Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/3152
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorПавлюк, Раїса Юріївна-
dc.contributor.authorПогарська, Вікторія Вадимівна-
dc.contributor.authorБалабай, Катерина Сергіївна-
dc.contributor.authorЛосєва, Світлана Михайлівна-
dc.contributor.authorМаксимова, Надія Пилипівна-
dc.date.accessioned2022-07-13T14:31:21Z-
dc.date.available2022-07-13T14:31:21Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationПавлюк Р. Ю., Погарська В. В., Балабай К. С., Лосєва С. М., Максимова Н. П. Кріомеханохімія і кріомеханодеструкція біополімерів у харчових нанотехнологіях під час переробки рослинної інуліновмісної сировини в оздоровчі добавки. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 192-211.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3152-
dc.description.abstractРозроблено та науково обґрунтовано технологію заморожених і порошкоподібних дрібнодисперсних оздоровчих добавок з інуліновмісної сировини (топінамбура) з використанням як інновації кріомеханодеструкції та кріомеханохімії, що дозволяють інактивувати окиснювальні ферменти, трансформувати важкорозчинні біополімери (інулін, пектин, целюлозу, білок) у легкорозчинну форму, зберегти активні фітокомпоненти під час переробки топінамбура і використання отриманих із нього добавок у складі оздоровчих продуктів.uk_UA
dc.description.abstractThe technology of frozen and powdered fine-dispersed healthy additives from inulin-containing raw materials (topinambour) is developed and scientifically substantiated. It is based on the use of processes of cryomechanodestruction and cryomechanochemistry during the cryogenic “shock” freezing and fine-dispersed grinding, the common application of which leads to a partial destruction of biopolymers (inulin, cellulose), as well as protein, pectin substances to their individual monomers (fructose, sugars, α-amino acids, soluble pectin). Besides it these processes lead to simultaneous increase of mass fraction of biologically active phytocomponents (phenolic compounds, tannins, L-ascorbic acid, etc.) and the inactivation of oxidative enzymes which allows keeping the high nutritional and biological value of the obtained additives and products with their use for the storage duration. It is determined that the use of cryomechanodestruction and cryomechanochemistry during the cryogenic “shock” freezing and fine-dispersed grinding of topinambour makes it possible to preserve, remove additionally and transform biologically active phytocomponents (phenolic compounds, tannins, L-ascorbic acid, etc.) from the bound with biopolymers in nanocomplexes state to a free state. It allows obtaining the frozen and powdered additives, which contain 1,7–2,2 times more of these substances than the original (fresh) raw materials. Thus, the new developed technology of deep processing of plant raw materials makes it possible to use its biological potential by the more fullest extent (45–55% more than when processing raw materials by other methods) during the production of a new generation of natural healthy products.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectтопінамбурuk_UA
dc.subjectдрібнодисперсні оздоровчі добавкиuk_UA
dc.subjectінуліновмісна сировинаuk_UA
dc.subjectкріомеханодеструкціяuk_UA
dc.subjectкріомеханохіміяuk_UA
dc.subjectтопинамбурuk_UA
dc.subjectмелкодисперсные оздоровительные добавкиuk_UA
dc.subjectинулинсодержащее сырьеuk_UA
dc.subjectкриомеханодеструкцияuk_UA
dc.subjectкриомеханохимияuk_UA
dc.subjecttopinambouruk_UA
dc.subjectfine-dispersed healthy additivesuk_UA
dc.subjectinulin-containing raw materialsuk_UA
dc.subjectcryomechanochemistryuk_UA
dc.subjectcryomechanodestructionuk_UA
dc.titleКріомеханохімія і кріомеханодеструкція біополімерів у харчових нанотехнологіях під час переробки рослинної інуліновмісної сировини в оздоровчі добавкиuk_UA
dc.title.alternativeCryomechanochemistry and cryomechanodestruction of biopolymers in food nanotechnologies during the processing of plant inulin-containing raw materials into the healthy additivesuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (30)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
16 (192-212).pdf409.74 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.