Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9044
Title: Чутливість до фотоперіоду та реакція на яровизацію сортів пшениці ярої України, Росії і Казахстану
Other Titles: Photoperiod sensitivity and vernalization response of spring bread wheat varieties of Ukraine, Russia and Kazakhstan
Чувствительность к фотопериоду и реакция на яровизацию сортов пшеницы яровой Украины, России и Казахстана
Authors: Файт, В.І.
Федорова, В.Р.
Keywords: Triticum aestivum L. (пшениця м’яка яра);чутливість до фотоперіоду;реакція на яровизацію;колосіння;Triticum aestivum L. (bread spring wheat);sensitivity to photoperiod;reaction on vernalization;heading;Triticum aestivum L. (пшеница мягкая яровая);чуствительность к фотопериоду;реакция на яровизацию;колошение
Issue Date: 14-Feb-2014
Publisher: Харків : ХНАУ
Citation: Файт В.І., Федорова В.Р. Чутливість до фотоперіоду та реакція на яровизацію сортів пшениці ярої України, Росії і Казахстану. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2014. №1(31). С.91-96.
Abstract: Файт В.І., Федорова В.Р. Чутливість до фотоперіоду та реакція на яровизацію сортів пшениці ярої України, Росії і Казахстану. Наведені результати вивчення реакції на яровизацію та чутливості до фотоперіоду 57 сортів пшениці м’якої ярої України, Росії і Казахстану. Реакція на яровизацію сортів варіювала від - 1,4 до 8,0, а чутливість до фотоперіоду – від 6,8 до 49,1 діб. При цьому 27% російських, 28% українських та 40% сортів Казахстану реагували на яровизацію. П’ять українських сортів і один російський слабо; шість та три відповідно, середньочутливі до фотоперіоду. Решта сортів виявляла сильну реакцію на скорочення тривалості освітлення.
В.И. Файт, В.Р. Федорова. Чувствительность к фотопериоду и реакция на яровизацию сортов пшеницы яровой Украины, России и Казахстана. Приведены результаты изучения реакции на яровизацию и чувствительности к фотопериоду 57 сортов пшеницы мягкой яровой Украины, России и Казахстана. Реакция на яровизацию сортов варьировала от -1,4 до 8,0, а чувствительность к фотопериоду – от 6,8 до 49,1 суток. При этом 27% российских, 28% – украинских и 40% сортов Казахстана реагировали на яровизацию. Пять украинских сортов и один российский слабо-, а шесть и три, соответственно, среднечувствительны к фотопериоду. Все остальные сорта проявляли сильную реакцию на сокращение продолжительности освещения.
V.I. Fayt, V.R. Fedorova. Photoperiod sensitivity and vernalization response of spring bread wheat varieties of Ukraine, Russia and Kazakhstan. Varieties of spring bread wheat were tested on duration of before heading period under 18 hours day light and 15 days vernalization. The before heading period of these varieties differs on 29, 2 days. Absence of vernalization or limited day light to 12 hours increased before heeding period of varieties from all regions on 0,0 – 8,0 and 6,8 – 49,1 days, relatively. Reaction on vernalization had demonstrated 26% of varieties of Russia, 28% of varieties from Ukraine and 40% from Kazakhstan. Five wheat varieties from Ukraine and one from Russia were low sensitive to photoperiod and six and four were average sensitive, relatively. The other genotypes had strong reaction on day light decrease.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/9044
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2014, № 1 (31)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.