Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/2475
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЄвлаш, Вікторія Владленівна-
dc.contributor.authorГаззаві-Рогозіна, Людмила Вікторівна-
dc.contributor.authorГурікова, Ірина Миколаївна-
dc.date.accessioned2022-07-04T05:17:11Z-
dc.date.available2022-07-04T05:17:11Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЄвлаш В. В., Газзаві-Рогозіна Л. В., Гурікова І. М. Удосконалення технології желе кисломолочного антианемічного спрямування. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2020. Вип. 2(32). C. 139-150.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/2475-
dc.description.abstractОбґрунтовано застосування дієтичної добавки «Нутріо-Гем», що містить гемове залізо, у технології желе кисломолочного. Визначено склад полікомпонентної закваски, що забезпечує пробіотичні властивості й задані органолептичні показники продукту (приємний кисломолочний смак, однорідну консистенцію), масову частку та спосіб уведення дієтичної добавки в желе кисломолочне.uk_UA
dc.description.abstractThe article substantiates the use of the Nutrio-heme dietary supplement containing heme iron in the technology of fermented milk jelly dessert. Development of technology of functional food products, expansion of their range is one of the priority directions of development of the food industry. Products that contain essential nutrients can improve physiological processes in the human body and increase its resistance to various adverse factors related to environmental problems, increasing man-made impact on the environment, increasing levels of stress and mental stress on humans, defines them as products of healthy power supply. One of the key elements of the technology of enriched fermented dairy products is to establish the composition of a multicomponent starter culture, which provides probiotic properties, specified organoleptic (pleasant sour milk taste, uniform consistency) and sanitary and hygienic characteristics of the product. In the context of Covid-19, the problem of iron deficiency anemia is exacerbated because the affected erythrocytes in iron deficiency carry less oxygen to the organs and systems, thus further aggravating the situation.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectкисломолочні продуктиuk_UA
dc.subjectзалізоuk_UA
dc.subjectмолочнокислі бактеріїuk_UA
dc.subjectбіфідобактеріїuk_UA
dc.subjectанеміяuk_UA
dc.subjectfermented milk productsuk_UA
dc.subjectironuk_UA
dc.subjectlactic acid bacteriauk_UA
dc.subjectbifidobacteriauk_UA
dc.subjectanemiauk_UA
dc.titleУдосконалення технології желе кисломолочного антианемічного спрямуванняuk_UA
dc.title.alternativeImprovement of antianemic soft milk jelly technologyuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 2 (32)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13 (139-150).pdf239.71 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.