Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8214
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСтепанов, С.С.-
dc.contributor.authorПоліщук, О.В.-
dc.contributor.authorЗолотарьова, О.К.-
dc.date.accessioned2022-10-07T14:49:33Z-
dc.date.available2022-10-07T14:49:33Z-
dc.date.issued2021-06-20-
dc.identifier.citationСтепанов С.С., Поліщук О.В., Золотарьова О.К. Використання метанолу та ізоаскорбату для підвищення фотопродукування водню Chlamydomonas reinhardtii. // Вісник ХНАУ. Серія : Біологія. 2021. №3(54). С.49-55.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8214-
dc.description.abstractСтепанов С.С., Поліщук О.В., Золотарьова О.К. Використання метанолу та ізоаскорбату для підвищення фотопродукування водню Chlamydomonas reinhardtii. З метою поліпшення існуючих біотехнологій отримання фотоводню з використанням живих культур одноклітинних зелених водоростей досліджено особливості впливу органічних консервантів, таких як метанол і ізоаскорбат натрію, на утворення Н2 міксотрофноюкультурою Chlamydomonas reinhardtii в закритій системі на середовищі культивування TAP-S. Додавання 50 мМ метанолу в середовище культивування пришвидшувало продукування Н2 за рахунок зменшення тривалості аеробної фази порівняно з контролем. Додавання 100 мМ ізоаскорбату за тих самих умов зумовлювало зменшення тривалості аеробної і продуктивної фаз на 1 добу, а також зниження відсоткового вмісту Н2 в кінці досліду. Стан фотосинтетичного апарату C. reinhardtii визначали за параметрами PAM-флуориметрії в кінці досліду. За наявності метанолу в середовищі параметри Fv/Fm, qP, ФPSII та Fv'/Fm' вірогідно не відрізнялися від контролю. Наявність ізоаскорбату в середовищі за тих самих умов супроводжувалася падінням Fv/Fm та Fv'/Fm'.uk_UA
dc.description.abstractS.S. Stepanov, O.V. Polishchuk, E.K. Zolotareva. Using of preservatives (methanol, isoascorbate) in order to increase the photoproduction OF H2 by Chlamydomonas reinhardtii. In order to improve the existing biotechnologies for photo-hydrogen production using live cultures of unicellular green algae, we investigated the effects of organic preservatives such as methanol and sodium isoascorbate on H2 formation by Chlamydomonas reinhardtii mixotrophic culture in a closed system on the TAP-S culture medium. The addition of 50 mM methanol to the culture medium resulted in a faster production of H2 by reducing the duration of the aerobic phase compared to control. The addition of 100 mM isoascorbate under the same conditions resulted in decrease in the duration of the aerobic and productive phases by 1 day, as well as decrease in the amount of H2 accumulated at the end of the experiment. The state of the photosynthetic apparatus of C. reinhardtii was determined by the parameters of PAM-fluorometry at the end of the experiment. In the presence of methanol in the medium, the parameters Fv/Fm, qP, FPSII and Fv'/Fm' did not differ significantly from the control by the end of the experiment. The presence of isoascorbate under the same conditions was accompanied by a decrease in Fv/Fm and Fv'/Fm'.uk_UA
dc.description.abstractС.С. Степанов, А.В. Полищук, Е.К. Золотарева. Использование метанола и изоаскорбата для увеличения фотопродукции вододрода Chlamydomonas reinhardtii. Для улучшения существующих биотехнологий производства фотоводорода с использованием живых культур одноклеточных зеленых водорослей исследовано влияние органических консервантов, таких как метанол и изоаскорбат натрия, на образование H2 миксотрофной культурой Chlamydomonas reinhardtii в закрытой системе на культуральной среде TAP-S. Добавление 50 мМ метанола в культуральную среду TAP-S вызывало более быстрое накопление H2 за счет сокращения продолжительности аэробной фазы по сравнению с контролем. Добавление 100 мМ изоаскорбата в тех же условиях вызывало уменьшение продолжительности как аэробной, так и продуктивной фаз на 1 день, а также уменьшение процентного содержания Н2 в конце эксперимента. Состояние фотосинтетического аппарата C. reinhardtii определяли по параметрам PAM-флуориметрии в конце эксперимента. В присутствии метанола в среде параметры Fv/Fm, qP, ФPSII и Fv'/Fm' существенно не отличались от контроля в конце эксперимента. Присутствие изоаскорбата в тех же условиях сопровождалось снижением Fv/Fm и Fv'/ Fm'.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків : ХНАУuk_UA
dc.subjectChlamydomonas reinhardtiiuk_UA
dc.subjectфотопродукування воднюuk_UA
dc.subjectбіотехнологіяuk_UA
dc.subjectметанолuk_UA
dc.subjectізоаскорбатuk_UA
dc.subjectphotohydrogen production biotechnologyuk_UA
dc.subjectmethanoluk_UA
dc.subjectisoascorbateuk_UA
dc.subjectпроизводство фотоводородаuk_UA
dc.subjectбиотехнологияuk_UA
dc.subjectметанолuk_UA
dc.subjectизоаскорбатuk_UA
dc.titleВикористання метанолу та ізоаскорбату для підвищення фотопродукування водню Chlamydomonas reinhardtiiuk_UA
dc.title.alternativeUsing of preservatives (methanol, isoascorbate) in order to increase the photoproduction OF H2 by chlamydomonas reinhardtiiuk_UA
dc.title.alternativeИспользование метанола и изоаскорбата для увеличения фотопродукции вододрода Chlamydomonas reinhardtiiuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" №3(54)



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.