Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62890
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗавгородній, О. І.-
dc.contributor.authorСіняєва, О. В.-
dc.contributor.authorПак, А. О.-
dc.contributor.authorКрекот, М. М.-
dc.date.accessioned2025-02-14T15:23:24Z-
dc.date.available2025-02-14T15:23:24Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationЗавгородній О. І., Сіняєва О. В., Пак А. О., Крекот М. М. Аналіз результатів фізико-математичного моделювання та сепарації насіннєвого матеріалу соняшнику. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі: зб. наук. праць. Харків : ДБТУ, 2024. Вип. 2 (36). C. 155-164uk_UA
dc.identifier.issn2312-3990Х (Print)-
dc.identifier.issn2519-2922 (Online)-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62890-
dc.description.abstractРозглянуто питання математичного моделювання руху кулі між робочими площинами вібропневматичного сепаратора та способу побудови траєкторії руху кулі в робочому каналі сепаратора. Досліджено зміну швидкості повітряного потоку в робочому каналі сепаратора та модернізованого сепаратора, обладнаного жалюзійним розподільником повітряного потоку по його висоті та довжині. Виконані дослідження процесу сепарації насіннєвого матеріалу соняшнику та їх порівняльний аналізuk_UA
dc.description.abstractThe issue of mathematical modeling of the movement of a ball between the working planes of a vibropneumatic separator in two cases is considered. The first case is considered if, upon impact, there is sliding of the ball along the surface and its stopping. The second case is considered if, upon impact, there is exclusively sliding without stopping until the moment of rebound of the ball from the surface. The method of constructing the trajectory of the ball's movement in the working channel of the separator is considered, in order to determine the distance of movement of a particle of the seed mixture along the working channel of the vibropneumatic separator and, based on these values, to determine the receiver of the separation products to which the particle will fall. The change in the air flow velocity in the working channel of the separator and the modernized separator equipped with a louvered air flow distributor along its height and length is investigated.Comparative analysis revealed the design shortcomings of the non-modernized separator and proved the advantages of the modernized separator in the formation of a more stable and uniform air flow in the working channel of the separator. The formation of the air flow in the working channel of the vibro-pneumatic separator is performed by a mechanism with louvers and plates. In turn, the louvers form the required air flow, and the plates prevent the formation of turbulence at the outlet of the mechanism.Studies of the process of separation of sunflower seed material were carried out, which confirm the effectiveness of the proposed design of the modernized vibro-pneumatic separator. Comparative analysis revealed the correspondence of the results of mathematical modeling to the results of separation of sunflower seed material on the modernized vibro-pneumatic separatoruk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.relation.ispartofseriesПрогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі;Вип. 2 (36)-
dc.subjectвібропневматичний сепараторuk_UA
dc.subjectматематичне моделюванняuk_UA
dc.subjectшвидкість повітряного потокуuk_UA
dc.subjectнасіння соняшникуuk_UA
dc.subjectvibropneumatic separatoruk_UA
dc.subjectmathematical modelinguk_UA
dc.subjectair flow velocityuk_UA
dc.subjectsunflower seedsuk_UA
dc.titleАналіз результатів фізико-математичного моделювання та сепарації насіннєвого матеріалу соняшникуuk_UA
dc.title.alternativeAnalysis of the results of physical and mathematical modeling and separation of sunflower seed materialuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (36)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Prohres_tekhnika_tekhnolohiyi_2_24-155-164.pdf258.24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.