Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8547
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЗагоскина, Н.В.-
dc.contributor.authorЗубова, М.Ю.-
dc.contributor.authorНечаева, Т.Л.-
dc.contributor.authorЖивухина, Е.А.-
dc.date.accessioned2022-10-13T06:06:28Z-
dc.date.available2022-10-13T06:06:28Z-
dc.date.issued2015-10-09-
dc.identifier.citationЗагоскина Н.В., Зубова М.Ю., Нечаева Т.Л., Живухина Е.А. Действие ионов кадмия на культуру in vitro чайного растения (Camellia Sinensis L.). Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2015. №3(36). С. 29-37.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8547-
dc.description.abstractН.В. Загоскіна, М.Ю. Зубова, Т.Л. Нечаєва, Є.А. Живухіна. Дія іонів кадмію на культуру in vitro чайної рослини (Camellia Sinensis L.). Вивчали вплив кадмію (Cd(NO3)2, концентрація 25 мг/л) на морфофізіологічні та біохімічні характеристики гетеротрофної калусної культури чайної рослини (Camellia sinensis L.). Встановили, що в присутності металу приріст калусної маси знижувався порівняно з контролем і змінювалися її морфофізіологічні характеристики. Стресові умови сприяли накопиченню пе- рвинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів (дієнових кон'югатів) на тлі зниження вмісту вторинних продуктів (малонового діальдегіду). У присутності кадмію підвищувався вміст в калусних культурах низькомолекулярних антиоксидантів фенольної природи, зокрема, характерних для чаю флаванів.uk_UA
dc.description.abstractН.В. Загоскина, М.Ю. Зубова, Т.Л. Нечаева, Е.А. Живухина. Действие ионов кадмия на культуру in vitro чайного растения (Camellia Sinensis L.). Изучали влияние кадмия (Cd(NO3)2, концентрация 25 мг/л) на морфофизиологические и биохимические характеристики гетеротрофной каллусной культуры чайного растения (Camellia sinensis L.). Установили, что в присутствии металла прирост каллусной массы снижался по сравнению с контролем и изменялись ее морфофизиологические характеристики. Стрессовые условия способствовали накоплению первичных продуктов пероксидного окисления липидов (диеновых конъюгатов) на фоне снижения содержания вторичных продуктов (малонового диальдегида). В присутствии кадмия в каллусных культурах повышалось содержание низкомолекулярных антиоксидантов фенольной природы, включая характерные для чая флаваны.uk_UA
dc.description.abstractN.V. Zagoskina, M.Y. Zubova, T.L. Nechaeva, E.A. Zhivuchina. Action of cadmium ions on culture in vitro of tea (Camellia Sinensis L.) plant. The effect of cadmium (Cd(NO3)2, concentration of 25 mg/l) on morpho-physiological and biochemical characteristics of heterotrophic callus culture of the tea plant (Camellia sinensis L.) was studied. There was established that metal was reduced growth in callus weight compared with the control and influenced on its morphological and physiological characteristics. Stress conditions contributed to the accumulation of primary products of lipid peroxidation (diene conjugates) against the background of reduction of secondary products (malondialdehyde). Accumulation of low molecular weight antioxidants like polyphenols, including flavans (typical for tea) in callus cultures increased in the presence of cadmium.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectCamellia sinensisuk_UA
dc.subjectкультуры in vitrouk_UA
dc.subjectкадмийuk_UA
dc.subjectпероксидное окисление липидовuk_UA
dc.subjectфенольные соединенияuk_UA
dc.subjectфлаваныuk_UA
dc.subjectculture in vitrouk_UA
dc.subjectcadmiumuk_UA
dc.subjectlipid peroxidationuk_UA
dc.subjectphenolic compoundsuk_UA
dc.subjectflavansuk_UA
dc.subjectкультури in vitrouk_UA
dc.subjectкадмійuk_UA
dc.subjectпероксидне окиснення ліпідівuk_UA
dc.subjectфенольні сполукиuk_UA
dc.subjectфлаваниuk_UA
dc.titleДействие ионов кадмия на культуру in vitro чайного растения (Camellia Sinensis L.)uk_UA
dc.title.alternativeДія іонів кадмію на культуру in vitro чайної рослини (Camellia Sinensis L.)uk_UA
dc.title.alternativeAction of cadmium ions on culture in vitro of tea (Camellia Sinensis L.) plantuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" №3(36)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.