Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62392
Title: Управління стійким розвитком переробної промисловості
Other Titles: Management of sustainable development of processing industry
Authors: Остапенко, Вадим Олексійович
metadata.dc.contributor.advisor: Яцун, Леонід Миколайович
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет
Кафедра менеджменту, бізнесу і адміністрування
Keywords: сталий розвиток;переробна промисловість;рослинництво;виробництво;вирощування;споживання;удосконалення системи управління;sustainable development;processing industry;crop production;production;cultivation;consumption;improvement of the management system
Issue Date: 2024
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Остапенко В. О. Управління стійким розвитком переробної промисловості: кваліфікаційна робота магістра, спец. 073 - «Менеджмент»; наук. кер. Л. М. Яцун. Харків: ДБТУ, 2024. 97 с.
Abstract: Основною метою кваліфікаційної (магістерської) роботи є дослідження сучасного нинішнього стану та визначення майбутніх перспектив управління розвитком переробної промисловості на підприємствах. Об’єктом дослідження є процес якісного та ефективного управління сталим розвитком переробної промисловості на підприємстві. Предметом дослідження є методологічні, теоретичні і практичні проблеми управління стійким розвитком переробної промисловості у ПрАТ ‘’Зміївська овочева фабрика’’. Наукова новизна результатів роботи полягає у визначенні перспектив сталого розвитку, обґрунтуванні алгоритму прогнозної оцінки дохідності переробних підприємств та економічного механізму стосовно забезпечення ефективного управління стійким розвитком переробної промисловості. У кваліфікаційній (магістерській) роботі: У першому розділі було розкрито цілі та завдання управління стійким розвитком переробної промисловості, а також було висвітлено роль управління у забезпеченні стійкості виробників продукції рослинництва. У другому розділі було розказано про напрямки відновлення та стійкого функціонування переробної промисловості, а також проведено дослідження виробництва та споживання продукції рослинництва населенням і проаналізовано управління функціонуванням виробників продукції рослинництва. У третьому розділі було наведено інформацію про удосконалення системи управління сталим розвитком виробників продукції рослинництва.
The main purpose of the qualification (master's) work is research of the current state and determination of future prospects for managing the development of the processing industry at enterprises. The object of research is the process of high-quality and effective management of crop production at the enterprise. The subject of research is there are methodological, theoretical and practical problems of managing the sustainable development of the processing industry at Zmiivska Vegetable Factory. The scientific novelty of the work results lies in consists in determining the perspectives of sustainable development, substantiating the algorithm for forecasting the profitability of processing enterprises and the economic mechanism for ensuring effective management of the sustainable development of the processing industry. In the qualifying master's thesis: In the first section the goals and tasks of management of the sustainable development of the processing industry were revealed, and the role of management in ensuring the sustainability of producers of plant products was highlighted. In the second section directions for the recovery and sustainable functioning of the processing industry were discussed, as well as a study of the production, consumption of plant products by the population was conducted, and the management of the functioning of producers of plant products was analyzed. In the third section information was provided on the improvement of the management system for sustainable development of producers of plant products
