Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3157
Title: | Моніторинг впливу екстрактів рослинної сировини на збудників хвороб плодів вишні |
Other Titles: | Monitoring of the influence of plant raw material on etiological factor of cherry diseases |
Authors: | Дубініна, Антоніна Анатоліївна Летута, Тетяна Миколаївна Новікова, Віра Валеріївна |
Keywords: | вишня;бактерії;гриби;зберігання;специфічна мікрофлора;фунгіцидна дія;антибактеріальні властивості;бактерии;грибы;хранение;специфическая микрофлора;фунгицидное действие;антибактериальные свойства;cherry;bacteria;fungi;storage;specific microflora;fungicidal action;antibacterial properties |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Харківський державний університет харчування та торгівлі |
Citation: | Дубініна А. А., Летута Т. М., Новікова В. В. Моніторинг впливу екстрактів рослинної сировини на збудників хвороб плодів вишні. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 220-232. |
Abstract: | Плоди вишні є смачною й корисною фруктовою сировиною, що
використовується в харчовій промисловості як у свіжому, так і в
переробленному вигляді. Завдяки своєму багатому хімічному складу плоди
часто вражають такі збудники захворювань, як гриби родів Alternaria,
Botrytis cinerea, Penicillium expansum, Cladosporium (найчастіше Cladosporium
herbarum), Rhizopus та Monilinia.
Після ретельного аналізу основних патогенів плодів вишні було обрано
три екстракти: із листя евкаліпта, трави базиліка й чебрецю, які раніше
досліджувалися як компоненти з антибактеріальними властивостями. Дані
сучасної наукової літератури свідчать, що композиція з використанням
вищевказаних екстрактів може стати новим ефективним фунгіцидом для
використання в сільськогосподарському секторі. Cherries are a very tasty and useful fruit raw material used in the food industry both fresh and processed. Due to their rich chemical composition, the fruits are often affected by pathogens such as fungi of the Alternaria genus, Botrytis cinerea, Penicillium expansum, fungi of the Cladosporium genus (most often Cladosporium herbarum), fungi of the Rhizopus genus and fungi of the Monilinia genus. Primary and secondary control of cherry fruits does not suppress all types of disease. Pathogens Botrytis cinereal, mushrooms of the Alternaria and Monilinia genera, even after careful primary and secondary control, remain and spoil the whole batch of goods, and the fungus Penicillium expansum can appear on the fruits during ripening. Rotting of cherries cause pathogenic microorganisms, that is why a composition of extracts with strong general fungicidal and fungistatic properties should be used to develop a protective agent, which will refuse to use toxic synthetic fungicides. We recommend using a combination of extracts from eucalyptus leaves, basil herbs and thyme to develop a technology for the production of protective means for spraying cherries. Eucalyptus leaves are a well-known medicinal plant material widely used in modern pharmacy, cosmetology and aromology. This evergreen tree plant of the Myrtaceae family has evolved many protective mechanisms against pathogens during the evolution. Aromatic basil is an annual herbaceous plant. In pharmacy and cosmetology, almost all plants are used as plant raw materials: inflorescences, leaves and stems that are characteristic for harvesting herbaceous plants. Thyme is a plant with well-studied broad-spectrum antimicrobial and antifungal properties required for the development of a cherry fruit remedy. In the pharmaceutical industry, thyme is used as a raw material to produce thymol. This terpene compound causes its influence on microorganisms. Current scientific literature indicates that a composition using the above extracts may become a new effective fungicide to be used in the agricultural sector. |
URI: | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3157 |
Appears in Collections: | Випуск 2 (30) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
18 (220-232).pdf | 326.11 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.