Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1548
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Костенко, Єлизавета Євгеніївна | - |
dc.contributor.author | Бутенко, Олена Миколаївна | - |
dc.contributor.author | Максименко, Олена Василівна | - |
dc.date.accessioned | 2022-06-23T07:08:43Z | - |
dc.date.available | 2022-06-23T07:08:43Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.citation | Костенко Є. Є., Максименко О. В., Бутенко О. М. Визначення мікроелементного складу харчової добавки "Каркаде" з використанням методу твердофазної спектрофотометрії. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2015. Вип.1(21). C. 468-478. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/1548 | - |
dc.description.abstract | Розроблено схему визначення мікроелементного складу харчової добавки «Каркаде». Вм іст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) визначено методом твердофазної спектрофотометрії з використанням іммобілізованих на аніонообміннику АВ-17×8 пірокатехінового фіолетового, метилтимолового синього та хромазурола S відповідно. Вміст Cu(II), Fe(III) та Р(V) визначено фотом етрично, K, Na, Ca – методом полуменевої спектрофотометрії. Установлено, що вміст Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) не перевищує ГДК. | uk_UA |
dc.description.abstract | The scheme determination of trace-element composition of the food additive "Hibiscus" is proposed. Preparation of tests this incineration of the dried up standards of "Hibiscus" at 460 0C and dissolution in dilute HNO3 . Content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II) as determined by interfase spectrophotometry using immobilized on anion exchanger AB-17×8 pyrocatechol violet, methylthymol blue, and Chromazurol S, respectively. The content of Cu(II), Fe(III) and P(V) was determined photometrically, K, Na Ca – by flame spectrophotometry. The content of Pb(II), Cd(II), Zn(II), Hg(II), Cu(II), Fe(III) does not exceed the limit possible concentration. The table of contents of Fe3+ in two times exceeds the data driven to literature. As "Hibiscus" in Ukraine is used as addition, but not as basic food stuff, enhanceable maintenance of Fe3+ can not inflict harm to the organism of man. The proposed methods of determination of ions of metals are characterized by a satisfactory rightness and producibility of results; by a high sensitiveness and selectivity; on express they are better the known analogical and standard methods. The scheme of analysis is characterized by simplicity of experiment, ecolodical safety, does not require a difficult expensive equipment, for maintenance of that a highly skilled personnel and stationary laboratory are needed. | - |
dc.language.iso | uk_UA | uk_UA |
dc.publisher | Харківський державний університет харчування та торгівлі | uk_UA |
dc.subject | твердофазна спектрофотометрія | uk_UA |
dc.subject | фотометричний аналіз | uk_UA |
dc.subject | метали | uk_UA |
dc.subject | барвники | uk_UA |
dc.subject | харчові добавки | uk_UA |
dc.subject | твердофазная спектрофотометрия | uk_UA |
dc.subject | фотометрический анализ | uk_UA |
dc.subject | металлы | uk_UA |
dc.subject | красители | uk_UA |
dc.subject | пищевые добавки | uk_UA |
dc.subject | solid phase spectrophotometry | uk_UA |
dc.subject | photometric analysis | uk_UA |
dc.subject | metals | uk_UA |
dc.subject | dyes | uk_UA |
dc.subject | food additives | uk_UA |
dc.title | Визначення мікроелементного складу харчової добавки "Каркаде" з використанням методу твердофазної спектрофотометрії | uk_UA |
dc.title.alternative | Determination of microelement food additive "Hibiscus" using methods of solid spectrophotometry | - |
dc.type | Article | uk_UA |
Appears in Collections: | Випуск 1 (21) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Pt_2015_1_52.pdf | 365.69 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.