Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/47864
Title: Стратегія формування прибуткового виробництва овочів
Other Titles: Strategy for the formation of profitable vegetable production
Authors: Підкопай, Анастасія Романівна
metadata.dc.contributor.advisor: Олійник, Т. І.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Кафедра менеджменту, бізнесу і адміністрування
Issue Date: 2023
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Підкопай А. Р. Стратегія формування прибуткового виробництва овочів: кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «Бакалавр»: спец. 073 Менеджмент; наук. кер. Т. І. Олійник; Харків, 2023. 96 с.
Abstract: Актуальність теми дослідження. В ринкових умовах провідну роль у системі економічних показників відіграє прибуток, який є основним джерелом власного капіталу підприємств і дає змогу підприємствам здійснювати нормальний процес відтворення, ефективно стимулювати працю найманих працівників та покращувати їх умови, забезпечувати можливість вирішення державою різноманітних соціально-економічних програм. Сьогоднішня господарська практика показує, що багато підприємств АПК недостатньо ефективно ведуть свою діяльність. Про це свідчать часті банкрутства господарюючих суб’єктів, низький рівень ефективності їх діяльності. У зв’язку з цим дослідження проблем формування, розподілу і використання прибутку в процесі виробничої діяльності підприємств набуває особливої актуальності, зокрема для підприємств овочевого підкомплексу Харківської області, які забезпечують життєво важливі потреби населення в різноманітних продуктах харчування. Ефективне управління формуванням прибутку передбачає знання основних механізмів цього процесу, використання сучасних методів аналізу і планування. У зв'язку з цим досягнення прибуткової діяльності сільськогосподарських підприємств залежить саме від механізму формування прибутку. Все вищевикладене визначає актуальність цього дослідження. Дослідження сутності прибутку як економічної категорії, а також визначення джерел його формування проводилося в наукових працях А. Бабо, К. Маркса, Ф. Найта, Д. Рікардо, П. Самуельсона, А. Сміта, Й. Шумпетера, Е. Чемберлена, Т. Мена, Дж. Хікса та ін. У період становлення ринкової економіки в Україні сутність прибутковості досліджували М.М. Павлишенко, С.Ф. Покропивний, А.М. Поддєрьогін, П.Т. Саблук, М.Ф. Огійчук, О.В.Олійник, В.Я. Плаксієнко, О.В. Ульянченко та ін., але багато питань потребують обґрунтування. 4 Незважаючи на це, багато аспектів проблеми прибутку і його ролі в підвищенні ефективності діяльності підприємств недостатньо повно висвітлені. Значне число існуючих розробок в галузі планування і розподілу прибутку підприємств в сучасних умовах в більшості базуються на зарубіжних методиках, які не завжди можуть бути повністю застосовані до сучасної української господарської практики. Недостатньо уваги в них приділено і методам економічного управління та оптимізації показників прибутковості спеціалізованих сільськогосподарських підприємств. Мають місце й інші невирішені проблеми. Цим був обумовлений вибір мети і завдань дисертаційного дослідження. Мета і завдання дослідження. Метою кваліфікаційної роботи є поглиблення теоретичних засад та розробка механізму підвищення прибутковості виробництва овочів у сільськогосподарських підприємствах. Досягнення поставленої мети передбачає вирішення таких взаємопов'язаних завдань: - дослідити теоретичну сутність категорії «прибуток», розглянути його види та функції; - узагальнити науково-теоретичні підходи до визначення прибуткового виробництва продукції; - розкрити механізм формування прибуткового виробництва овочів; - дослідити основні тенденції розвитку овочівництва в Україні; - проаналізувати рівень розвитку галузі овочівництва у сільськогосподарських підприємствах Харківської області; - виявити вплив ефективності використання виробничих ресурсів на формування прибутковості виробництва продукції рослинництва досліджуваного господарства; - дослідити перспективи виробництва продукції овочівництва у досліджуваному господарстві; - обґрунтувати шляхи підвищення прибутковості діяльності досліджуваного господарства. 5 Об'єктом дослідження є процес формування прибуткового виробництва овочів в сільськогосподарських підприємствах. Предметом дослідження є сукупність теоретико-методичних і прикладних аспектів формування прибутковості виробництва овочів в сільськогосподарських підприємствах. Методи дослідження. Теоретико-методичною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні наукові положення загальної економічної теорії, праці вітчизняних і зарубіжних учених з проблем підвищення прибутковості сільськогосподарського виробництва, зокрема овочівництва. У дисертаційному дослідженні використовувалися такі методи та прийоми: абстрактно–логічний (визначення економічних категорій та їх взаємозв’язку, формулювання висновків і пропозицій); розрахунково-конструктивний (прогнозування можливих варіантів розвитку економічних процесів з урахуванням зміни різноманітних факторів); порівняння та відносних величин (порівняння оптимальної та фактичної структури виробництва. Інформаційною базою кваліфікаційного дослідження є законодавчі та нормативні акти України, офіційні матеріали Державної служби статистики України, Харківського обласного та міського управлінь статистики, дані статистичної звітності про господарську діяльність підприємств Харківської області, праці вітчизняних і зарубіжних науковців і особисті дослідження дисертанта.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/47864
Appears in Collections:073 - "Менеджмент" (Бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023_B_44_2_073z_18b-04_Pidkopay_A_R.pdf
  Restricted Access
2.11 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.