Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1548
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКостенко, Єлизавета Євгеніївна-
dc.contributor.authorБутенко, Олена Миколаївна-
dc.contributor.authorМаксименко, Олена Василівна-
dc.date.accessioned2022-06-23T07:08:43Z-
dc.date.available2022-06-23T07:08:43Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationКостенко Є. Є., Максименко О. В., Бутенко О. М. Визначення мікроелементного складу харчової добавки "Каркаде" з використанням методу твердофазної спектрофотометрії. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип.1(21). C. 468-478.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1548-
dc.description.abstractРозроблено схему визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде». Вм іст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) визначено методом твердофазної спектрофотометрії з використанням іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17×8 пірокатехінового фіолетового, метилтимолового синього та хромазурола S відповідно. Вміст Cu(II), Fe(III) та Р(V) визначено фотом етрично, K, Na, Ca – методом полуменевої спектрофотометрії. Установлено, що вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) не перевищує ГДК.uk_UA
dc.description.abstractThe scheme determination of trace-element composition of the food additive "Hibiscus" is proposed. Preparation of tests this incineration of the dried up standards of "Hibiscus" at 460 0C and dissolution in dilute HNO3 . Content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) as determined by interfase spectrophotometry using immobilized on anion exchanger AB-17×8 pyrocatechol violet, methylthymol blue, and Chromazurol S, respectively. The content of Cu(II), Fe(III) and P(V) was determined photometrically, K, Na Ca – by flame spectrophotometry. The content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) does not exceed the limit possible concentration. The table of contents of Fe3+ in two times exceeds the data driven to literature. As "Hibiscus" in Ukraine is used as addition, but not as basic food stuff, enhanceable maintenance of Fe3+ can not inflict harm to the organism of man. The proposed methods of determination of ions of metals are characterized by a satisfactory rightness and producibility of results; by a high sensitiveness and selectivity; on express they are better the known analogical and standard methods. The scheme of analysis is characterized by simplicity of experiment, ecolodical safety, does not require a difficult expensive equipment, for maintenance of that a highly skilled personnel and stationary laboratory are needed.-
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарківський державний університет харчування та торгівліuk_UA
dc.subjectтвердофазна спектрофотометріяuk_UA
dc.subjectфотометричний аналізuk_UA
dc.subjectметалиuk_UA
dc.subjectбарвникиuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjectтвердофазная спектрофотометрияuk_UA
dc.subjectфотометрический анализuk_UA
dc.subjectметаллыuk_UA
dc.subjectкрасителиuk_UA
dc.subjectпищевые добавкиuk_UA
dc.subjectsolid phase spectrophotometryuk_UA
dc.subjectphotometric analysisuk_UA
dc.subjectmetalsuk_UA
dc.subjectdyesuk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.titleВизначення мікроелементного складу харчової добавки "Каркаде" з використанням методу твердофазної спектрофотометріїuk_UA
dc.title.alternativeDetermination of microelement food additive "Hibiscus" using methods of solid spectrophotometry-
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Випуск 1 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pt_2015_1_52.pdf365.69 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.