URI: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/62392
metadata.dcterms.references: 1. Цілі сталого розвитку та їх адаптація для України. URL: https://dev.sd4ua.org/shho-take-stalij-rozvitok/ (дата звернення: 15.10.2024) 2. Вальд Богдан, Сталий розвиток: що це, чому це важливо та до чого тут Україна. URL: https://ucap.io/en/stalyj-rozvytok-shho-cze-chomu-cze vazhlyvo-ta-do-chogo-tut-ukrayina/ (дата звернення: 15.10.2024) 3. Сталий розвиток. URL: https://www.ecolabel.org.ua/stalij-rozvitok (дата звернення: 15.10.2024) 4. Сталий розвиток – чому це так важливо? URL: https://www.products.pcc.eu/uk/blog/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B9-%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BA-%D1%87%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D1%86%D0%B5-%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE/(дата звернення: 15.10.2024) 5. 17 Цілей сталого розвитку. URL: https://globalcompact.org.ua/tsili stijkogo-rozvytku/ (дата звернення: 17.10.2024) 6. Самофатова В. А. Методологічні аспекти формування сталого розвитку агропродовольчої сфери регіону. URL: http://www.visnyk econom.uzhnu.uz.ua/archive/10_2_2016ua/20.pdf (дата звернення: 17.10.2024) 7. Самофатова В. А. Концепція сталого розвитку агропродовольчої сфери. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/20_2016/3.pdf (дата звернення: 17.10.2024) 8. Настека М. В. Імплементація принципів сталого розвитку сільськогосподарськими підприємствами україни. URL: http://n visnik.oneu.edu.ua/collections/2022/300-301/pdf/14-19.pdf (дата звернення: 18.10.2024) 9. Сідляр О. І. Складові сталого розвитку аграрного сектора економіки. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3561 (дата звернення: 19.10.2024) 10. Самофатова В.А. Удосконалення методології наукового дослідження сталого розвитку агропродовольчої сфери україни. URL: https://www.researchgate.net/publication/376060595_Udoskonalenna_metodologii_naukovogo_doslidzenna_stalogo_rozvitku_agroprodovolcoi_sferi_Ukraini (дата звернення: 19.10.2024) 11. Самофатова В.А. Концептуальна модель управління сталим розвитком агропродовольчої сфери регіону. URL: http://global national.in.ua/archive/15-2017/81.pdf (дата звернення: 20.10.2024) 12. Воронько-Невіднича Т.В., Коваль О.О., Колода О.Ф. Управління розвитком підприємства як необхідна умова досягнення цілей сталого розвитку. URL: https://www.researchgate.net/publication/351847534_UPRAVLINNA_ROZVITKOM_PIDPRIEMSTVA_AK_NEOBHIDNA_UMOVA_DOSAGNENNA_CILEJ_STALOGO_ROZVITKU (дата звернення: 20.10.2024) 13. Переробна промисловість. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%96%D1%81%D1%82%D1%8C (дата звернення: 21.10.2024) 14. Аверчева Н. О. Розділ 4. Селекція і технологія виробництва продукції тваринництва. перспективи розвитку інтеграційних процесів у сфері переробки сільськогосподарської продукції. URL: http://catalog.liha pres.eu/index.php/liha-pres/catalog/download/145/1766/4259-1?inline=1(дата звернення: 21.10.2024) 15. Тема 8. Агропромисловий комплекс. URL: https://elib.lntu.edu.ua/sites/default/files/elib_upload/%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%96%D1%8F/page12.html (дата звернення: 22.10.2024) 16. Созанський Л.Й. Оптимізація структури переробної промисловості україни за критеріями підвищення технологічності виробництв і зниження їх імпортозалежності. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/197138/02-Ischuk.pdf?sequence=1 (дата звернення: 23.10.2024) 17. Косінський П.М. Сучасний стан та проблеми розвитку переробних виробництв на базі місцевих природно-ресурсних комплексів. URL: http://vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2017/26-2-2017/9.pdf (дата звернення: 23.10.2024) 18. Клименко Л.П., Соловйов С.М., Норд Г.Л. Системи технологій.