Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/57463
Title: | Теоретичні і прикладні засади забезпечення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання |
Other Titles: | Theoretical and applied principles of ensuring the competitiveness of a business entity |
Authors: | Морозова, Дарина Максимівна |
metadata.dc.contributor.advisor: | Гросул, Вікторія Анатолївна |
metadata.dc.contributor.affiliation: | Державний біотехнологічний університет, Кафедра економіки та бізнесу |
Keywords: | конкуренція;конкурентоспроможність;забезпечення конкурентоспроможності;система управління конкурентоспроможністю;competition;ompetitiveness;ensuring competitiveness;competitiveness management system |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Харків: ДБТУ |
Citation: | Морозова Д. М. Теоретичні і прикладні засади забезпечення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання: кваліфікаційна робота бакалавра: спец. 051 - Економіка; наук. кер. В. А. Гросул; Харків: ДБТУ, 2024. 67 с. |
Abstract: | Підприємства, які не підтримують свою конкурентоспроможність, ризикують втратити свої прибутки та бути витісненими з ринку. Управління конкурентоспроможністю дозволяє ефективно реагувати на ринкові виклики, забезпечуючи стійке зростання. В роботі розглянуто теоретичні аспекти забезпечення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання; проведено дослідження конкурентоспроможності підприємства, а також визначено напрями та інструменти підвищення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання. Пропозиції та рекомендації, що подані в роботі, дозволять підприємствам самостійно розробити стратегії підвищення конкурентоспроможності на основі аналізу зовнішнього конкурентного середовища підприємства. Сформульовані в кваліфікаційній роботі теоретичні узагальнення та практичні рекомендації спрямовані на процес забезпечення конкурентоспроможності суб’єкта господарювання. Businesses that do not maintain their competitiveness risk losing their profits and being pushed out of the market. Competitiveness management allows you to effectively respond to market challenges, ensuring sustainable growth. The paper considers the theoretical aspects of ensuring the competitiveness of the business entity; a study of the company's competitiveness was conducted, and directions and tools for increasing the competitiveness of the business entity were determined. The proposals and recommendations presented in the work will allow enterprises to independently develop strategies for increasing competitiveness based on the analysis of the external competitive environment of the enterprise. The theoretical generalizations and practical recommendations formulated in the qualification work are aimed at the process of ensuring the competitiveness of the economic entity. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/57463 |
metadata.dcterms.references: | 1. Black J., Hashimzade N., Myles G. A Dictionary of Economics (3 ed.). Oxford : Publisher: Oxford University Press. 2009. URL : https://www.oxfordreference.com/display/10.1093/oi/authority.20110803095629295 (дата звернення 11.03.2024) 2. Kovtunenko Yu.V., Grabovcnko O.A. Competitiveness enterprise in modern conditions: problems and prospects. Економіка: реалії часу. 2016. №2(24). С. 41-46. URL: https://economics.net.ua/files/archive/2016/No2/41.pdf (дата звернення 16.03.2024) 3. Акімова Л. М., Корж М. В., Чуб І. В. Управління конкурентоспроможністю промислового підприємства : монографія. Рівне : НУВГП, 2017. 121 с. 4. Артімонова І. В. Концепція маркетинг-міксу як основа програмно цільового підходу до організації маркетингової діяльності підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2010. №4 (106) С. 94-101 5. Богацька Н. М., Христич С. Г. Оцінка конкурентоспроможність підприємства. «Молодий вчений». 