Please use this identifier to cite or link to this item: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/717
Title: Відновлення валів сільськогосподарської техніки електроконтактним приварюванням дротів
Authors: Литвин, Ярослав Олександрович
metadata.dc.contributor.advisor: Автухов, А. К.
metadata.dc.contributor.affiliation: Державний біотехнологічний університет, Сервісної інженерії та технології матеріалів в машинобудуванні ім. О.І. Сідашенка
Keywords: електроконтактне приварювання;напруження;міцність зчеплення;зношування;відновлювання валів
Issue Date: 2022
Publisher: Харків: ДБТУ
Citation: Литвин Я.О. Відновлення валів сільськогосподарської техніки електроконтактним приварюванням дротів: кваліфікаційна робота другого (магістерського) рівня: спец. 133 Галузеве машинобудування; наук. кер. А. К. Автухов; Харків, 2022. 73 с.
Abstract: Виконано удосконалення процесу електроконтактного приварювання (ЕКП) одночасно двох присадних дротів одним роликом-електродом, що полягає в додатковому силовому впливі на них і дозволяє усунути недоліки процесу - міжвиткові і внутрівіткові непровари в стиках зварних швів, а також підвищити продуктивність, ефективність і якість відновлення валів використовуваної в АПК техніки. Встановлено, що незалежно від застосовуваної технологічної схеми, оптимальні значення відносних параметрів режимів ЕКП вуглецевих дротів постійні і рівні: щільність ліній струму в контакті 300-320 А / мм2, тиск у контакті 58-60 МПа, коефіцієнт перекриття зон утворення зварного з'єднання за їх довжині 0,05-0,08. Відновлення деталей на знайдених режимах дозволяє домогтися міцності приварювання, рівної міцності основного металу, сформувати суцільне металопокриття без непроварів, зносостійкість якого на 10...12% вище, ніж за приварювання двох нерозтягнутих дротів. Встановлено, що внаслідок термомеханічного впливу на прісадний метал в покритті формуються сприятливі залишкові напруження, значення яких дорівнюють: для вуглецевих дротів ПК-2 σz = 21±28 МПа, σɵ = -9±27 МПа; для легованих дротів НП 30ХГСА σz = 122±95 МПа, σɵ = -18±116 МПа. Визначено, що внаслідок менших напруженнь у контакті присадного і електродного металів стійкість інструменту за приварюванням одночасно двох розтягнутих дротів на 12–15 % више показника ЕКП не розтягнутих дротів.
URI: https://repo.btu.kharkov.ua//handle/123456789/717
Appears in Collections:133 – “Галузеве машинобудування” (Магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2022_M_M20-1mn_Lutvyn_Y_O.pdf
  Restricted Access
1.9 MBAdobe PDFView/Open Request a copy
Abstract Lytvyn.pdf
  Restricted Access
285.86 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.