Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61471
Title: | Розробка і запровадження кваліметричної оцінки якості зернопродуктів на борошномельному підприємстві Харківської області |
Other Titles: | Development and introduction of qualimetric assessment of grain products quality at the flour milling enterprise in Kharkiv region |
Authors: | Тарасенко, Олександр Юрійович |
metadata.dc.contributor.advisor: | Шаніна, О. М. |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет Кафедра технології хлібопродуктів і кондитерських виробів |
Keywords: | зерно пшениці;хлібопекарські властивості;кваліметричная оцінка;борошно житнє;якість;млин;реконструкція;економічна ефективність;wheat grain;baking properties;qualimetric assessment;rye flour;quality;mill;reconstruction;economic efficiency |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Тарасенко О. Ю. Розробка і запровадження кваліметричної оцінки якості зернопродуктів на борошномельному підприємстві Харківської області: кваліфікаційна робота магістра: спец. 181 – Харчові технології; наук. кер. О. М. Шаніна. Харків: ДБТУ, 2024. 94 с. |
Abstract: | Важливість і актуальних
проведених досліджень зумовлена підвищенням вимог всіх учасників процесу
переробки і споживання зерна (аграрії, борошномели, хлібопеки та споживачі
хлібопекарської продукції) до комплексної оцінки якості зерна, борошна та хліба.
Сучасність напрямку пошуку ефективного інструменту такої оцінки для
зернових ресурсів пояснюється високою зацікавленістю виробників і обізнаністю
споживачів.
Питання полягає саме в комплексному підхіді до оцінювання якості хліба – від
зерна через борошно до готової продукції. The importance and relevance of the conducted research is due to the increasing requirements of all participants in the process of grain processing and consumption (agriculturalists, flour millers, bakers and consumers of bakery products) for a comprehensive assessment of the quality of grain, flour and bread. The modernity of the direction of finding an effective tool for such an assessment for grain resources is explained by the high interest of producers and consumer awareness. The issue lies precisely in the comprehensive approach to assessing the quality of bread - from grain through flour to finished products |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/61471 |
metadata.dcterms.references: | 1. https://gromada.info/gromada/bliznukivska/ 2. https://tripoli.land/ua/elevators/harkovskaya 3. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D1%8E%D0%BA%D1%96%D0%B2%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD 4. Чисельність населення (за оцінкою) та середня чисельність https://kh.ukrstat.gov.ua/chyselnist-naselennia-shchomisiachna-informatsiia 5. Azgaldov G.G., Kostin A.V. 2012. The establishment of qualimetry: the rid dles of recognition or patterns of development? Economic strategies, Vol. 4, pp. 98– 6 Yankovskaya V.S. 2008. Development of qualimetric model of prediction of indicators of quality and safety of curd products: abstract of dissertation. Publishing by «Polisuvenir».7Vasilev G.E., Lyapustin A.G., Yankovskaya V.S. 2011. The crisis of man in modern civilization. Frontera, M. pp. 69-–38. 8Khvastunov R.M., Jagiello O.I., Korneeva V.M., Polikarpov M.P. 2012. Forecasting methods in qualimetry engineering. Saratov: IPR Mediaб М. 9Dunchenko N.I. Yankovskaya,V.S. 2012. Qualimetric Prediction Deployment in Agro-Industrial Complex. Izvestiya of Timiryazev Agricultural Academy, Vol. 5, pp. 9–17. 10 Mikhailova K.V., Cherstvoy A.A. 2018. Qualimetric forecasting of quality and safety indicators. Competence, Vol. 7 (78), p. 11– 13. 11 Yankovskaya V.S. 2007. The design of cheese products for the power of youth. Dairy industry, Vol. 12, pp. 71–72. 