2019. №11 (75). С. 455-458. DOI: https://doi.org/10.32839/2304-5809/2019-11-75-99 6. Бочко О.Ю., Кожушко П.І. Теоретичні підходи до дефініції «конкурентоспроможність підприємства». Економіка та суспільство. 2024. Випуск № 61. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2024-61-82 7. Брінь П. В., Мохамад Нехме Конкурентоспроможність підприємства: сутність, показники та методичні засади динамічної оцінки. Причорноморські економічні студії. 2021. Випуск 64. С, 36-43 8. Гайдук В. А. Конкурентоздатність в умовах сучасного ринку. Економіка та держава. 2007. № 2. С. 16-17. 9. Грицишин Н. Конкурентоспроможність виробничого підприємства. Галицький економічний вісник. 2005. №1. С. 29-34. 10. Гуцуляк. В. Р. Концептуальні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Агросвіт. 2016. № 24. С. 82–85. 11. Дмитренко Н. М. Конкурентоспроможність переробних підприємств малого бізнесу в АПК : дис. ... канд. екон. наук : 08.00.04. Херсон, 2008. 191 с. 12. Дмитрієв І.А., Кирчата І.М., Шершенюк О.М. Конкурентоспроможність підприємства: навчальний посібник. Харків: ФОП Бровін О.В., 2020. 340 с. 13. Драган О.І. Система забезпечення конкурентоспроможності підприємств: методологічні аспекти. «Вісник ЖДТУ». Економіка, управління та адміністрування. № 2 (44). С. 239-146. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/63bf7230-6d41-4270-9ac9-82194ffba4eb/content (дата звернення 18.03.2024) 14. Дробитько Н.А. Оценка и диагностика конкурентоспособности предприятий : автореф. дис. канд. экон. наук: 08.06.02. Харків , 2002. 25 с. 15. Економічний аналіз : навчальний посібник для здобувачів вищої Е 45 освіти/ Н. Ю. Рекова, Є. О. Підгора, В. В.Ровенська, О. В. Латишева, Т. П. Гітіс, І. Ю. Єрфорт, І. І. Смирнова, С. В. Касьянюк. Краматорськ : ДДМА, 2021. 200 с. 16. Журило І.В. Конкурентоспроможність нової продукції промислово виробничого призначення: теоретичні аспекти, методика прогнозування та забезпечення: Монографія. Кіровоград, 2006. 184 с. 17. Інфляція залишатиметься помірною, а економіка надалі відновлюватиметься у 2024–2026 роках – Інфляційний звіт НБУ. URL:https://bank.gov.ua/ua/news/all/inflyatsiya-zalishatimetsya-pomirnoyu-a-ekonomika nadali-vidnovlyuvatimetsya-u-20242026-rokah--inflyatsiyniy-zvit-nbu (дата звернення 06.05.2024) 18. Кадирус І. Г. Конкурентоспроможність підприємства та фактори, що на неї впливають. Ефективна економіка. 2014. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3390 (дата звернення 17.03.2024) 19. Кваско А. В. Аналіз методів оцінки конкурентоспроможності підприємства. Наукові записки. 2017. № 1(54). С. 111–118 20. Килипенко В. В. Інструменти маркетингової діяльності в управлінні підприємством. Економіка АПК. 2017. № 8. С. 82–86. 21. Конкурентоспроможність підприємства : оцінка рівня та напрями підвищення : монографія / за заг. ред. О. Г. Янкового. Одеса : Атлант, 2013. 470 с. 22. Кошельок Г.В. Фактори, що впливають на конкурентоспроможність підприємства. Підприємницька модель економіки та управління розвитком підприємства : тези ІI Міжнародної науково-практичної конференції (6-8 листопада 2019 р.). Житомир : ДУ «Житомирська політехніка», 2019. 1029 с. С. 213-216 https://conf.ztu.edu.ua/wp-content/uploads/2019/12/213.pdf 23. Красняк О. П., Мицик В. О. Конкурентоспроможність і конкурентні переваги підприємства в сучасних ринкових умовах. Ефективна економіка. 2019. № 11 DOI: 10.32702/2307-2105-2019.11.40. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=7383 (дата звернення 11.03.2024) 24. Красовська О. Ю. Проблеми застосування маркетингових інструментів на підприємстві. Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія : Економічні науки. 2018. Вип. 30. Ч. 1. С. 101–104 25. Кропива В.О., Коптєва Г.