Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua/handle/123456789/7938
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorМарущенко, В. В-
dc.contributor.authorГордиенко, Е. А.-
dc.date.accessioned2022-10-05T11:13:28Z-
dc.date.available2022-10-05T11:13:28Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.citationМарущенко В. В., Гордиенко Е. А. Влияние разброса скоростей охлаждения в замораживаемом образце на колониеобразующую способность Saccharomyces cerevisiae. 2009. № 2 (17). С. 96 - 101uk_UA
dc.identifier.otherУДК 57.043-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7938-
dc.description.abstractИзучено влияние режима охлаждения и размера образца на разброс скоростей охлаждения в нем и колониеобразующую способность замороженных-оттаянных дрожжеподобных грибов Saccharomyces cerevisiae. Методом термографии установлено, что клетки, находящиеся в разных точках замораживаемого образца, охлаждаются с существенно различающимися скоростями. Неоднородность температурного поля и разброс скоростей охлаждения в образце растут с увеличением размера образца и скорости охлаждения контактирующего с ним хладоагента. С увеличением разброса скорости охлаждения в замораживаемом образце сохранность деконсервированных клеток падает, поскольку при этом часть клеток замораживается со скоростью, которая отличается от оптимального значения. Колониеобразующая способность суспензии S. cerevisiae, рассчитанная по полученным в работе зависимостям, удовлетворительно согласуются с экспериментальными результатами.uk_UA
dc.description.abstractThe paper discusses the effect of cooling regimen and specimen dimensions on the dispersion of cooling rates inside the specimen as well as the colony forming activity of frozen-thawed yeast like Sacharomyces cerevisiae fungi. It was found by means of thermography that cells of diverse spots of the specimen undergoing freezing were being chilled with considerably different rates. Non uniformity of temperature fields as well as cooling rate dispersion rise along with increase in both specimen dimensions and cooling rate of the surrounding medium. Increase in dispersion of cooling rate in specimen undergoing freezing leads to fall in integrity of frozen-thawed cells, because in this case the part of cells is being cooled with the non-optimal rate. The values of colony forming activ ity of S. cerevisiae cells calculated from the established dependencies are in fair concordance with the experimentally found ones.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено вплив режиму охолодження і розміру зразка на розмах швидкостей охолодження в ньому та колонієутворюючу здатність заморожених-відтаяних дріжджоподібних грибів Saccharomyces cerevisiae. Методом термографії встановлено, що клітини, розміщені в різних точках заморожуваного зразка охолоджуються із суттєво відмінними швидкостями. Неоднорідність температурного поля і розмах швидкостей охолодження у зразку зростають зі збіль шенням розміру зразка та швидкості охолодження холодоагента, що контактує з ним. Із збільшенням розмаху швидкостей охолодження у зразку, що заморожується, збереженість деконсервованих клітин знижується, оскільки при цьому частина клітин заморожується зі швидкі стю, яка відрізняється від оптимального значення. Колонієутворююча здатність суспензії S. cerevisiae, розрахована за отриманими в роботі залежностями, задовільно узгоджується з екс периментальними результатами.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherХарків: Харківський національний аграрний університет ім. В. В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesБіологія;№ 2 (17)-
dc.subjectSaccharomyces cerevisiae, скорость охлаждения, размер образца, колониеобразующая способностьuk_UA
dc.subjectSacharomyces cerevisiae, cooling rate, specimen size, colony forming activityuk_UA
dc.subjectSaccharomyces cerevisiae, швидкість охолодження, розмір зразка, колонієутворююча здатністьuk_UA
dc.titleВлияние разброса скоростей охлаждения в замораживаемом образце на колониеобразующую способность Saccharomyces cerevisiaeuk_UA
dc.title.alternativeEffect of cooling rate dispersion in specimen undergoing freezing on colony forming activity of Sacharomyces cerevisiaeuk_UA
dc.title.alternativeВплив розмаху швидкостей охолодження у заморожуваному зразку на колонієутворюючу здатність Saccharomyces cerevisiaeuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" № 2 (17)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
vestnik_hnau_2009_2_096_maruschenko_gordienko.pdf375.77 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.