Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64537
Title: | Розроблення проєкту технології котлет овочевих для геродієтичного харчування та її впровадження у їдальнях при пансіонатах для літніх людей |
Other Titles: | Development of the vegetable cutlet technology project for gerodetic nutrition and its implementation in canteens at boarding houses for the elderly |
Authors: | Глазунова, Яна Олексіївна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Юрченко, Світлана Леонідівна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії |
Keywords: | овочі;рослинна сировина;нут;крупа;вологозв’язуюча здатність;технологія;рецептура;безпечність;vegetables;vegetable raw materials;chickpeas;cereals;moisture binding capacity;technology;recipe;safety |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Глазунова Я.О. Розроблення проєкту технології котлет овочевих для геродієтичного харчування та її впровадження у їдальнях при пансіонатах для літніх людей: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. С. Л. Юрченко. Харків: ДБТУ, 2024. 86 с. |
Abstract: | У першому розділі представлено огляд літератури з проблеми, що вивчається, надано загальну характеристику геродієтичного харчування та основні підходи при складанні раціону для людей похилого віку. Зазначено інновації в обраному напрямі дослідження, визначено, що основним напрямом удосконалення технології даної групи продукції є використання різноманітної сировини, яка сприяє підвищенню харчової та біологічної цінності, а також сприяє профілактиці захворювань, притаманних людям похилого віку.
У другому розділі представлено об’єкти, предмети та методи дослідження. Надано схему проведення дослідження.
У третьому розділі досліджено можливість використання в рецептурному складі котлет овочевих рослинної сировини, яка багата білком та клітковиною. Розроблено рецептури та технологію котлет овочевих для геродієтичного харчування. Визначено їх органолептичні характеристики, розраховано харчову та енергетичну цінність, вміст вітамінів та мінеральних речовин. Наведено комплекс заходів, які забезпечують харчову безпечність котлет овочевих.
Заходи з впровадження результатів дослідження надано в четвертому розділі. The explanatory note consists of an introduction, 4 chapters, conclusions, a list of references containing 29 sources and 1 appendix. The materials of the explanatory note to the qualification work are set out on 78 pages of typewritten text, contain 25 tables and 17 figures. The first chapter presents a review of the literature on the problem under study, provides a general description of geriatric nutrition and the main approaches to diet formulation for the elderly. The innovations in the chosen area of research are noted, and it is determined that the main direction of improving the technology of this product group is the use of various raw materials that contribute to the increase of nutritional and biological value, as well as contribute to the prevention of diseases inherent in the elderly. The second section presents the objects, subjects and methods of the study. The scheme of the study is provided. The third section investigates the possibility of using vegetable raw materials rich in protein and fiber in the recipe composition of vegetable cutlets. Recipes and technology of vegetable cutlets for geriatric nutrition have been developed. Their organoleptic characteristics have been determined, their nutritional and energy value, vitamin and mineral content have been calculated. A set of measures to ensure the food safety of vegetable cutlets is presented. Measures to implement the results of the study are presented in the fourth section. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64537 |