М. Сучасний стан та тенденції розвитку кондитерської галузі. Теоретичні та практичні дослідження молодих вчених : зб. тез доп. 17-ї Міжнар. наук.-практ. конф. магістрантів та аспірантів, 28-30 листопада 2023 р. / гол. Є. І. Сокол ; оргком.: Р. П. Мигущенко [та ін.] ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т" [та ін.]. – Електрон. текст. дані. – Харків, 2023. С. 390-391. URL: https://repository.kpi.kharkov.ua/server/api/core/bitstreams/c4bc29c6-2d85-43a7-a69d 4cb84c2ac7c5/content (дата звернення 03.05.2024) 26. Крылатков П.П., Блинков И.О. Формирование конкурентного иммунитета промышленных предприятий в условиях новой индустриализации. Известия УрГЭУ. 2016. № 2(64). С. 68-77. 27. Кузьмін О. Є., Мельник О. Г., Романко О. П. Конкурентоспроможність підприємства: планування та діагностика : Монографія /за заг. ред. д.е.н., проф. Кузьміна О.Є. Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2011. 180 с. 28. Курипченко Е. В. Методический подход к оцениванию конкурентоспособности предприятия. Организатор производства. 2015. № 3(66). С. 75-84. 29. Левицька А. О. Методи оцінки конкурентоспроможності підприємства: вітчизняні та закордонні підходи до класифікації. Механізм регулювання економіки. 2013. №4. С. 155-163. 30. Лиса А. URL: Україна перебуває у трійці лідерів серед постачальників шоколаду до ЄС. URL: https://landlord.ua/news/ukrayina-perebuvaye-u-trijczi-lideriv sered-postachalnykiv-shokoladu-do-yes/ (дата звернення 11.05.2024) 31. Лозовська Г. М., Нестерова А. А. Стан та перспективи розвитку ринку шоколадної продукції в Україні. URL : https://www.economy-confer.com.ua/full article/3212/ (дата звернення 02.05.2024) 32. Лупак Р. Л. Конкурентоспроможність підприємства : навч. посіб. / Р. Л. Лупак, Т. Г. Васильців. Львів : Видавництво ЛКА, 2016. – 484 с. 33. Мінімальна зарплата в Україні : Мінфін. URL: https://index.minfin.com.ua/ua/labour/salary/min/ (дата звернення 18.04.2024) 34. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua/ 35. Партута Т. О., Фесенко Т. В. Конкурентоспроможність підприємства та механізм її забезпечення. Інвестиції: практика та досвід. 2012. № 12. С.91-96. 36. Пахуча Е. В. Вплив внутрішніх і зовнішніх факторів на конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств. Ефективна економіка. 2018. № 7. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=6475 (дата звернення 18.03.2024) 37. Печонкін А. І. Класифікація факторів конкурентоспроможності підприємства. Вісник ЖДТУ. 2010. № 3 (53). С. 10-13. 38. Платформа сервісного аналізу сайтів SimilarWeb URL: https://pro.similarweb.com/ 39. Позняк С. В. Забезпечення конкурентних переваг вітчизняних підприємств на міжнародному ринку. Ефективна економіка. 2015. № 11. http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4615 40. Портер М. Международная конкуренция : пер. с англ. ; под ред. и с предисловием В. Д. Щетинина. М. : Международные отношения, 1993. 896 с. 41. Пуцентейло П.Р. Конкурентоспроможність підприємства: методологія аналізу дефініції. Інноваційна економіка. 2015. №4. С. 80-86. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/inek_2015_4_14 (дата звернення 15.03.2024) 42. Ринок шоколадних цукерок преміум сегмента в Україні: фактори та тренди : Pro-Consulting . URL : https://pro-consulting.ua/ua/pressroom/rynok shokoladnyh-konfet (дата звернення 06.05.2024) 43. Сaмoдaй В.П., Машина Ю.П., Руденко Н.В. Оцінка конкурентоспроможності підприємства та оптимізація його діяльності. Інтелект ХХІ. 2022. №1. С. 20-26. DOI: https://doi.org/10.32782/2415-8801/2022-1.3 44. Савчук С. И. Уровень конкурентоспособности и результаты конкурентной борьбы: проблема корректного использования показателей. Актуальні проблеми економіки. 2004. № 6 (36). С. 124-131. