Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8548
Title: Роль Сapsicum annum L. у формуванні мікробної спільноти дерново-підзолистих ґрунтів Закарпаття
Other Titles: Role of Сapsicum annum L. In forming of microbial community of soddy-podzolic soils of Тranscarpathia
Роль capsicum annum L. в формировании микробного сообщества дерново-подзолистых почв Закарпатья
Authors: Симочко, Л. Ю.
Кормош, С. М.
Патика, В. П.
Keywords: Capsicum annum L., ґрунтові мікроорганізми, добрива;Capsicum annum L., soil microorganisms, fertilizers;Capsicum annum L., почвенные микроорганизмы, удобрения
Issue Date: 2011
Publisher: Харків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєва
Citation: Симочко Л. Ю., Кормош С. М., Патика В. П. Роль Сapsicum annum L. у формуванні мікробної спільноти дерново-підзолистих ґрунтів Закарпаття. 2011. № 2 (23). С. 95 - 104
Series/Report no.: Біологія;№ 2 (23)
Abstract: Досліджено особливості впливу Capsicum annum L. (перцю пряного) на видовий склад та чисельність основних еколого-трофічних груп ґрунтових мікроорганізмів при застосуванні різних видів добрив. Встановлено, що використання органічних добрив у комплексі з вітацилом та Росток-плюс при культивуванні C. annum позитивно впливає на біологічну активність ґрунту та біомасу ґрунтових мікроорганізмів. Інтенсивність виділення СО2 у цьому варіанті удобрення була в 2,5 раза вищою від контролю, такі ж закономірності спостерігались і при поглинанні О2. Використання надмірних доз мінеральних добрив призводило до зменшення біомаси бактерій в середньому на 1,4 т/га порівняно з органічними варіантами удобрення. Показано, що вирощування C. annum L. при внесенні добрив, особливо органічних з цеолітом, підвищує густину мікробного обростання каналів капілярів і сприяє збільшенню видової різноманітності мікроорганізмів.
The features of influence Capsicum annum L. (pepper of spicy type) on species structure and num ber of the basic ecological-trophic groups of soil microorganisms at use of different kinds of fertiliz ers have been investigated. It is established that the use of organic fertilizers in complex with Vitazyl and Rostock-plus at cultivation of C. annum positively influenced on the biological activity of soil and biomass of soil microorganisms. The intensity of emission of CO2 on this variant of ferti lizer was in 2,5 times above control, the same was observed at absorption O2. The use of high doses of mineral fertilizers led to reduction biomass of bacteria on the average on 1,4 ton/hectare in com parison with organic variants of fertilizer. It is shown that cultivation of C. annum at application of fertilizers, especially organic with zeolite, raises density of microbial overgrowing of capillary channels and promotes the increase of species variety of occupying them microorganisms.
Исследованы особенности влияния Capsicum annum L. (перца пряного) на видовой состав и численность основных эколого-трофических групп почвенных микроорганизмов при использовании разных видов удобрений. Установлено, что использование органических удобрений в комплексе с витацилом и Росток плюс при культивировании C. annum позитивно влияет на биологическую активность почвы и биомассу почвенных микроорганизмов. Интенсивность выделения СО2 в этом варианте удобрения была в 2,5 раза выше контроля, такие же закономерности наблюдались при поглощении О2. Использование высоких доз минеральных удобрений приводило к уменьшению биомассы бактерий в среднем на 1,4 т/га по сравнению с органическими вариантами удобрения. Показано, что выращивание C. annum с внесением удобрений, особенно органических с цеолитом, повышает плотность микробного обрастания каналов капилляров и способствует увеличению видового разнообразия заселяющих их микроорганизмов.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8548
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2011, № 2 (23)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_hnau_2011_2_095-104_Symochko_et_al.pdf509.35 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.