Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/18341
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorОкрушко, С. Є.-
dc.date.accessioned2022-12-16T14:15:53Z-
dc.date.available2022-12-16T14:15:53Z-
dc.date.issued2016-
dc.identifier.citationОкрушко С. Є. Вплив стимуляторів росту на врожайність столових буряків та моркви. 2016. № 2. С. 109-114uk_UA
dc.identifier.otherУДК:631.811.98:631.559:635-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/18341-
dc.description.abstractПредставлено результати досліджень урожайності коренеплодів та їх товарності у столових буряків та моркви за умов обробки насіння та позакореневого внесення стимуляторів росту біокомплекс БТУ та Вимпел. Установлено, що використання препарату біокомплекс БТУ для замочування насіння і тричі протягом вегетації обприскування культурних рослин забезпечило підвищення врожайності столового буряку на 10,2-11,2 %, а моркви на 9,1-9,9 %, товарність коренеплодів збільшилася відповідно на 3% і 5%. Використання препарату Вимпел для замочування насіння і тричі протягом вегетації обприскування культурних рослин забезпечило підвищення врожайності столового буряку на 13,8-14,3 %, а моркви на 13,2-13,7 %, товарність коренеплодів збільшилася відповідно на 4 % і 6 %. Ранньостиглі сорти столового буряку та моркви мали вищу надбавку врожаю порівняно із сортами більш тривалого терміну вегетації.uk_UA
dc.description.abstractПредставлены результаты исследований урожайности корнеплодов и их товарности в столовых свеклы и моркови при обработке семян и внекорневом внесении стимуляторов роста биокомплекс БТУ и Вымпел. Установлено, что использование препарата биокомплекс БТУ для замачивания семян и трижды в течение вегетации опрыскивание культурных растений обеспечило повышение урожайности столовой свеклы на 10,2-11,2 %, а моркови на 9,1-9,9 %, товарность корнеплодов увеличилась соответственно на 3 % и 5 %. Использование препарата Вымпел для замачивания семян и трижды в течение вегетации опрыскивание культурных растений обеспечило повышение урожайности столовой свеклы на 13,8-14,3 %, а моркови на 13,2-13,7 %, товарность корнеплодов увеличилась соответственно на 4 % и 6 %. Раннеспелые сорта столовой свеклы и моркови имели более высокую прибавку урожая по сравнению с сортами более длительного срока вегетации.uk_UA
dc.description.abstractThe yield increase of vegetable crops is constrained by an insufficient level of intensification of the industry, in violation of the requirements of farming and production technologies. Modern agriculture should focus on high-performance resource-saving technologies, which would ensure obtaining stable and high yields in the absence of harm to the environment. Growth promoters provide acceleration of development of plants, the formation of high yields and improved product qualities. The aim of the research is to study the effect of growth stimulants Vympel and biocomplex BTU at harvest and marketability of roots of different varieties of carrot and table beet seed treatment and foliar amendments. Weather conditions in the years of studies were favourable for the growth of carrot and beetroot. Research methodology is generally accepted. The results of studies of yields of root crops and their marketability in the red beet and carrot seed treatment and foliar introduction of growth stimulants biocomplex BTU and Vympel. Found that the use of the drug biocomplex BTU for soaking the seeds and three times during the growing season, spraying of cultivated plants provided higher yields of red beet by 10,2-11,2 %, and carrot 9,1 and 9,9 %, the marketability of root crops increased, respectively, 3 % and 5 %. The use of the drug Vympel for soaking seeds and three times during the growing season, spraying of cultivated plants provided higher yields of red beet in 13,8-14,3 %, and carrots 13,2-13,7 % of marketability of root crops increased respectively by 4 % and 6 %. Early maturing varieties have beetroot and carrot had a higher increase in yield compared to varieties of longer period of the growing season.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesҐрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство;№ 2-
dc.subjectстолові буряки, морква, сорти, стимулятори росту культурних рослин, урожайність, товарність.uk_UA
dc.subjectстоловая свекла, морковь, сорта, стимуляторы роста культурных растений, урожайность, товарность.uk_UA
dc.subjectred beets, carrots, varieties, growth of cultivated plants, the yield, marketability.uk_UA
dc.titleВплив стимуляторів росту на врожайність столових буряків та морквиuk_UA
dc.title.alternativeВлияние стимуляторов роста на урожайность столовой свеклы и морковиuk_UA
dc.title.alternativeThe effect of growth promoters on yield of red beet and carrotuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва : зб. наук. пр..- Харків. Серія, Ґрунтознавство, агрохімія, землеробство, лісове господарство, екологія ґрунтів. 2016 № 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vkhnau_grunt_2016_2_16.pdf282.22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.