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/pdf/ekon/2009_4_1/pdf/129-133.pdf (дата звернення 15.03.2024) 45. Сайт ТОВ «КФ «Солодкий світ». URL : https://www.sladkiymir.com.ua/ 46. Сарай Н. І. Система факторів впливу на конкурентоспроможність підприємств регіону. Регіональні аспекти розвитку продуктивних сил України. 2018. Вип. 23. С. 40-44. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/rarpsu_2018_23_10 (дата звернення 17.03.2024) 47. Світовий банк погіршив прогноз росту економіки України цьогоріч до 0,5% URL: https://www.epravda.com.ua/news/2023/04/6/698844/ (дата звернення 07.05.2024) 48. Сергиенко А. Аналіз ринку шоколаду в Україні. URL:https://koloro.ua/ua/blog/issledovaniya/analiz-rynka-shokolada.html (дата звернення 14.05.2024) 49. Стратегічне управління : навч. посіб. В.Л. Дикань та ін. Київ : Центр учбової літератури, 2013. 272 с. 50. Тарнавська Н. П. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теорія, методологія, практика. Тернопіль: Економічна думка, 2008. 570 с. 51. Ткаченко А. М., Колесник Е.О. Методи оцінки конкурентоспроможності підприємства. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. 2019. №4 (95). С. 14-21 DOI: http://doi.org/10.37734/2409-6873-2019-4-2 52. Томпсон-мл. А. А. Стрикленд А. Дж. Стратегический менеджмент: концепции и ситуации для анализа: пер. с англ. М.: Изд. дом Вильямс, 2007. 928 с. 53. Туренко А.М., Дмитрієв І.А., Іванілов О.С., Шевченко І.Ю. Словник економіста та підприємця Харків: ХНАДУ, 2018. 340 с. 54. Украинец за год съедает около 2 кг шоколада. URL : http://kontrakty.ua/article/71918 (дата звернення 01.05.2024) 55. Управління конкурентоспроможністю підприємства : Підручник/ Ю. Б. Іванов, М. О. Кизим, О. М. Тищенко, О. Ю. Іванова, О. В. Ревенко , Т. М. Чечетова Терашвілі. Харків: ВД «ІНЖЕК», 2010. 320 с. 56. Учені предрікають повне зникнення шоколаду : Дзеркало тижня. URL: https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/ucheni_predrikayut_povne_zniknennya_shokoladu.html (дата звернення 06.05.2024) 57. Фінансово-економічний словник : словник-довідник / кол. авт. : Юнін О. С., Круглова О. О., Савєльєва М. О. та ін. Дніпро : Видавець Біла К. О., 2018. 164 с. 58. Фісуненко П. А. Підходи до визначення конкурентоспроможності підприємства: сутність та еволюція поняття. Бізнес-навігатор. 2020. Випуск 2(58). С. 152-161. DOI: https://doi.org/10.32847/business-navigator.58-28 59. Цибульська Е.І., Мацигура В.І. Теоретичні підходи до формування стратегії підвищення конкурентоспроможності організації. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Сер. Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2018. Вип. 22. Ч. 3. С. 98–102. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvuumevcg_2018_22%283%29__26 (дата звернення 07.03.2024) 60. Ціни на какао не знизяться до осені 2024 року. URL: https://trademaster.ua/zarubezh/33356 (дата звернення 12.04.2024) 61. Ціни на какао-продукти б'ють рекорди. URL: https://cacaomill.com.ua/blog/tsini-na-kakao-produkti-b-yut-rekordi (дата звернення 10.05.2024) 62. Чому в Україні шоколад може подорожчати удвічі, а якість шоколадок падатиме : BBC. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/articles/c8v3nr2502jo (дата звернення 15.04.2024) 63. Шульга Л. В., Даниленко В. І., Терещенко І. О., Вакуленко Ю. В. Системний підхід до формування конкурентоспроможності підприємства. Ефективна економіка. 2022. № 5. DOI: 10.32702/2307-2105-2022.5.87 64. Яремченко Л.М. Конкурентоспроможність підприємства: економічна сутність та чинники впливу. Теоретичні, методологічні та практичні аспекти конкурентоспроможності підприємств : монографія / за ред. О.Г. Янкового. Одеса : Атлант, 2017. С. 57–66. |
Appears in Collections: | 051 - "Економіка" (Бакалаври) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2024_B_412_051z-EP-12bstn-2_Morozova_D_M.pdf | 1.71 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.