Переробна промисловість. URL: https://lib.chmnu.edu.ua/pdf/posibnuku/247/39.pdf (дата звернення: 24.10.2024) 19. Кватернюк А. О., Економічна ефективність продукції рослинництва в контексті інноваційного розвитку україни. URL: https://www.researchgate.net/publication/356989880_EKONOMICNA_EFEKTIVNIST_PRODUKCII_ROSLINNICTVA_V_KONTEKSTI_INNOVACIJNOGO_ROZVITKU_UKRAINI (дата звернення: 24.10.2024) 20. Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва. Суть і значення зберігання та переробки продукції рослинництва. URL: https://vukladach.pp.ua/MyWeb/manual/agronomija/teh_zber_ta_per_prod_rosl/1_1/1_1.htm (дата звернення: 24.10.2024) 21. Стародубцева Т. В., Самотоєнкова О. В. Аналіз динаміки та структури продукції сільського господарства. URL: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/6561/1/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%20%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%BA%D0%B8%20%D1%96%20%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%86%D1%96%D1%97%20%D1%81%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%20%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0.PDF (дата звернення: 25.10.2024) 22. Лагодієнко В. В., Розвиток переробної промисловості агропромислового сектору Південного регіону. URL: https://www.rusnauka.com/9._EISN_2007/Economics/21392.doc.htm (дата звернення: 26.10.2024) 23. Необхідність розвитку переробної промисловості агропромислового сектору україни. URL: https://www.ukrmol.kiev.ua/2015/01/blog post_4.html (дата звернення: 26.10.2024) 24. Малофєєв Т. Р., Визначення індикаторів регіональної ефективності розвитку харчової промисловості. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/4_2009/33.pdf (дата звернення: 26.10.2024) 25. Дущак О., Стан та перспективи розвитку харчової промисловості україни на тлі військової агресії рф. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/cea72493-e063-4faf 9577-d0069ffba4b9/content (дата звернення: 27.10.2024) 26. Харчова галузь найкраще зберігає свій потенціал і годує не лише громадян, а й економіку країни під час війни. URL: https://uadairy.com/harchova-galuz-najkrashhe-zberigaye-svij-potenczial-i goduye-ne-lyshe-gromadyan-a-j-ekonomiku-krayiny-pid-chas-vijny/ (дата звернення: 27.10.2024) 27. Герасименко Б.О., Сучасний стан та перспективи розвитку харчової промисловості україни в системі евроінтеграційних координат. URL: http://www.global-national.in.ua/archive/1-2014/10.pdf (дата звернення: 27.10.2024) 28. Пушак Я. Я., Марченко О. М., Економічна безпека підприємств харчової промисловості як передумова продовольчої безпеки держави. URL: https://dspace.lvduvs.edu.ua/bitstream/1234567890/4145/1/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%82%D1%8F%20%D0%9F%D1%83%D1%88%D0%B0%D0%BA%20%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B0%20%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B0%20%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%94%D0%BC%D1%81%D1%82%D0%B2%20%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%97%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96.pdf (дата звернення: 28.10.2024) 29. Крюкова І.О., Сучасний стан розвитку харчової промисловості одеської області. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/19491/02-Kryukova.pdf?sequence=1 (дата звернення: 28.10.2024) 30. Кравченко М.В., Вініченко І.І., Забезпечення економічної стійкості підприємств бджільництва. URL: https://pdatu.edu.ua/images/naukova miznarodna-diyalnist/svr/dis-krav.pdf (дата звернення: 01.11.2024) 31. Писарєва Н. В., Стратегічне управління виробництвом та реалізацією аграрної продукції з урахуванням ризику. URL:http://www.economy.nayka.com.ua/index.php?op=1&z=4364 (дата звернення: 01.11.2024) 32. Курман Т. В., Сталий розвиток сільськогосподарського виробництва: проблеми правового забезпечення. URL: https://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/18665/1/Kurman_2018_mon.pdf (дата звернення: 02.11.2024) 33. Судомир С.М., Ярема Л.В., Теоретико-методологічне та організаційно економічне обгрунтування подальшого розвитку аграрного виробництва та сільських територій регіону. URL: https://www.bati.nubip.edu.ua/images/DEP_Econ/nauka/zvit_nayka_2019.pdf (дата звернення: 02.11.2024) 34. Свиноус І.