Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/59533
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorЯцун, Л. М.-
dc.contributor.authorПопов, Владислав-
dc.date.accessioned2024-12-02T19:06:09Z-
dc.date.available2024-12-02T19:06:09Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationПопов В. О. Управління відновлювальним розвитком агропродовольчого ланцюга: кваліфікаційна робота магістра: спец. 073 – Менеджмент; наук. кер. Л. М. Яцун. Харків: ДБТУ, 2024. 80 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/59533-
dc.description.abstractВ роботі досліджено агропродовольчі системи та ланцюги як джерела зростання рівня та якості життя населення. Проаналізовано антикризове управління агропродовольчими системами, включаючи глобальні міжнародні програми, національні стратегії соціально-економічного розвитку, територіально-галузеві програми, мікрорівень підприємств. Активні процеси міжнародної інтеграції актуалізують завдання узгодження стратегій розвитку всіх ієрархічних ланок управління в умовах кризи. Метою даної роботи є розробка рекомендацій з формування цільових регіональних програм антикризовоого розвитку сфери харчування населення та відновлення агропродовольчих ланцюгів. Для досягнення поставленої мети вирішено низку завдань: визначено сучасні тенденції розвитку процесів глобалізації та регіоналізації; розглянуто теоретичні аспекти впровадження концепції сталого розвитку як глобальної стратегії, а також принципи формування антикризових стратегій розвитку галузей економіки; розглянуто структуру, функції та індикатори розвитку сфери харчування населення та його секторів; проаналізувано нормативно законодавчу базу та практику формування антикризових стратегії сталого розвитку агропродовольчих систем та ланцюгів; досліджено стан харчування населення та особливості функціонування харчової промисловості, продовольчої торгівлі; запропоновано методику розробки цільових стратегій відновлювального розвитку галузей сфери харчування; запропоновано механізми управління реалізацією стратегій сталого розвитку агропродовольчими ланцюгами та індиктори ефективності цільових програм розвитку агропродовольчих систем.uk_UA
dc.description.abstractThe work examines food systems as a source of growth in the level and quality of life of the population. The anti-crisis management of food systems is analyzed, including global international programs, national strategies of socio economic development, territorial and branch programs, and the micro-level of enterprises. Active processes of international integration actualize the task of coordinating the development strategies of all hierarchical links of management in crisis conditions. The purpose of this work is to develop recommendations for the formation of targeted regional programs for the anti-crisis development of the food sector. To achieve the set goal, a number of tasks were solved: modern trends in the development of processes of globalization and regionalization were determined; the theoretical aspects of the implementation of the concept of sustainable development as a global strategy, as well as the principles of forming anti-crisis strategies for the development of economic sectors are considered; the structure, functions and indicators of the development of the food sector and its sectors are considered; the normative-legislative framework and practice of forming anti-crisis strategies for the sustainable development of food systems are analyzed; the state of nutrition of the population and the peculiarities of the functioning of the food industry, food trade and restaurant industry were investigated; the method of development of targeted strategies for the development of the food industry is proposed; mechanisms for managing the implementation of strategies for sustainable development of the food sector and indicators of the effectiveness of target programs for the development of food systems are proposed.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ДБТУuk_UA
dc.subjectпродовольчі системиuk_UA
dc.subjectвідновлювальний розвитокuk_UA
dc.subjectантикризове управлінняuk_UA
dc.subjectагропродовольчий ланцюгuk_UA
dc.subjectхарчова промисловістьuk_UA
dc.subjectпродовольча торгівляuk_UA
dc.subjectефективність управлінняuk_UA
dc.subjectfood systemsuk_UA
dc.subjectanti-crisis managementuk_UA
dc.subjectfood chainuk_UA
dc.subjectfood industryuk_UA
dc.subjectfood tradeuk_UA
dc.subjectrestaurant businessuk_UA
dc.subjectefficiencyuk_UA
dc.titleУправління відновлювальним розвитком агропродовольчого ланцюгаuk_UA
dc.title.alternativeМanagement of renewable development of the agriculture chainuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
