Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/9978
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЧміль, Ганна Леонідівна-
dc.date.accessioned2022-10-21T16:30:23Z-
dc.date.available2022-10-21T16:30:23Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.citationЧміль Г. Л. Факторний аналіз фонду оплати праці персоналу компанії індустрії гостинності. Агросвіт. 2020. № 15. С. 36-40. DOI: 10.32702/2306&6792.2020.15.36.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9978-
dc.description.abstractУ статті здійснено системне дослідження, критична оцінка теоретичних положень та діючої практики факторN ного аналізу фонду оплати праці персоналу компаній індустрії гостинності. З'ясовано, що метою факторного анаN лізу полягає у визначенні взаємозв'язків між змінними та шляхом класифікації, скорочення числа цих змінних, тобто виокремлення більш важливих. Здійснено факторний аналізу фонду заробітної плати працівників ТОВ "Стюарт" за 2017—2019 рр. Доведено, що факторний аналіз може бути використаний для оцінки заробітної плати працівників на підприємстві готельного господарства та виявлення причин збільшення показників ефективності за попередній пеN ріод. З'ясовано, що результати факторного аналізу дозволять підвищити об'єктивність та релевантність управлінсьN ких рішень щодо багатьох проблемних питань на підприємстві: удосконалення мотиваційного механізму, системи моніторингу витрат підприємства, стратегій розвитку тощо. The article provides a systematic study, a critical assessment of the theoretical provisions and current practice of factor analysis of the payroll of personnel in the hospitality industry. It is found that the purpose of factor analysis is to determine the relationships between variables and by classification, reducing the number of these variables, that is, highlighting more important ones. The analysis of remuneration at the enterprise is carried out according to the General methodology, which consists of the following parts: analysis of the composition of employees at the enterprise; analysis of the dynamics, composition and structure of the remuneration Fund; analysis of the average wage level; analysis of the ratio of the growth rate of the wage level and labor productivity. A factor analysis of the salary Fund of employees of LLC "Stewart" for 2017—2019 rr. was carried out. It is proved that factor analysis can be used to assess the wages of employees in the hotel industry and identify the reasons for the increase in performance indicators for the previous period. It was found out that the results of factor analysis will increase the objectivity and relevance of management decisions on many problematic issues in the enterprise: improving the motivational mechanism, the system for monitoring the company's expenses, development strategies, and so on. Since the company is an open system, its operational efficiency, regardless of the industry, is directly affected by many factors. All phenomena and processes of the company's economic activity are interrelated and interdependent. A radical change in the external conditions of business processes in Ukraine requires a review of the economic content of indicators of efficiency of staff remuneration as a strategic resource of the enterprise. An important methodological issue of economic analysis is the study and measurement of the influence of factors on the value of the studied economic indicators. Of course, factor analysis is not the only method of analysis that allows you to assess the state of the payroll. It can be supplemented with other methods of analysis in order to expand the range of conclusions, in particular, the principal component methodNthe comparison of factor solutions over a long period is provided by dynamic modeling, which allows you to identify those signs whose influence will decrease or, conversely, increase in the future.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherДніпро : ТОВ "ДКС Центр"uk_UA
dc.subjectфакторний аналізuk_UA
dc.subjectфонд оплати праціuk_UA
dc.subjectперсоналuk_UA
dc.subjectіндустрія гостинностіuk_UA
dc.subjectготельне господарствоuk_UA
dc.subjectfactor analysisuk_UA
dc.subjectpayrolluk_UA
dc.subjectpersonneluk_UA
dc.subjecthospitality industryuk_UA
dc.subjecthotel managementuk_UA
dc.titleФакторний аналіз фонду оплати праці персоналу компанії індустрії гостинностіuk_UA
dc.title.alternativeFactor analysis of the employee compensation fund of a hospitality industry companyuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Chmil_Agrosvit_article_15_2020.pdf387.68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.