В., Микитюк Д.М., Об’єктивна необхідність формування системи управління ефективністю виробництва в сільськогосподарських підприємствах. URL: http://efm.vsau.org/storage/articles/February2020/IQyBFc9iJhCRjB2tqxHr.pdf (дата звернення: 03.11.2024) 35. Бачинський Р.Л., Аналітичне забезпечення управління економічною стійкістю сільськогосподарських підприємств. URL: https://www.researchgate.net/publication/372146646_Analytical_support_for_managing_the_economic_sustainability_of_agricultural_enterprises/fulltext/64a6b7e6b9ed6874a5fefaf2/Analytical-support-for-managing-the economic-sustainability-of-agricultural-enterprises.pdf (дата звернення: 04.11.2024) 36. Симоненко Л. І., Захаріна О. В., Сайкевич М. І., Управління структурою виробництва в аграрному секторі. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/62.pdf (дата звернення: 06.11.2024) 37. Стамат В.М., Дяченко А.Р., Формування системи управління виробництвом продукції рослинництва підприємств аграрної сфери економіки. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/issue/45-2024/stamat.pdf(дата звернення: 07.11.2024) 38. Павлова Г. Є., Приходько І. П., Своднін І. М., Ефективнiсть виробництва продукцiї рослинництва як фактор забезпечення економiчної безпеки сільськогосподарського підприємства. URL: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/15_2_2017ua/14.pdf (дата звернення: 07.11.2024) 39. Мойсеєнко І.Ю., Лункіна Т.І., Економічна ефективність виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарських підприємствах вознесенського району. URL: https://finance.mnau.edu.ua/files/articles/2012-lunkina-eepr.pdf (дата звернення: 07.11.2024) 40. Петіна Л. В., Вплив внутрішніх і зовнішніх чинників на конкурентоспроможність аграрних підприємств регіону. URL: https://magazine.faaf.org.ua/vpliv-vnutrishnih-i-zovnishnih-chinnikiv-na konkurentospromozhnist-agrarnih-pidpriemstv-regionu.html (дата звернення: 09.11.2024) 41. Базенко В.О., Сучасний стан виробництва продукції рослинництва в сільськогосподарських підприємствах вознесенського району. URL: https://www.mnau.edu.ua/files/nauk_rob/studentresearchjournal156.pdf(дата звернення: 10.11.2024) 42. Кваша С.М., Павленко О.М., Вакуленко В.Л., Стан виробництва та споживання харчових продуктів в україні в умовах сьогодення. URL: https://economyandsociety.in.ua/index.php/journal/article/view/3269/3192(дата звернення: 11.11.2024) 43. Агропромисловий комплекс. URL: https://apk.adm pl.gov.ua/storinka/agropromisloviy-kompleks (дата звернення: 12.11.2024) 44. Дядик Т. В., Погребняк Л. П., Земельні ресурси — основа виробничого потенціалу аграрних формувань полтавщини. URL: http://www.agrosvit.info/pdf/3_2018/9.pdf (дата звернення: 12.11.2024) 45.Агропромисловий комплекс. URL: https://poda.gov.ua/page/agropromyslovyy-kompleks (дата звернення: 13.11.2024) 46. Федуняк І. О., Федуняк Т. В., Економічна ефективність виробництва валової продукції сільського господарства з врахуванням основних напрямів її переробки. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3500 (дата звернення: 13.11.2024) 47. П’явка Н.В., Рудь Н.Т., Причини загострення проблеми безпечності харчових продуктів та шляхи її зниження. URL: https://evnuir.vnu.edu.ua/bitstream/123456789/17139/1/Pugach%20668-670.pdf (дата звернення: 14.11.2024) 48. Аграрний паспорт Полтавської області. URL: https://agroblog.com.ua/post/agrarnij-pasport-poltavskoi-oblasti (дата звернення: 16.11.2024) 49. Сало І.А., Попова О.П., Сучасний стан галузі рослинництва в україні. URL: https://agrovisnyk.com/pdf/ua_2019_09_12.pdf (дата звернення: 16.11.2024) 50. ПрАТ «Зміївська овочева фабрика». URL: https://kurkul.com/karta kurkuliv/10405-prat-zmiyivska-ovocheva-fabrika (дата звернення: 16.11.2024) 51. Біловус О.