Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8458
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКорня, Т. М.-
dc.date.accessioned2022-10-12T07:48:47Z-
dc.date.available2022-10-12T07:48:47Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationКорня Т. М. Ефективність використання морфо-фізіологічних ознак для оцінки in vitro стійкості зразків м’якої пшениці до Fusarium graminearum. 2011. № 1 (22). С. 76 - 83uk_UA
dc.identifier.otherУДК 633.111:57.085.2-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8458-
dc.description.abstractНаведено результати вивчення кореляційного зв’язку між толерантністю in vitro до фільтратів культуральної рідини (ФКР) Fusarium graminearum зразків пшениці за різними морфо-фізіологічними показниками та їх польовою стійкістю до фузаріозу колоса. Показано, що використання показника відношення маси до загальної довжини рослин-регенерантів на селективному середовищі з модифікованими ФКР (порівняно з контрольними зразками) є ефективним для оцінки стійкості in vitro зразків пшениці до захворювання, спричиненого грибом F. graminearum. Для приготування модифікованих ФКР гриб F. graminearum культивували на поживному середовищі Чапека з додаванням хімічних факторів токсиноутворювання – суміші амінокислот.uk_UA
dc.description.abstractThe results of the study of correlation between tolerance in vitro to the culture liquid filtrate (CLF) Fusarium graminearum on wheat samples of different morpho-physiological parameters and field evaluation of resistance to Fusarium head blight are presented. Shown that the use ratio of mass to the total length of the regenerated plants were obtained on selective medium with modified CLF in comparison with control samples is effective in evaluation the in vitro samples of wheat to the disease caused by the fungus F. graminearum. To prepare the modified CLF the fungus F. graminearum were cultivated on Chapek medium with the addition of toxin production factors – amino acid mixture.uk_UA
dc.description.abstractПриведены результаты изучения корреляционной связи между толерантностью in vitro к фильтратам культуральной жидкости (ФКЖ) Fusarium graminearum образцов пшеницы по разным морфо-физиологическим показателям и их полевой устойчивостью к фузариозу колоса. Показано, что использование показателя отношения массы к общей длине растений-регенерантов на селективной среде с модифицированными ФКЖ по сравнению с контрольными образцами является эффективным в оценке in vitro образцов пшеницы к заболеванию, вызываемому грибом F. graminearum. Для приготовления модифицированных ФКЖ гриб F. graminearum культивировали на питательной среде Чапека с добавлением факторов токсинообразования – смеси аминокислот.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: ХНАУ ім. В. В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesБіологія;№ 1 (22)-
dc.subjectTriticum aestivum L., Fusarium graminearum, культура ізольованих зрілих зародків in vitro, фільтрат культуральної рідиниuk_UA
dc.subjectTriticum aestivum L., Fusarium graminearum, culture in vitro of isolated mature embryos, culture liquid filtrateuk_UA
dc.subjectTriticum aestivum L., Fusarium graminearum, культура изолированных зрелых зародышей in vitro, фильтрат культуральной жидкостиuk_UA
dc.titleЕфективність використання морфо-фізіологічних ознак для оцінки in vitro стійкості зразків м’якої пшениці до Fusarium graminearumuk_UA
dc.title.alternativeEfficiency of use of morphological and physiological features for in vitro evaluation of resistance of soft wheat samples to Fusarium graminearumuk_UA
dc.title.alternativeЭффективность использования морфо-физиологических признаков для оценки in vitro устойчивости образцов мягкой пшеницы к Fusarium graminearumuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва. Серія "Біологія" 2011, № 1 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_hnau_2011_1_076-083_Kornya.pdf381.34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.