Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64534
Title: Розроблення технології зефіру на агарі з використанням пюре яблучного
Other Titles: Development of marshmallow technology on agar using apple puree
Authors: Гук, Ярослав Сергійович
metadata.dc.contributor.advisor: Фощан, Андрій Леонтійович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії
Keywords: зефір;яблучне пюре;концентрований яблучний сік;агар;фруктоза;піноутворення;драглеутворення;упаковка «флоу-пак»;marshmallows;apple puree;concentrated apple juice;agar;fructose;foaming;gelation;flow-pack packaging
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Гук Я. С. Розроблення технології зефіру на агарі з використанням пюре яблучного: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. А. Л. Фощан. Харків: ДБТУ, 2024. 55 с.
Abstract: Бакалаврська робота присвячена удосконаленню технології отримання зефіру на агарі, збагаченню його функціональними інгредієнтами шляхом застосування доступної вітчизняної сировини, попередньо переробленої, з максимальним збереженням харчової цінності, скороченню технологічного процесу, збільшенню терміну придатності за рахунок використанням бар'єрної металізованої плівки під час пакування методом «флоу-пак». Теоретично обґрунтовано і експериментально підтверджено доцільність використання концентрованого яблучного соку та пюре у складі збивної маси для отримання зефіру, збагаченого натуральними інгредієнтами, багатими на вітаміни та харчові волокна, а також використання фруктози у якості цукрозамінника. Проведено дослідження по вивченню впливу рецептурних компонентів та технологічних параметрів на процеси піно- та драглеутворення кондитерських дисперсних систем. Визначено вплив способу пакування на показники якості виробів у процесі їх зберігання. Запропоновано використання способу формування зефірної маси методом «шприцювання» в металізовану плівку («флоу-пак»).
The bachelor's thesis is devoted to improving the technology of producing marshmallows on agar, enriching it with functional ingredients by using available domestic raw materials, pre-processed, with maximum preservation of nutritional value, reducing the technological process, increasing the shelf life by using a barrier metallised film in flow-pack packaging. The theoretical basis and experimental confirmation of the expediency of using concentrated apple juice and puree in the whipped mass to produce marshmallows enriched with natural ingredients rich in vitamins and dietary fibre, as well as the use of fructose as a sugar substitute, have been provided. Research was carried out to study the effect of recipe components and technological parameters on the processes of foam and gelation of confectionery dispersed systems. The influence of the packaging method on the quality indicators of products during their storage is determined. The use of the method of forming marshmallow mass by "syringing" into a metallised film ("flow-pack") is proposed.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/64534
metadata.dcterms.references: 1. Дымань Т. Н. Новые тенденции в питании человека / Т. Н. Дымань, С. И. Шевченко, С. В. Берзина. – К. : Гнозис, 2017. –76 с. 2. Дорохович В. В. Інноваційні технології борошняних кондитерських виробів зі зниженою калорійністю // Наукові праці НУХТ 2017. Том 23, № 4 –С. 199–206. 3. Кроніковський Д. О. Тенденції кондитерської промисловості України // Ефективна економіка. 2014. № 10. 4. Здорове харчування: збірник матеріалів для працівників системи охорони здоров’я / укл.: В.В. Брич, В.Й. Білак-Лук’янчук, Г.О. Слабкий, І.Я. Гуцол, Н.Й. Потокій. - Ужгород, 2020. - 64 с. 5. Біохімія плодів та овочів / В. В. Євлаш, О. П. Прісс, М. Є. Сердюк., Л. Ф. Павлоцька, Л. А. Скуріхіна, Н. В. Дуденко, О. І. Сухаренко Навчальний посібник. – Мелітополь, 2019. – 205 с. 6. Інноваційні технології розвитку харчових і переробних виробництв та ресторанного господарства: наукові пошуки молоді : Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2022 р. – Харків : ДБТУ, 2022. – 108 с. 7. Капрельянц Л.