dcterms.references1. ДСТУ 4281:2004. Заклади ресторанного господарства. Класифікація [Текст]. – Зі скасуванням ГОСТ 30389–95; введ. 31.03.2004. / Національний стандарт. – К.: Держспоживстандарт України, 2004. – 12 с. – (Ресторанне господарство). 2. Про державні цільові програми: Закон України від 7 червня 1996 р. №283/97-ВР. 3. Стратегія економічного та соціального розвитку України «Шляхом європейської інтеграції» на 2004-2015 роки: Указ Президента України від 28.04.04. р. № 493/2004 4. Про затвердження Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 травня 2004 р. № 332-р. 5. Аветисова А.О. Напрямки розвитку основних секторів ресторанного господарства [Текст] / А.О. Аветисова // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. пр. – Вип. 19. – Т.3. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. – С. 147-151. 6. Амоша А.И., Прокопенко Н.Д., Иванов Е.Т. Каноны рынка и законы экономики. Кн.4. Процесс распределения и общественные отношения. – Донецк; ИЭП НАН Украины, 2001. – 546 с. 7. Власов В.І. Глобальна продовольча проблема. Монографія. – К.ІАЕ УААН, 2011. – 506 с. 8. Гиттис П.Х. Кластерный анализ-основные идеи и методы. - М.: Изд. МГУ. – 2000. – 86 с. 9. Глухов В.В., Лисочкина Т.В., Некрасова Т.П. Экономические основы экологии. – СПб.: Спец. лит., 1997. – 304 с. 10.Економічна енциклопедія: у 3-х т. – Т.2 // підп. ред. С.В. Мочерний. –К.: Видав. центр «Академія», 2000. – 848 с. 11.Занг В.Б, Синергетическая экономика. Время перемен в нелинейной экономической теории. -.: Мир, 1999. 12.Кабушкин Н.И. Менеджмент туризма: учеб. пособие. – 2-е изд., перераб. – Мн.: Новое знание, 2011. – 432 с. 13.Кафе избавились от кризиса [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.restoranoff.ru/news/detail.php?ID=41250&phrase_id=1197142. – 10.11.2009 р. Загол. з екрана. 14.Кочетов Э.Г. Глобалистика. Теорія, методология, практика. – М.: НОРМА-ИНФРА-М. – 2002. – 672 с. 15.Кузнецов Ю.В. Проблемы теории и практики менеджмента. – СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 1994. – 208 с. 16.Купчак П.М. Харчова промисловість України в умовах активізації інтеграційних та глобалізаційних процесів: моногр. / П.М. Купчак; за ред. д.е.н., проф. Л.В. Дейнеко. – К.: РВПС України НАН України, 2019. – 152 с. 17.Лігоненко Л.О. Антикризове управління підприємством: теоретико методологічні засади та практичний інструментарій. – К.: Київ. нац.. торг.-ек. ун-т, 2011. – 580 с. 18.Лукашова Л.В. Стратегія розвитку підприємств ресторанного господарства при вищих навчальних закладах [Текст]: дис. … канд. екон. наук / Л.В. Лукашова. – К.: Київ нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 205 с. 19.Макроекономічні наслідки вступу України до СОТ. І.Бураковський, Є.Єнсен та ін. – К.: Укр. центр міжнар. інтеграції, 2016. 20.Мезоэкономика. Под ред. И.К.Ларионова.- 2-е изд. - М.: ИТК «Дашков и К». - 2005. - 444 с. 21.Мескон М.Х., Альберт М., Хедоури Ф. Основы менеджмента. – М.: Дело, 1994. – 680 с. 22.Офіційний веб-сайт Головного управління статистки у Харківскій області [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: //www.ukrstat.gov.ua. – Назва з екрану. 23.Офіційний веб-сайт Державного комітету статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: //www.ukrstat.gov.ua. –Назва з екрану. 24.Піддубна Л.І. Конкурентоспроможність економічних систем - теорія, механізм регулювання та управління : Монографія. - Х.: В.Д. «ІНЖЕК». 2007. – 368 с. 25.П’ятницька Г.Т. Ресторанне господарство України: ринкові трансформації, інноваційний розвиток, структурна переорієнтація [Текст]: монографія / Г.Т. П’ятницька. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2007. – 465 с. 26.Ресторанный рынок США: неожиданный рост [Електронний ресурс]. –Режим доступу: http://www.restoranoff.ru/news/detail.php?ID=40236&phrase_ id = 1197142.- 10.11. 2009р. Загол. з екрана. 27.Рестораны покидают центр Риги [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.restoranoff.ru/news/detail.php?ID=39659&phrase_id= 1197142. – 02.11.2009р. Загол. з екрана. 28.Родионова Н.В. Антикризисный менеджмент: – М.: ЮНИТИ-ДИНА, 2012. - 273 с. 29.Саати Т. Принятие решений. Метод анализа иерархий. Пер. с англ..-М.: Радио и связь, 1993. – 320 с. 30.Сичевський М.П. Удосконалення організаційно-економічного механізму розвитку харчової промисловості України: моногр. / М.П. Сичевський; за ред. С.І. Дорогунцова. – К. :Наук. світ, 2004. – 374 с. 31.Соколенко С. Кластери (регіональні мережеві системи) – структура, перспективи, можливості // Економічні ессе. - 2001. - Вип.2. 32.Статистичний щорічник: Роздрібна торгівля Харківської області в 2017 році [Текст] / Держкомстат України, Головне управління статистики у Харківський області. – Х.: 2019. – 102 с. 33.Статистичний щорічник України за 2017 рік / Державний комітет статистики України;за ред. О. Г. Осауленка. – К.: Консультант, 2018. –576 с. 34.Стеченко С.Д. Наукова парадигма регіонології туризму // Наук. вісн. Чернів. торг.-екон. ін.-ту Київ. нац. торг.-екон. ун-ту. – Чернівці: АНТ Лтд, 35.Стратегія розвитку харчової промисловості України та її регіонів (областей) на період до 2015 року / Л.В. Дейнеко, А.О. Коваленко, Л.В. Страшинська, Е.І.Шелудько; за ред. проф. Л.В. Дейнеко. – К.: РВПС України НАН України, 2004. – 212 с. 36.Стратегія соціально-економічного розвитку Харківської області на період до 2020 року: моногр. / [Кушнарьов Є.П., Пономаренко В.С., Кизим М.О. та ін.] ; під заг. ред. Є.П. Кушнарьова. – Х.: ВД "ІНЖЕК", 2004. – 448 с. 37.Харківська область у 2017-2023 роках (статистичний щорічник) / Головне управління статистики у Харківській області; – Х.: ТОВ "Золоті сторінки". 38.Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 липня 2024 р. № 684 «Про схвалення Стратегії продовольчої безпеки України на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації» 38.http://www.br.com.ua/referats/Pidpriemnictvo/19332.htm. 39.http://www.resto.kharkov.ua/kharkov/reiting_exp.php?rtype=summary111uk_UA
dc.contributor.affiliationДержавний біотехнологічний університет-
dc.contributor.affiliationКафедра менеджменту, бізнесу і адміністрування-
Appears in Collections:073 - "Менеджмент" (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2024_M_44_2_073-23m-01_Popov_V_O.pdf
  Restricted Access
2.12 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.