12 V. YANKOVSKAYA, N. DUNCHENKO, D. ARTYKOVA, M. GINZBURG, K. MIKHAYLOVA etc. Food quality management based on quali metric methods / Proceedings of the 9th International Scientific Conference Rural Development 2019 Edited by prof. Asta Raupelienėю р.94-97// Article DOI: http://doi.org/10.15544/RD.2019.005 13 N. DUNCHENKO , V. YANKOVSKAYA, E. VOLOSHINA , M.GINZBURG , A. KUPRIY. Quality designing and food safety provisioning based on qualimetric forecasting // Food Science and Technology DOI: https://doi.org/10.1590/fst.112021 14 Stoyanova, A. P. (2020). Unified approach to integrated food quality and safety management. In U. Akkucu (Ed.), Handbook of research on sustainable supply chain management for the global economy (pp. 238–259). Hershey, Pennsylvania: IGI Global. http://dx.doi. org/10.4018/978-1-7998-4601-7.ch013. 15 Bulhões, M. S., Fonseca, M. C. P., Pereira, D. A., & Martins, M. A. F. (2021). Evaluation of factors responsible for waste and environmental impacts aris ing from the production of meals in food services. Food Science and Technology, 1-13. Ahead of print. http://dx.doi. org/10.1590/fst.57920. 16 Nina Ivanovna DUNCHENKO, Valentina Sergeevna YANKOVSKAYA1,3, Elena Sergeevna VOLOSHINA1 , Marina Alexandrovna GINZBURG1 , Anastasia Sergeevna KUPRIY1 Quality designing and food safety provisioning based on qualimetric forecasting. Food Science and Technology DOI: https://doi.org/10.1590/fst.112021. Food Sci. Technol, Campinas, 42, e112021, 2022. Р.1-8. 17 Watson, G. H. (2017). What does quality actually mean? Journal for Quality and Participation, 39(4), 12-14 18 Watson, G. (2019). Using the Kano model as a basis for strategic think ing. Journal for Quality and Participation, 42(3), 8-14. 19 Panda, A., Duplak, J. Comparison of theory and practice in analytical expression of cutting tools durability for potential use at manufacturing of bearings. Applied Mechanics and Materials, 2014, Vol. 616, pp. 300-307. ISSN 1662-7482. 20 Valicek, J., et al. A new approach for the determination of technological parameters for hydroabrasive cutting of materials. Materialwissenschaft und Werkstofftechnik, 2016, Vol. 47, No. 5-6, pp. 462-471. ISSN 0933-5137. 21 Valicek, J., et al. Identification of Upper and Lower Level Yield strength in Materials. Materials, 2017, Vol. 10, No. 9, pp. 1-20. ISSN 1996-1944. 22 Polllak, M., Dobransky, J. Structural design and material cutting using a laser end effector on a robot arm. TEM Journal, 2020, Vol. 9, No. 4, pp. 1455-1459, ISSN 2217-8309. 23 Polllak, M., Kocisko, M., Paulisin, D., Baron, P. Measurement of uni directional pose accuracy and repeatability of the collaborative robot UR5. Advances in Mechanic Engineering, 2020, Vol. 12, No. 12, pp. 1-21. 24 R. TRISHCH, O. NECHUIVITER, K.DYADYURA, O.VASILEVSKYI, I. TSYKHANOVSKA, etc. Qualimetric method of assessing risks of low quality products . DOI: 10.17973/MMSJ.2021_10_2021030. MM SCIENCE JOURNAL I 2021 I OCTOBER 4769- 4774. 25 Правила організації і ведення технологічного процесу на борош номельних заводах / Г.Д.Крошко, В.І.Левченко, Л.П. Нікітчук, В.А.Стрій. – К.: Вікол, 1998. – 146 с. 26 Технологічне проектування підприємств борошномельного виро бництва: Методичні вказівки до виконання дипломного проекту для студентів, які навчаються за спец.7.091701 “Технологія зберігання і переробки зерна”/ Укл. Сафонова О.М. – Харків: ХНТУСГ ім.П.Василенка, 2008. – 28 с. 27 Мерко І.Т., Моргун В.О. Наукові основи і технологія переробки зерна. – Одеса: Друк, 2001. – 348 с |
Appears in Collections: | 181 - "Харчові технології" (Магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_M_461_181_TЗ_13М_Tarasenko O_Y.pdf Restricted Access | 2.68 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.