В., Іоргачова К.Г. Функціональні продукти. Монографія. Одеса: Друк, 2003. 312 с. 8. Українець А.І., Сімахіна Г.О. Технологія оздоровчих харчових продуктів. – К.: НУХТ, 2009. – 310 с. 9. Титаренко, А. В. Вплив вітамінів та мінералів на організм людини / А. В. Титаренко, Е. О. Гришина // Наукові записки : зб. наук. пр. - Кіровоград : КНТУ, 2011. - Вип. 11, ч. 3. - С. 240-246. 10. Збірник матеріалів IV Міжнародної науково-практичної конференції «Екологічні проблеми навколишнього середовища та раціонального природокористування в контексті сталого розвитку» – 27 травня 2022, Полтава – 190 с. 11. Дорохович А. Збагачення кондитерських виробів вітамінами і мінеральними речовинами / А. Дорохович, О. Соловйова, Ю. Бондарук // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2010. – № 7-8 (68-69). – С. 57–60. 12. Пересічний, М.І. Технологія продуктів харчування функціонального призначення / М.І. Пересічний, М.Ф. Кравченко, Д.В. Федотова, О.В. Кандалей та ін. – К.: КНТЕУ, 2008. – 718 с. 13. Технологія кондитерських виробів: навчальний посібник [Електронний ресурс] / укл. : З.І. Кучерук, Н.В. Шматченко. – Х. :ХДУХТ,2020. 14. Сучасні технології кондитерського виробництва: підручник. / [Гайдук О. В., Герлянд Т. М., Дрозіч І. А., Кулалаєва Н. В., Романова Г. М.]. –К.: ІПТО НАПН України, 2020. – 440 с. 15. Калакура М.М. Оптимізація якості кондитерських виробів із використанням яблучного порошку / М.М Калакура, А.Т. Ратушенко, Г.А. Бублик // Технологический аудит и резервы производства. – 2016. – № 3/3(29). – С. 12–17. 16. Агроекологічні аспекти виробництва та переробки продукції сільського господарства : матеріали міжнародної науково-практичної конференції. – Мелітополь-Кирилівка: ТДАТУ, 2018. – 88 с. 17. Гулий І. С., Сімахіна Г. О., Єгорова І. К. Актуальність отримання і використання продуктів оздоровчого харчування в Україні. Наукові праці НУХТ, 2001. № 9. С. 7-11. 18. Мазуренко І.К., Yunbo Li, Shao Zhengzheng, Мельник О. Ю., Палвашова А.І. Сировина рослинного походження для виробництва продуктів дитячого харчування, функціонального призначення // Наук. пр. / Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса, 2020. Т.84, вип. 2. С. 38–48. 19. Іоргачова, К. Г. Технологічні особливості виробництва пастило мармеладних виробів / К. Г. Іоргачова, К. В. Аветісян // Зб. тез доп. 79-ї наук. конф. викл. акад., Одеса, 16–19 квіт. 2019 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій; під заг. ред. Б. В. Єгорова. – Одеса, 2019. – С. 40–42. 20. Найченко В.М. Технологія зберігання і переробки плодів та овочів з основами товарознавства : підруч. [для студ. вищ. навч. закл.] / В.М.Найченко, О.С.Осадчий. – К. : Школяр, 2007. – 502 с. 21. Інноваційні технології та обладнання галузі. Переробка продукції рослинництва: посібник-практикум. / К. О. Самойчук, С. В. Кюрчев, В. Ф. Ялпачик, Н. О. Паляничка, В. О. Верхоланцева, О. П. Ломейко. ТДАТУ. –Мелітополь: видавничо-поліграфічний центр «Lux», 2020. – 312 с. 22. Патент на корисну модель № 73982 U Україна, A23L 2/02 Спосіб отримання морквяно-ягідного соку концентрованого / Г. М. Бандуренко, А. М. Остапенко; заявник і патентовласник НУХТ. - № u 2012 4538 ; заявл. 10.04.2012 ; опубл. 10.10.2012, Бюл. № 19. 23. Рожко І.С. Основи переробки соковитої продукції. Навчальний посібник для студентів факультету агротехнологій та екології. Дубляни, 2019. 112 с. 24. Дубініна А. А., Летута Т. М., Янчева М. О., Бондаренко В. Ф., Віннікова В. О., Круглова О. С. Товарознавство продуктів функціонального призначення : навч. посібник. Х. : ХДУХТ, – 2015. 189 с. 25. Технологія виробництва яблучних соків. – Режим доступу: http://www.newreferat.com/ref-29891-1.html. 26. Миколів, Т. І. Хімічний склад яблук і застосування їх у профілактичному харчуванні / Т. І. Миколів, Г. О. Лезенко // Розроблення, дослідження і створення продуктів функціонального харчування, обладнання та нових технологій для харчової і переробної промисловості: програма і матеріали 69-ї наукової конференції молодих вчених, аспірантів і студентів, 22–24 квітня 2003 р. – Київ : НУХТ, 2003. – Ч. 1. – С. 101. 