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: кондитерський цех;кафе-пекарня;мережа;конкуренти;технологічний процес;технологічне устаткування;площа;об’ємно-планувальні рішення;компоновка
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Клименко І. В. Проєкт мережі кафе-пекарень «Вoulangerie» у м. Харків: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 105 с.
Abstract: У структурі закладів ресторанної індустрії (ЗРІ) кафе, у т.ч. кафе-пекарні, що спеціалізуються на виробництві та реалізації борошняних кондитерських виробів, займають суттєве місце. Сьогодні кафе-пекарні залишаються популярними завдяки своїй різноманітності та якості продукції. Вони пропонують широкий вибір випі чки від традиційного хліба до вишуканих десертів. Пекарня стала місцем спілку вання та зустрічей, де люди можуть насолоджуватися свіжою випічкою та приєм ною атмосферою. Більшість підприємств виготовляють абсолютно стандартні види хліба, тому з'являється сенс виготовляти особливі види хліба, наприклад, націона льних сортів та дієтичні. Саме ця ідея і покладена в основу проєктування кафе-пе карні. У роботі обґрунтовано доцільність проєктування ЗРІ – мережі кафе-пекарень та базового кондитерського цеху з кондитер-маркетом у Новобаварському районі м. Харків. Моніторинг існуючого сучасного стану розвитку ринку кондитерських виробів показав, що цей ринок в Україні характеризується широким асортиментом і постійним попитом. Якщо говорити про такий регіон, як Харків, то лідерами є заклади, які мають мережу кафе і ресторанів, що дозволяє брати цей ринок кількі стю, не погіршуючи при цьому якість. Здійснено моніторинг розвитку аналогічної мережі ЗРГ України та м. Харкова. Встановлено, що при грамотному комплексному підході і правильній логістиці кондитерський цех та розвинута мережа ЗРІ на його базі, здатні приносити великий прибуток, більш чим окрема кав'ярня або ресторан. На підставі обстеження аналогічних діючих підприємств визначено потужність та обґрунтовано місце будівництва закладу, що проектується. Виконано соціологічне дослідження ринку та аналіз потенційних конкурентів, на підставі чого зроблено позиціонування закладу, що проєктується, на ринку продукції і послуг. Розроблено БПТП закладу та виробничу програму кондитерського цеху, ро зраховано та підібрано сучасне технологічне устаткування, розраховано площі ви робничих приміщень. На підставі розрахованих площ приміщень визначено конфігурацію та пове рховість будівлі майбутнього закладу. Обрано конструктивні елементи будівлі. Прийнято об’ємно-планувальні рішення закладу, яке розташовується у двоповер ховій окремо розташованій будівлі. Здійснено просторове зонування будівлі на ок ремі процесні зони. Здійснено оцінку прийнятих рішень шляхом аналізу на відповідність прийня тих технологічних, технічних, архітектурно-будівельних, санітарно-гігієнічних рі шень, що забезпечують безпечне функціонування ЗРІ, що проєктується, вимогам нормативної документації – ДБН, ВБН, ДСТУ, НПАОП та ін.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64539
metadata.dcterms.references: 1. Сорокіна, А. М. (2023). Тенденції розвитку сучасної кондитерської галузі України. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, (7). https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-7-04-15. 2. Кільніцька О.С., Кравчук Н.І., Куцмус Н.М. Ринок кондитерської продукції в Україні:тенденції та перспективи розвитку//Економіка АПК, 2018, №11. С. 29-43. 3. Державна служба статистики України. URL : http://www.ukrstat.gov.ua. 4. Капітула, Т. Сучасні тенденції та перспективи розвитку ринку хліба й хлі бобулочних виробів в Україні // Актуальні проблеми економіки, підприємництва та управління на сучасному етапі : матеріали доп. VI наук.-практ. конф. студ. та мо лод. вчених з міжнар. участю [Тернопіль, 28 жовт. 2021 р.] / Тернопіль : ЗУНУ, 2021. С. 81-84. 5. Кузьменко Ю. Чим ми ласуємо: аналіз ринку кондитерських виробів. URL : https://nashkraj.ua/uk/blog/chym-my-lasuyemo-analiz-rynku-kondyterskyh-vyrobiv/. 6. Оренда кафе, кав'ярні у форматі street retail. URL : http://ua.kyivstreetretail.com/orenda-kafe-kavjarni.html. 7. Всегда свежая и ароматная продукция: бизнес-план открытия мини-пе карни. URL: https://pro-consulting.ua/pressroom/vsegda-svezhaya-i-aromatnaya produktsiya-biznes-plan-otkrytiya-mini-pekarni. 8. Як відкрити пекарню в Україні у 2024. Відкриття бізнесу. URL: https://skyservice.pro/business-automation/uk/yak-vidkriti-pekarnyu-v-ukrayin/. 9. Хліб – усьому голова: бізнес-план міні-пекарні. URL: https://pro consulting.ua/ua/pressroom/hleb-vsemu-golova-biznes-plan-mini-pekarni. 10. Крамаренко Д.П., Гіренко Н.