Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2942
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСердюк, Марина Єгорівна-
dc.contributor.authorБайбєрова, Світлана Сергіївна-
dc.date.accessioned2022-07-10T11:20:37Z-
dc.date.available2022-07-10T11:20:37Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationСердюк М. Є., Байбєрова С. С. Прогнозування якісних технічних показників плодів яблуні залежно від стресових абіотичних факторів. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2014. Вип. 1(19). C. 261-272.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2942-
dc.description.abstractРозглянуто вплив стресових абіотичних факторів на формування якісних технічних показників плодів яблуні. Установлено, що основним факторним показником технічних характеристик якості яблук в умовах Південної степової підзони України слід уважати середню масу плоду. Розроблено математичну модель прогнозування даного показника залежно від стресових погодних чинників.uk_UA
dc.description.abstractThe estimation of the influence of weather factors on the apple fruits quality technical indicators in the south of Ukraine steppe zone is presented. It has been found that the main factorial of an apples quality indicator should be considered an average weight of the fruit. The correlation analysis results have revealed the main stress weather factors in the region, having the greatest impact on the weight of apples. These included: the amount of active temperatures during the last month of the fruit ripening and the yearly quantity of days with precipitation greater than 1 mm. Methods of variation statistic were used for the analysis of the experimental data and the end result forecasting. The function of linear dependence: Y = a0 + a1X1 + +a2X2 +... + anXn was used for a multifactor model forming. As a result a multi-factor model that allowed forecasting the mass of apple fruit depending on the influence of abiotic stress factors has been developed.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectтоварністьuk_UA
dc.subjectмасаuk_UA
dc.subjectдіаметрuk_UA
dc.subjectформаuk_UA
dc.subjectяблукаuk_UA
dc.subjectтемператураuk_UA
dc.subjectопадиuk_UA
dc.subjectвологістьuk_UA
dc.subjectтоварностьuk_UA
dc.subjectмассаuk_UA
dc.subjectдиаметрuk_UA
dc.subjectяблокиuk_UA
dc.subjectтемператураuk_UA
dc.subjectосадкиuk_UA
dc.subjectвлажностьuk_UA
dc.subjectmarketabilityuk_UA
dc.subjectmassuk_UA
dc.subjectdiameteruk_UA
dc.subjectshapeuk_UA
dc.subjectapplesuk_UA
dc.subjecttemperatureuk_UA
dc.subjectprecipitationuk_UA
dc.subjecthumidityuk_UA
dc.titleПрогнозування якісних технічних показників плодів яблуні залежно від стресових абіотичних факторівuk_UA
dc.title.alternativeForecasting quality technical indicators of apple fruits depending on stress abiotic factorsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (19)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2014_1_33.pdf1.2 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.