metadata.dcterms.references: | 1. Григоров Ю. Г. Современное состояние проблемы геродиететики в Украине. URL: http://medved.kiev.ua/arh_nutr/art_2003/n03_1_3.htm. 2. Мостова Л.М., Клусович Т.В. Перспективи створення продукції геро дієтичного призначення для людей похилого віку. URL: https://www. sworld. com.ua/konfer33/1268.pdf. 3. Сильчук Т.А, Дочинець І.В., Юрченко О.В. Розроблення смузі героді єтичного призначення. Міжнародний науковий журнал "Інтернаука". 2018. № 10(2). С. 51-55. 4. Гніцевич В.А., Іващенко М.В. Аналіз і перспективи використання ро слинної сировини в технологіях харчової продукції для людей похилого віку. Обладнання та технології харчових виробництв. 2014. Вип. 32. С. 188-196. 5. Д’яконова А.К., Нестеренко В.В. Сучасний стан і перспективи розвит ку виробництва харчових продуктів геродієтичного призначення. Харчова нау ка та технологія. 2017. Т.8. Вип. 4. С. 3-8. 6. Антюшко Д.П., Карпенко П.О. Перспективи використання продуктів для ентерального харчування в геродієтичній практиці. Проблемы старения и долголетия. 2016, 25, № 2. С. 215-220. 7. Власенко О.В., Дідух Н.А. Оптимізація жирно кислотного складу мо лочно-рослинних вершків для виробництва масляних паст героєдієтичного при значення. Харчова наука і ехнологія. 2010. № 2 (11). 8. Основи фізіології харчування : навч. посібник / За ред. Н. В. Дуденко. Харків, ХДУХТ. 2017. 216 с. 9. Особливості харчування людей похилого віку. URL: https://harchi.info/articles/osoblyvosti-harchuvannya-lyudey-pohylogo-viku. 10. Диетическое питание : пособие-справочник в 2 т. Т. 2. Основы техно логи производства и организации потребления продукции диетического пита ния / Под ред А. И. Черевко. Суми : Університетська книга, 2012. 493 с. 11. Корзун В.Н., Свідло К.В. Харчові раціони геродієтичного призначен ня з використанням диєтичних добавок рослинного походження. Проблемы старения и долголетия. 2016. Т. 25. № 2. С. 235-252. 12. Особливості харчування людей зрілого віку. URL: https://dietcenter.com.ua. 13. Притульська Н., Антюшко Д.. Лазоренко В.. Продукти геродієтичного призначення: споживчі очікування та вподобання. Товари і ринки. 2023. №1(45). С. 41-53. 14. Ярмош Т.А., Нікітіна Т.А. Розробка харчових продуктів геродієтич ного призначення. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/2d0f0e03-c39d-4a62-9f63-63d124969bc7/content. 15. Кочубей-Литвиненко О.В., Білик О.А., Захаревич В.Б., Васильченко Т.О. Хліб пшеничний із сухою сироваткою, збагаченою магнієм, для харчуван ня людей літнього віку. Проблемы старения и долголетия: научно практический журнал. К., 2016. Том 25. N 2. С. 253-262. 16. Тюріна О.Є., Шлеленко Л.А., Костюченко М.Н., Работкін Ю.В. Перс пективные направления хлебобулочных изделий геродиетического назначения. Зберігання та переробка зерна. 2016. № 2. 17. Мостова Л.М., Клусович Т.В. Перспективи створення продукції геро дієтичного призначення для людей похилого віку. URL: https://www.sworld.com.ua/konfer33/1268.pdf. 18. Криницька Н.В. Стан та перспективи виробництва фаршевих виробів з риби. М’ясні технології. 2017. № 1. С. 5-7. 19. Азарова Н.Г., Шлапак Г.В., Гарбажій К.С. Нетрадиційні інгредієнти в м’ясних продуктах геродієтичного призначення. URL: http://tech. vernadskyjournals.in.ua/journals/2019/6_2019/part_2/16.pdf. 20. Гніцевич В. А., Слащева А. В., Любієва В. М. Розробка технології на півфабрикату для рибних січених виробів геродієтичного призначення. http://elibrary.donnuet.edu.ua/1056/1/Gnitsevich_article_26_06_2016-1.pdf. 21. Яценко О.О., Будник Н.В. Удосконалення технології варених ковбас для геродієтичного харчування. URL: http://dspace.pdaa.edu.ua. 22. Ярмош Т. А., Нікітіна Т. А. Особливості впровадження геродієтич ного меню в ресторані готелю. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/2d0f0e03-c39d-4a62-9f63-63d124969bc7/content. 23. Гарбуз В.Г., Агунова Л.В., Шлапак Г.В. Лаборатоний практикум з технології м’яса для студентів спеціальності 7.091707 «Технологія зберігання, консервування та переробки м’яса». Одеса, 2010. 285 с. 24. Розробка та оформлення технологічних карт на нову та фірмову кулі нарну продукцію / Л.М. Крайнюк, Л.О. Касілова та ін. Харків: ХДАТОХ, 2002. 40 с. 25. Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності продуктів хар чування. URL: https://znaimo.gov.ua/tablytsia-khimichnoho-skladu-ta enerhetychnoi-tsinnosti-deiakykh-produktiv-kharchuvannia. 26. Бобові. URL: http://uk.wikipedia.org/wiki. 27. Перлова крупа: користь та шкода. URL: https://medfond.com. 28. Що таке Діаграма Ганта і якправильно користуватися? URL: https://worksection.com/ua/blog/what-is-gantt-chart.html. 29. Безпечність харчових продуктів – один з головних пріоритетів політики Європейського Союзу. URL: https://dp.dpss.gov.ua/news/bezpechnist harchovih-produktiv-odin-z-golovnih-prioritetiv-politiki-yevropejskogo-soyuzu. |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_46.3_181-20b-01_Hlazunova_YA_O.pdf Restricted Access | 2.5 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.