Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8346
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorВойцехівська, О.В.-
dc.contributor.authorСитар, О.В.-
dc.contributor.authorТаран, Н.Ю.-
dc.date.accessioned2022-10-11T11:18:32Z-
dc.date.available2022-10-11T11:18:32Z-
dc.date.issued2014-11-02-
dc.identifier.citationВойцехівська О.В., Ситар О.В., Таран Н.Ю. Фенольні сполуки: різноманіття, біологічна активність, перспективи застосування. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2015. №1(34). С.104-119.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8346-
dc.description.abstractО.В. Войцеховская, О.В. Ситар, Н.Ю. Таран. Фенольные соединения: разнообразие, биологическая активность, перспективы использования. Обобщены современные данные об особенностях химического строения, классификации, распространения, биологического значения и перспектив применения наиболее распространенных вторичных метаболитов растений – фенольных соединений. Проанализировано три наиболее важные группы фенолов: флавоноиды, фенольные кислоты, полифенолы. Представлено несколько подходов классификации фенольных соединений. Рассмотрены источники и разнообразие происхождения фенольных соединений, пути их биосинтеза, биологические функции. Особое внимание уделено антиоксидантным, антибактериальным, фитотоксическим, противогрибковым свойствам фенольных соединений. Выделены наиболее актуальные направления исследований фенолов, целью которых является поиск физиологически и экологически безопасных препаратов природного происхождения для фармацевтической, пищевой, сельскохозяйственной промышленности, которые могут выступать альтернативой синтетическим аналогам.uk_UA
dc.description.abstractO.V. Voytsehivska, O.V. Sitar, N.Yu. Taran. Phenolic compounds: diversity, biological activity, prospects of using. The article summarizes the current data on the characteristics of the chemical structure, classification, distribution, biological significance and application prospects of the most common secondary metabolites of plants - phenolic compounds. Analyzed three most important groups of phenols - flavonoids, phenolic acids, polyphenols. We present several approaches classification of phenolic compounds proposed by different authors, highlights the most reasonable and rational. On the basis of numerous experimental data demonstrated sources of origin and diversity of phenolic compounds, the way their biosynthesis and biological function. Particular attention is paid to the study of antioxidant, antibacterial, phytotoxic properties of phenolic compounds. Highlighted the most relevant research areas phenols, whose purpose is to find physiologically and environmentally safe products of natural origin for the pharmaceutical, food and agricultural industry, which can be an alternative to synthetic analogs.uk_UA
dc.description.abstractВойцехівська О.В., Ситар О.В., Таран Н.Ю. Фенольні сполуки: різноманіття, біологічна активність, перспективи застосування. Узагальнено сучасні відомості про особливості хімічної будови, класифікації, розповсюдження, біологічне значення та перспективи застосування найбільш поширених вторинних метаболітів рослин – фенольних сполук. Проаналізовано три найважливіші групи фенолів: флавоноїди, фенольні кислоти, поліфеноли. Розглянуто кілька підходів до класифікації фенольних сполук. Описано джерела та різноманітність походження фенольних сполук, шляхи їх біосинтезу, біологічні функції. Особливу увагу приділено антиоксидантним, антибактеріальним, фітотоксичним, протигрибковим та іншим властивостям фенольних сполук. Наведено найбільш актуальні напрями досліджень фенолів, метою яких є пошук фізіологічно та екологічно безпечних препаратів природного походження для фармацевтичної, харчової, сільськогосподарської промисловості, які можуть бути альтернативою синтетичним аналогам.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectфенольні сполукиuk_UA
dc.subjectфлавоноїдиuk_UA
dc.subjectфенольні кислотиuk_UA
dc.subjectполіфенолиuk_UA
dc.subjectантиоксидантна діяuk_UA
dc.subjectбіологічна активністьuk_UA
dc.subjectphenolic compoundsuk_UA
dc.subjectflavonoidsuk_UA
dc.subjectphenolic acidsuk_UA
dc.subjectpolyphenolsuk_UA
dc.subjectantioxidant actionuk_UA
dc.subjectbiological activityuk_UA
dc.subjectфенольные соединенияuk_UA
dc.subjectфлавоноидыuk_UA
dc.subjectфенольные кислотыuk_UA
dc.subjectполифенолыuk_UA
dc.subjectантиоксидантное действиеuk_UA
dc.subjectбиологическая активностьuk_UA
dc.titleФенольні сполуки: різноманіття, біологічна активність, перспективи застосуванняuk_UA
dc.title.alternativePhenolic compounds: diversity, biological activity, prospects of usinguk_UA
dc.title.alternativeФенольные соединения: разнообразие, биологическая активность, перспективы использованияuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" №1(34)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.