Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7750
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorКарпець, Ю. В.-
dc.contributor.authorОбозний, О. І.-
dc.contributor.authorВайнер, А. О.-
dc.contributor.authorКоц, Г. П.-
dc.date.accessioned2022-10-03T08:33:20Z-
dc.date.available2022-10-03T08:33:20Z-
dc.date.issued2008-
dc.identifier.citationКарпець Ю. В., Обозний О. І., Вайнер А. О., Коц Г. П. Підвищення термостабільності супероксиддисмутази в коренях пшениці після короткочасного теплового загратування: значення біосинтезу білка і активних форм кисню. 2008. № 3 (15). С. 41 - 45uk_UA
dc.identifier.otherУДК 581.1.036.2-
dc.identifier.urihttps://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/7750-
dc.description.abstractВивчали вплив короткочасного теплового загартування (1 хв за температури 42°С) на термостабільність супероксиддисмутази (СОД) коренів проростків пшениці. Через 1-24 год після загартування відзначалося підвищення термостабільності СОД. Даний ефект усувався обробкою проростків інгібітором біосинтезу білка циклогексимідом і антиоксидантом іонолом. Зроблено висновок, що теплове загартування спричинює посилення синтезу більш термостабільних форм ферменту, посередниками у цьому процесі можуть бути активні форми кисню.uk_UA
dc.description.abstractThe influence of short-term heat hardening (1 min at temperature 42°С) on the superoxide dismutase (SOD) thermostability in the roots of wheat plantlets have been studied. In 1-24 hours after harden ing the increase of SOD thermostability was registered. The given effect was removed by the treat ment of plantlets with the inhibitor of protein biosynthesis cycloheximide and antioxidant ionol. It is drawn the conclusion, that the heat hardening causes the intensifying of synthesis of more thermo stable enzyme forms, reactive oxygen species can be the messengers in this process.uk_UA
dc.description.abstractИзучали влияние кратковременного теплового закаливания (1 мин при температуре 42°С) на термостабильность супероксиддисмутазы (СОД) корней проростков пшеницы. Через 1-24 ч. после закаливания отмечалось повышение термостабильности СОД. Данный эффект снимался обработкой проростков ингибитором биосинтеза белка циклогексимидом и антиоксидантом ионолом. Сделан вывод, что тепловое закаливание вызывает усиление синтеза более тер мостабильных форм фермента, посредниками в этом процессе могут быть активные формы кислорода.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherХарків: Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєваuk_UA
dc.relation.ispartofseriesБіологія;№ 3 (15)-
dc.subjectTriticum aestivum L., супероксиддисмутаза, активні форми кисню, теплове загартування, термостабільність, біосинтез білкаuk_UA
dc.subjectTriticum aestivum L., superoxide dismutase, reactive oxygen species, heat hardening, thermostability, protein biosynthesisuk_UA
dc.subjectTriticum aestivum L., супероксиддисмутаза, активные формы кислорода, тепловое закаливание, термостабильность, биосинтез белкаuk_UA
dc.titleПідвищення термостабільності супероксиддисмутази в коренях пшениці після короткочасного теплового загратування: значення біосинтезу білка і активних форм киснюuk_UA
dc.title.alternativeSuperoxide dismutase thermostability increase in the wheat roots after the short-term heat hardening: the value of protein biosynthesis and reactive oxygen speciesuk_UA
dc.title.alternativeПовышение термостабильности супероксиддисмутазы в корнях пшеницы после кратковременного теплового закаливания: значение биосинтеза белка и активных форм кислородаuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Appears in Collections:Вісник Харківського національного аграрного Університету ім. В.В. Докучаєва. Серія "Біологія" № 3 (15)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
stattya_2008__karpets_et_al.pdf354.87 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.