Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9712
Title: Науково-практичні аспекти оцінювання рівня економічної активності підприємств харчової промисловості
Authors: Кащена, Н.Б.
Горошанська, О.О.
Гуменюк, В.Я.
Козоріз, М.А.
Keywords: підприємство;економічна активність;рівень;оцінювання;технологія;інтегральний показник;enterprise;economic activity;level;valuation;technology;integral indicator
Issue Date: 2019
Publisher: Львів
Citation: Кащена Н. Б., Горошанська О. О., Гуменюк В. Я., Козоріз М. А. Науково-практичні аспекти оцінювання рівня економічної активності підприємств харчової промисловості. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права : зб. наук. праць, 2019. Вип. 22. С. 62-66.
Abstract: У статті досліджуються актуальні проблеми підвищення ефективності прийняття рішень з активізації економічної діяльності підприємницьких структур. Метою статті є розробка технології оцінювання рівня економічної активності підприємств харчової промисловості як бази обґрунтування управлінських рішень з підвищення конкурентоспроможності та сталого економічного розвитку цієї галузі. У ході дослідження встановлено, що харчова промисловість є однією із провідних системоутворюючих галузей вітчизняної економіки, яка задіяна в забезпеченні продовольчої безпеки України, формуванні її експортного потенціалу й здатна позитивно впливати на динаміку економічного розвитку нашої держави. Зазначено, що досягнення бажаного рівня активності економічної діяльності підприємств харчової промисловості визначає необхідність розробки дієвого механізму його оцінювання із застосуванням комплексного та системного підходів. Комплексну оцінку рівня економічної активності підприємств запропоновано здійснювати на підставі інтегрального показника, що формується методом лінійної зваженої згортки часткових інтегральних показників їх фінансової стійкості, платоспроможності, раціональності використання активів і капіталу та рентабельності. Для побудови часткових інтегральних показників сформовано відповідну систему показників, що їх формують, та запропоновано використовувати метод відстаней. Визначено послідовність обчислення інтегрального показника економічної активності підприємства. Для якісної характеристики рівня економічної активності підприємства запропоновано використовувати обернену шкалу бажаності Харрінгтона. Ідентифіковано рівень економічної активності досліджуваної сукупності підприємств харчової промисловості України. Подальші дослідження будуть спрямовані на визначення шляхів забезпечення бажаного рівня економічної підприємницьких структур. The article explores the actual problems of increasing the effectiveness of decisionmaking on the activation of economic activity of business structures. The purpose of the article is to develop a technology for assessing the level of economic activity of food industry enterprises as a basis for substantiating managerial decisions to increase the competitiveness and sustainable economic development of this industry. The research revealed that the food industry is one of the leading systemforming branches of the domestic economy, which is involved in ensuring the food security of Ukraine, forming its export potential and can positively influence the dynamics of economic development of our country. It is stated that the achievement of the desired level of activity of the economic activity of the food industry enterprises determines the need to develop an effective mechanism for its evaluation using complex and systematic approaches. A comprehensive assessment of the level of economic activity of enterprises is proposed to be carried out on the basis of an integral indicator formed by the linear weighted convolution method of partial integral indicators of their financial stability, solvency, rational use of assets and capital and profitability. To construct partial integral indicators, an appropriate system of indicators is formed, which form them, and it is proposed to use the distance method. The sequence of calculation of the integral index of economic activity of the enterprise is determined. To qualitatively characterize the level of economic activity of the enterprise it is proposed to use the inverted scale of Harrington's desirability. The level of economic activity of the studied population of the enterprises of the food industry of Ukraine is identified. Further research will focus on identifying ways to ensure the desired level of economic entrepreneurial structures.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9712
ISSN: 2663-0117
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kashchena_scientific_practical_aspects_article_22_2019.pdf364.46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.