27. Основи харчових технологій: навч. посіб. для студ. спец. 181 "Харчові технології". Ч.1. Харчові технології переробки плодів і овочів. Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, Т.С. Маціпура та ін.; під заг. ред. проф. Р.Ю. Павлюк. – Харків: Факт, 2016. – 152 с. 28. ДСТУ 4683:2006 Вироби кондитерські. Методи визначення органолептичних показників якості, розмірів, маси нетто і складових частин 29. Формування якості зефіру із еламіном та ягідними пюре Електронний ресурс : монографія / Я. О. Білецька Г. І. Дюкарева, О. О. Соколовська. А. Е. Радченко. – Електрон. дані. – Х. : ХДУХТ, 2019. 30. Павлов О.В. Збірник рецептур борошняних кондитерських і здобних булочних виробів: навчально-практичний посібник / О. В. Павлов. – 2-ге видання, доповнене – К.: ПрофКнига, 2019. – 340 с. 31. Коркач Г.В., Павловський С.М., Боровик І.О. (2014). Зміна структурно-реологічних властивостей зефіру з синбіотичним комплексом. Харчова наука і технологія, 1, 63-67. 32. Сімахіна, Г. О. Харчування як основний чинник збереження стану здоров’я та життєзабезпечення організму людини / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2018. – Т. 24, № 4. – С. 204–213. 33. Дробот, В. І. Фруктоза та лактулоза – перспективні цукрозамінники у хлібопекарському виробництві / В. І. Дробот, Ю. В. Бондаренко, Н. О. Місечко // Наука – від теорії до практики : зб. наук. пр. - Сопот: «Diamond trading tour», 2013. – С. 47-54. 34. Вітнько Т.М., Паробок Г.І. Аналіз сучасного обладнання для пакування харчових виробів методом «FLOW-PACK» // Матеріали V Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів. Актуальні задачі сучасних технологій – Тернопіль 17-18 листопада 2016 – С. 282-283. 35. Кулешова Г. НАССР - складова системи управління якістю продукції аграрних підприємств / Г. Кулешова // Економіст. – 2012. – № 2. – С. 56-58. 36. Гуменюк Г. Д. Контролювання якості та безпечності харчових продуктів у зарубіжних країнах / Г. Д. Гуменюк, В. В. Кійко // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2019. – № 4. – С. 24-30. 37. Бочарова О. В. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції : підручник / О. В. Бочарова. – Одеса : Атлант, 2019. – 376 с. 38. ДСТУ 7804:2015. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення сухих речовин або вологи [Чинний від 2016-04-01]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2016. 18 с. 39. ДСТУ 4957:2008. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначення титрованої кислотності [Чинний від 2009-04-01]. Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2009. 25 с. 40. ГОСТ 24556-89. Вміст вітаміну С у плодах хеномелесу, яблуках, пюре з яблук, соку хеномелесу та соку лимону. [Чинний від 1992-01- 01]. Вид. офіц. К. : Міждержстандарт, 1990. 26 с. 41. ГОСТ 29059-91 Вміст пектинових речовин у плодах хеномелесу, яблуках, пюре з хеномелесу та яблук , соку хеномелесу та соку лимону згідно, желе та соусам. [Чинний від 1993-01-01]. Вид. офіц. К. : Міждержстандарт, 1992. 25 с. 42. Горальчук А.Б. Реологічні методи дослідження сировини і харчових продуктів та автоматизація розрахунків реологічних характеристик: навч. посібник / [А.Б. Горальчук, П.П. Пивоваров, О.О. Гринченко та ін.]. – Харків: Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі, 2006. – 63 с. 43. Васильєва О.О. Комплексна оцінка якості напівфабрикату для со лодких страв // Всеукраїнська науково-практична конференція молодих учених і студентів, 2.05.15. – 3 с. 44. Корецька І. Л., Зінченко Т. В. Оцінювання нових харчових виробів за допомогою критерію «Багатокутник якості» // Наукові праці НУХТ. – 2003. –№ 14. – С. 64-65
Appears in Collections:181 - "Харчові технології" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_B_46.3_181-20b-01_Guk_YA_S.pdf
  Restricted Access
857.53 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.