І. Перспективи кафе-пекарні як сучасного за кладу ресторанного господарства // Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. «Світові досягнення і сучасні тенденції розвитку туризму та готельно-ресторанного госпо дарства» (м. Запоріжжя, 25 листопада 2022 р.). Запоріжжя: НУ «Запорізька політе хніка», 2022. 770 с. С.603-607. 11. Огляд ринку кав’ярень. Які формати зараз найбільш популярні та прибу ткові. URL: http://franchising.ua/stattya/1359/oglyad-rinku-kavyaren/. 12. Європейська кафе-кондитерська "Реприза" - один з лідерів економіки Ук раїни! URL: https://lasoon.net/ukr/kyiv/novost/evropejskaya-kafe-konditerskaya repriza-odin-iz-liderov-ekonomiki-ukrainy. 13. 90 кав’ярень і кондитерських, які відкрили в Києві 2019 року. URL:https://www.village.com.ua/village/food/food-2019/292403-open-2019-coffee-cafe idealist-takava-kohana-kava-rule-coffee-roasters-musse. 14. Кав'ярні Харкова. URL: https://lasoon.net/ukr/kharkiv/kofeyni. 15. ДБН В.2.2-25:2009. Будинки і споруди. Підприємства харчування. [Чин ний від 2010-09-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 83 с. 16. ДБН В.2.5-67:2013 Опалення, вентиляція та кондиціонування. [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 83 с. 17. ДБН В.2.5-23:2010 Інженерне обладнання будинків і споруд. Проекту вання електрообладнання об`єктів цивільного призначення. [Чинний від 2010-01-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2010. 171 с. 18. ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування. Зі Зміною № 1. [Чинний від 2014-01-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2014. 298 с. 19. ДБН В.2.5-64:2012 Внутрішній водопровід та каналізація. Частина І. Про ектування. Частина ІІ. Будівництво. Зі Зміною № 1. [Чинний від 2013-03-01]. Вид. офіц. Київ: Мінрегіонбуд України, 2013. 134 с. 20. Черевко О. І., Крайнюк Л. Н., Касілова Л. О. та ін. Технологічне проекту вання підприємств харчування. Харків.: ХДУХТ, 2005. 295 с. 21. Приказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції Укра їни від 3 січня 2003 р. № 2 «Про затвердження Рекомендованих норм технічного оснащення закладів громадського харчування». URL: http://ua info.biz/legal/basefe/ua-cmefir.htm 22. Електронний каталог обладнання та проектних рішень закладів ресторан ного господарства для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» ступеня вищої освіти бакалавр, магістр денної та заочної форм навчання [Електронний ре сурс] / укладачі Н. В. Чорна, С. Ю. Саєнко, Ю. М. Тормосов та ін. Харків : ХДУХТ, 2016. 1 електрон. опт. диск (CD-ROM); 12 см. Назва з тит. екрана. 23. Архітектура будівель і споруд. Багатоповерхові каркасні будинки : навч. посіб. / Смоляк В. В., Ковальський В. П., Козинюк Н. В. та ін. Вінниця : ВНТУ, 2019. 76 с. 24. Проектування готелів : навч. посіб. / А.А. Мазаракі, М.І. Пересічний, С.Л. Шаповал та ін. ;за ред. А.А. Мазаракі. Київ: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. 340 с. 25. SWOT-аналіз. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/SWOT-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7. 26. Державні санітарні правила для підприємств, що виробляють кондитер ські вироби з кремом / Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 262 від 28.08.1997. URL: https://ukrkondprom.com.ua/derjavni_sanitarni_pravyla/. 27. Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 №219 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ре сторанного господарства». URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0680-02. 28. Архіпов В. В. Організація ресторанного господарства: навч. посіб. 3-тє вид. Київ : Центр учбової літератури, 2019. 280 с. 29. Будівельні конструкції: навч. посіб. / Є. В. Клименко, В. С. Дорофєєв, О. О. Довженко та ін. Київ : Центр учбової літератури, 2019. 426 с. 30. Іванова О. В. Санітарія та гігієна закладів ресторанного господарства: пі дручник / О. В. Іванова, Т. В. Капліна. Суми : Університетська книга, 2020. 399 с. 31. Ідак Ю. В. Основи об'ємно-просторової композиції: навч. посіб. / Ю. В. Ідак, Т. М. Клименко, О. Й. Лясковський. 2-ге вид., доп. Львів : Львівська політех ніка, 2020. 212 с. 32. Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр: наста нови до виконання та захисту : навчально-методичний посібник для здобувачів пер шого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми нав чання / Держ. біотехн. ун-т ; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юр ченко, Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 147 с
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_46.3_181-20b-01_Klymenko_I_V.pdf
  Restricted Access
5.83 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.