Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/942
Title: Державний борг України та його вплив на основні соціально-економічні показники
Other Titles: Public debt of Ukraine and its influence on main socio-economic indicators
Authors: Степаненко, Сергій Віталійович
Keywords: державний борг;управління державним боргом;соціально-економічний розвиток;фінансова безпека держави;public debt;public debt management;socio-economic development;financial security of the state
Issue Date: 2020
Publisher: Видавництво «Стильна типографія»
Citation: Степаненко С. В. Державний борг України та його вплив на основні соціально-економічні показники. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2020. № 1. С. 5-10.
Series/Report no.: Актуальні проблеми інноваційної економіки;№ 1
Abstract: Вступ. Вирішення проблеми управління державним боргом є одним із ключових факторів економічної стабільності в країні. Від характеру врегулювання боргової проблеми значною мірою залежить бюджетна дієздатність держави, стабільність її національної валюти. Необхідність вирішення цих питань потребує пошуку шляхів удосконалення механізму управління і обслуговування державного боргу в Україні. Метою статті є дослідження динаміки державного боргу України й моделювання характеру його впливу на основні соціально-економічні показники в сучасних умовах. Результати. Проаналізовано динаміку й структуру державного та гарантованого державою боргу України за період 2013-2019 рр. Визначено негативну динаміку зростання загальної суми боргу протягом 2014-2018 рр. У 2019 р. загальна сума боргу в гривневому вимірі знизилася за рахунок зменшення обсягу зовнішнього й гарантованого боргу, проте в доларовому еквіваленті зросла, що становить загрозу фінансовій стабільності країни. З використанням програмного продукту EViews 10 на основі тесту причинності Грейнджера досліджено систему причинно-наслідкових зв’язків між показником динаміки державного боргу (індексом) і показниками соціальноекономічного розвитку: темпами росту ВВП, індексом промислової продукції, індексом реальних доходів населення, індексом зайнятості населення, індексом експорту товарів і послуг, індексом імпорту товарів і послуг. На основі встановлених причинно-наслідкових зв’язків побудовані авторегресійні моделі впливу динаміки державного боргу на показники соціально-економічного розвитку, помилка за якими не перевищує 5%. Висновки. За результатами побудованих моделей визначено негативний вплив державного боргу на основні соціально-економічні показники, що підтверджується від’ємними значеннями показників еластичності соціальноекономічних індикаторів. Побудовані моделі слугують превентивним інструментом управління державним боргом, за допомогою якого можливе оперативне реагування на загрози соціально-економічному розвитку шляхом моніторингу рівня динаміки державного боргу.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/942
ISSN: 2524-0455
Appears in Collections:Випуск 1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
3.pdf342.57 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.