Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/3077
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧерно, Наталія Кирилівна-
dc.contributor.authorОзоліна, Софія Олександрівна-
dc.contributor.authorБитка, Тетяна Вікторівна-
dc.date.accessioned2022-07-12T15:33:32Z-
dc.date.available2022-07-12T15:33:32Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.citationЧерно Н. К., Озоліна С. О., Битка Т. В. Гідролізати арабіноксилану кукурудзи як чинник впливу на активність папаїну. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 2(30). C. 133-143.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/3077-
dc.description.abstractДосліджено умови розщеплення арабіноксилану зародків кукурудзи ендоксиланазою. Установлено, що продукти обмеженого гідролізу арабіноксилану, як і сам полісахарид, взаємодіючи з папаїном, здатні підвищувати його протеолітичну активність. Ефективність цього процесу залежить від молекулярно-масового розподілу вуглеводів зразка. Позитивний вплив мають вуглеводи, молекулярна маса яких знаходиться в межах від 3 кДа до 50 кДа.uk_UA
dc.description.abstractThe biological activity of non-starch polysaccharides of cereals and, in particular arabinoxylans, has been discussed in many literary sources. It is multivector and is believed to be determined by a set of factors such as the composition of the polysaccharide, its molecular weight, the degree of branching, the geometry of the molecule. However, information on the effects of arabinoxylans on certain biologically active substances is lacking. The aim of this study was to investigate the conditions of enzymatic hydrolysis of arabinoxylan by maize embryos by endoxylase and the effect of cleavage products on papain activity. The conditions of enzymatic hydrolysis that allow to obtain fermentolysate with the maximum content of fraction of carbohydrates within 15–30 kDa. For the hydrolysis of arabinoxylan maize embryos used enzyme with endoxylase activity. The mass ratio of enzyme: substrate (E:S) varied from 1:25 to 1:100, the duration of the process from 1 to 4 hours, at a constant pH value of 5.5, the hydromodule was equal to 100. The highest content of the mentioned fraction of carbohydrates was obtained by observing the ratio E:S 1:50 and the duration of the hydrolysis process 1–2 hours. The influence of factors such as temperature and pH of the reaction medium on the course of the process of fermentolysis of arbinoxylan. It is determined that it is advisable to carry out limited enzymatic hydrolysis at a temperature of 40 °C and the pH value of the reaction medium is 6.5. It is shown that when the hydrolysates are combined with papain, its proteolytic activity increases. The relationship between enzyme activity and the content of fragments with a molecular weight of 15–30 kDa is obvious. Other carbohydrates with molecular weights ranging from 3 to 50 kDa have a less pronounced effect on proteolytic activity.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectарабіноксиланuk_UA
dc.subjectендоксиланазаuk_UA
dc.subjectгідролізuk_UA
dc.subjectмолекулярна масаuk_UA
dc.subjectпапаїнuk_UA
dc.subjectактивністьuk_UA
dc.subjectарабиноксиланuk_UA
dc.subjectэндоксиланазаuk_UA
dc.subjectгидролизuk_UA
dc.subjectмолекулярная массаuk_UA
dc.subjectпапаинuk_UA
dc.subjectактивностьuk_UA
dc.subjectarabinoxylanuk_UA
dc.subjectendoxylanaseuk_UA
dc.subjecthydrolysisuk_UA
dc.subjectmolecular weightuk_UA
dc.subjectpapainuk_UA
dc.subjectactivityuk_UA
dc.titleГідролізати арабіноксилану кукурудзи як чинник впливу на активність папаїнуuk_UA
dc.title.alternativeHydrolyses of arabinoxilane corn as a factor of influence on papain activityuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (30)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
11 (133-143).pdf374.09 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.