Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8234
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorЛихота, О.Б.-
dc.contributor.authorМолодченкова, О.О.-
dc.date.accessioned2022-10-08T16:07:39Z-
dc.date.available2022-10-08T16:07:39Z-
dc.date.issued2020-02-10-
dc.identifier.citationЛихота О.Б., Молодченкова О.О. Вплив фузаріозної інфекції та жасмонової кислоти на протеазно-інгібіторну систему проростків пшениці. Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2020. №1(49). С.72-78.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8234-
dc.description.abstractЕ.Б. Лихота, О.О. Молодченкова. Влияние фузариозной инфекции и жасмоновой кислоты на протеазно-ингибиторную систему проростков пшеницы. Считается, что повышение содержания ингибиторов протеолитических ферментов является одной из важных защитных реакций растений в ответ на инфицирование патогенными грибами. Исследовали влияние фузариозной инфекции и жасмоновой кислоты на протеазноингибиторную систему проростков пшеницы (Triticum aestivum). Показано, что изменения активности нейтральных протеаз и ингибитора трипсина при инфицировании проростков пшеницы Fusarium graminearum отличаются у сортов с разной устойчивостью к возбудителям фузариоза. С использованием температурной обработки экстракта, высаливания, диализа и аффинной хроматографии проведены выделение и очистка ингибитора трипсина из здоровых, инфицированных Fusarium graminearum и обработанных жасмоновой кислотой проростков пшеницы. Исследования компонентного состава выделенных ингибиторов трипсина методом электрофореза в ПААГ не выявило сортового полиморфизма, но показало наличие изменений по интенсивности полос и количеству компонентов этих белков при инфицировании растений патогеном и воздействии жасмоновой кислоты. Обсуждается участие жасмоновой кислоты в регуляции активности ингибиторов трипсина при инфицировании пшеницы грибными патогенами.uk_UA
dc.description.abstractЛихота О.Б., Молодченкова О.О. Вплив фузаріозної інфекції та жасмонової кислоти на протеазно-інгібіторну систему проростків пшениці. Вважається, що підвищення вмісту інгібіторів протеолітичних ензимів є однією з важливих захисних реакцій рослин у відповідь на інфікування патогенними грибами. Досліджували вплив фузаріозної інфекції та жасмонової кислоти на протеазно-інгібіторну систему проростків пшениці (Triticum aestivum). Показано, що зміни активності нейтральних протеаз та інгібітору трипсину за інфікування проростків пшениці Fusarium graminearum відрізняються у сортів з різною стійкістю до збудників фузаріозу. З використанням температурної обробки екстракту, висолювання, діалізу та афінної хроматографії проведено виділення та очищення інгібіторів трипсину зі здорових, інфікованих Fusarium graminearum та оброблених жасмоновою кислотою проростків пшениці. Дослідження компонентного складу виділених інгібіторів трипсину методом електрофорезу в поліакриламідному гелі не виявило сортового поліморфізму, але показало наявність змін за інтенсивністю смуг та кількістю компонентів цих білків за інфікування рослин патогеном та впливу жасмонової кислоти. Обговорюється участь жасмонової кислоти в регуляції активності інгібіторів трипсину за інфікування пшениці грибними патогенами.uk_UA
dc.description.abstractЕ.B. Lykhota, O.O. Molodchenkova. Effect of fusariosis infection and jasmonic acid on protease-inhibitory system of wheat seedlings. Increasing the level of proteolytic enzyme inhibitors is thought to be one of the important protective reactions of plants in response to infection with pathogenic fungi. The effects of Fusarium infection and jasmonic acid on the protease-inhibitory system of wheat (Triticum aestivum) seedlings were investigated. It was shown that changes in the activity of neutral proteases and trypsin inhibitor at the infection by Fusarium graminearum differ in wheat seedlings of varieties with different resistance to fusariosis pathogens. Temperature treatment of the extract, salting out, dialysis and affinity chromatography were used to isolate and purify a trypsin inhibitor from healthy wheat seedlings, infected with Fusarium graminearum, and treated with jasmonic acid ones. Studies of the component composition of isolated trypsin inhibitors using the PAAG electrophoresis method did not reveal varietal polymorphism, but showed changes in the intensity of bands and the number of components of these proteins when plants were infected with the pathogen and exposed to jasmonic acid. The involvement of jasmonic acid in regulating the activity of trypsin inhibitors at infection of wheat with fungal pathogens is discussed.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectTriticum aestivumuk_UA
dc.subjectfusariosisuk_UA
dc.subjectresistanceuk_UA
dc.subjectjasmonic aciduk_UA
dc.subjectproteasesuk_UA
dc.subjectinhibitory proteasesuk_UA
dc.subjectфузаріозuk_UA
dc.subjectстійкістьuk_UA
dc.subjectжасмонова кислотаuk_UA
dc.subjectпротеазиuk_UA
dc.subjectінгібітори протеазuk_UA
dc.subjectфузариозuk_UA
dc.subjectустойчивостьuk_UA
dc.subjectжасмоновая кислотаuk_UA
dc.subjectпротеазыuk_UA
dc.subjectингибиторы протеазuk_UA
dc.titleВплив фузаріозної інфекції та жасмонової кислоти на протеазно-інгібіторну систему проростків пшениціuk_UA
dc.title.alternativeEffect of fusariosis infection and jasmonic acid on protease-inhibitory system of wheat seedlingsuk_UA
dc.title.alternativeВлияние фузариозной инфекции и жасмоновой кислоты на протеазно-ингибиторную систему проростков пшеницыuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія", 2020, №1(49)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.