П., Управління ефективністю виробництва галузі рослинництва. URL: http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/16565/1/%D0%91%D1%96%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%83%D1%81%20%D0%9E.%D0%9F.pdf (дата звернення: 17.11.2024) 52. Зміївська овочева фабрика, ПрАТ. URL: https://www.ua region.com.ua/31834736 (дата звернення: 18.11.2024) 53. Козинець О.А., Коломоєць Ю.О., Оперативне управління та шляхи удосконалення виробничих процесів в аграрному підприємстві. URL: https://dspace.dsau.dp.ua/bitstream/123456789/7674/1/1.pdf (дата звернення: 18.11.2024) 54. Волкова Н.А., Волчек Р.М., Гайдаєнко О.М., Економічний аналіз за видами діяльності. URL: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/7708/1/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D1%96%D1%87%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D0%BC%D0%B8%20%D0%B4%D1%96%D1%8F%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96.pdf (дата звернення: 19.11.2024) 55. Андрунів Ю.М., Виробничий менеджмент в агропромисловому підприємстві. URL: http://dspace.wunu.edu.ua/bitstream/316497/2567/1/%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%BD%D1%96%D0%B2_%D0%AE.%D0%9C..pdf (дата звернення: 20.11.2024) 56. Жибак М. М., Федуняк І. О., Основні напрями підвищення ефективності функціонування аграрних формувань з виробництва продукції рослинництва. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/5_2019/8.pdf (дата звернення: 21.11.2024) 57. Масалаб К.С, Основні напрями підвищення ефективності діяльності сільськогосподарських підприємств, URL; https://cdn.hneu.edu.ua/rozvitok19/thesis02-41.html (дата звернення: 23.11.2024) 58. Воронкова В.Г., Метеленко Н.Г., Управління сталим розвитком промислового підприємства: теорія і практика. URL: https://moodle.znu.edu.ua/pluginfile.php?file=/775040/mod_resource/content/3/%D0%92%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%20%D0%92.%D0%93.%20%D0%A3%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%92%D0%9B%D0%86%D0%9D%D0%AF%20%D0%A1%D0%A2%D0%90%D0%9B%D0%98%D0%9C%20%D0%A0%D0%9E%D0%97%D0%92%D0%98%D0%A2%D0%9A%D0%9E%D0%9C%20%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%9C%D0%98%D0%A1%D0%9B%D0%9E%D0%92%D0%9E%D0%93%D0%9E%20%D0%9F%D0%86%D0%94%D0%9F%D0%A0%D0%98%D0%84%D0%9C%D0%A1%D0%A2%D0%92%D0%90.pdf (дата звернення: 23.11.2024) 59. Свиноус І., Гура А., Теоретичні основи підвищення ефективності виробництва винограду та ягід в сільськогосподарських підприємствах україни. URL: https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/BNAU/1992/1/teoretychni%20osnovy.pdf(дата звернення: 23.11.2024) 60. Червяков І. М., Вдосконалення системи управління регіональними промисловими комплексами. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3853 (дата звернення: 24.11.2024) 61. Павловський П.В., Формування системи логістичних бізнеспроцесів переробної галузі. URL: http://www.dgma.donetsk.ua/docs/nauka/vcheni_rady/12.105.03/72dis_.pdf(дата звернення: 24.11.2024) 62. Технологія зберігання та переробки сільгосппродукції. URL: https://kurkul.com/spetsproekty/547-tehnologiya-zberigannya-ta-pererobki-silgospproduktsiyi (дата звернення: 26.11.2024) 63. Аналіз ринку зернових та продуктів переробки в Україні. 2022 рік. URL: https://pro-consulting.ua/ua/issledovanie-rynka/analiz-rynka zernovyh-i-produktov-pererabotki-v-ukraine-2022-god (дата звернення: 28.11.2024) 64. Подпрятов Г.І., Рожко В.І., Скалецька Л.Ф., Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва. URL: http://kizman-tehn.com.ua/wp content/uploads/2018/04/%D0%9D%D0%9F-%D0%A2%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B1.-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%86.-%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%82%D0%B2%D0%B0.pdf (дата звернення:28.11.2024)
Appears in Collections:073 - "Менеджмент" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_М_44_2_073-23м-03_Оstapenko_V_O.pdf
  Restricted Access
2.74 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.