Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8096
Title: Вплив електромагнітного випромінювання на рослини
Authors: Панкова, Оксана Володимирівна
Пузік, Володимир Кузьмич
Лисиченко, Микола Леонідович
Keywords: види пшениці;гамма-випромінювання;жито;селекція злаків;насіння материнської форми;комбінація схрещування;гібридизація;зберігання
Issue Date: 2021
Publisher: Харків : ТОВ «Планета-Прінт»
Citation: Панкова О.В., Пузік В.К., Лисиченко М.Л. Вплив електромагнітного випромінювання на рослини : монографія. Харків : ТОВ «Планета-Прінт», 2021. 159 с.
Abstract: В монографії викладені дослідження схрещуваністі рекомендованих Державним реєстром до поширення в Україні сортів різних видів пшениці ярої з житом ярим залежно від дії гамма-випромінювання та ячменю ярого з житом ярим залежно від дії оптичного випромінювання червоного діапазону на насіння материнської рослини. На основі результатів досліджень теоретично і експериментально показана ефективність поєднання мутаційної і рекомбінаційної мінливості для створення вихідного матеріалу в селекції злаків. Встановлені, ефективні дози гамма-випромінювання на насіння материнської форми, доля вкладу різних чинників (генотип материнської форми, доза гамма-випромінювання, комбінація схрещування) в успіх гібридизації. Виявлена відсутність впливу оптичного випромінювання червоного діапазону на реакцію рослин в процесі віддаленої гібридизації. Показана ефективність оптичного випромінювання червоного діапазону в підвищенні життєздатності та покращенні посівних якостей насіння, яке знизило їх після тривалого зберігання. Селекційній практиці запропоновано теоретично обґрунтовану методику підвищення ефективності методу віддаленої гібридизації у селекції пшениці ярої, як маловитратну та просту у використанні. Допосівна обробка насіння материнських форм гамма випромінюванням у дозі 100 Гр та 150 Гр підвищує схрещуваність різних видів пшениці ярої з житом ярим. Розроблена методика обробки застарілого насіння оптичним випромінюванням червоного діапазону рекомендована як спосіб подовження терміну зберігання насіння в національному генетичному банку рослин, для підвищення життєздатності та генетичної стабільності вихідного матеріалу, що знизило схожість в процесі природного старіння.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/8096
ISBN: 978-916-7897-23-0
Appears in Collections:Монографії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pankova_Effect_of_electromagnetic_radiation_monograph_2021.pdf3.83 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.